Εκρηκτική είναι η ήδη τεταμένη πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό του Ιράκ μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Μουσταφά αλ-Καντίμι. Η απόπειρα δολοφονίας πραγματοποιήθηκε με «τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα δύο από τα οποία καταρρίφθηκαν» από τη φρουρά. Από την επίθεση τραυματίστηκαν επτά μέλη της φρουράς του πρωθυπουργού. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης μέχρι στιγμής.
Ο Καντίμι τόνισε ότι αυτοί που κρύβονται πίσω από την απόπειρα κατά της ζωής του είναι όλοι γνωστοί και θα εκτεθούν. «Θα καταδιώξουμε αυτούς που διέπραξαν το χθεσινό έγκλημα, τους ξέρουμε καλά και θα τους εκθέσουμε», δήλωσε.
Η κατάσταση στο Ιράκ είναι τεταμένη μετά τις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου. Σιίτες παραστρατιωτικοί αμφισβητούν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και έχουν στρατοπεδεύσει στις παρυφές της Πράσινης Ζώνης Ασφαλείας στο εσωτερικό της Βαγδάτης. Η επίθεση σημειώθηκε δύο ημέρες μετά τις βίαιες συγκρούσεις στη Βαγδάτη με τον θάνατο ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό 30, μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και υποστηρικτών πολιτικών παρατάξεων που έχουν τη στήριξη του Ιράν, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ένοπλες πτέρυγες. Η Συμμαχία της Κατάκτησης, πολιτική «ομπρέλα» του Χασντ αλ-Σάαμπι, ισχυρού συνασπισμού φιλοϊρανών βετεράνων παραστρατιωτικών, έχασε πολλές έδρες στο νέο κοινοβούλιο. Το κόμμα αυτό καταγγέλλει νοθεία και ορισμένοι υποστηρικτές του κατηγορούν τον Καντίμι ως «συνεργό» σε αυτήν την «απάτη». Αξιωματούχος της ασφάλειας της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Κατάεμπ Χεζμπολάχ στο Ιράκ απέρριψε τις εικασίες ότι ιρακινές οργανώσεις βρίσκονται πίσω από την επίθεση εναντίον του Καντίμι.
Επισήμως, το Ιράν καταδίκασε την επίθεση και κάλεσε σε «επαγρύπνηση για να αποτραπούν συνωμοσίες που αποσκοπούν στην ασφάλεια» της γειτονικής του χώρας. «Τέτοια περιστατικά είναι προς όφελος αυτών που παραβίασαν τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ τα τελευταία 18 χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, σε μια σαφή νύξη στις ΗΠΑ.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το