Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ ανακοίνωσαν σήμερα ότι τέσσερις ρουκέτες έπληξαν την πολύ καλά φρουρούμενη Πράσινη Ζώνης της Βαγδάτης, προκαλώντας ζημιές σε κατοικημένη περιοχή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό ιατρικής πηγής, 23 υποστηρικτές του σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ έχουν χάσει τη ζωή τους από σφαίρες από χθες Δευτέρα. Παράλληλα τουλάχιστον 380 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις βίαιες συγκρούσεις στην Πράσινη Ζώνη μεταξύ υποστηρικτών αντίπαλων ομάδων.

Έπειτα από μια ήρεμη νύκτα οι συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του Σαντρ από τη μία πλευρά και του στρατιού και μελών της Χασντ αλ Σάαμπι, μιας παραστρατιωτικής, φιλοϊρανικής ομάδας που έχει ενταχθεί στις τακτικές δυνάμεις από την άλλη ξεκίνησαν και πάλι σήμερα το πρωί.

Τα πυρά αυτόματων όπλων αλλά και ο ήχος των ρουκετών από την Πράσινη Ζώνη ακουγόταν σε όλη τη Βαγδάτη.

Οι πολίτες αποφεύγουν σήμερα να βγουν από τα σπίτια τους, την ώρα ένοπλοι πάνω σε φορτηγάκια τα οποία μεταφέρουν αυτόματα όπλα και εκτοξευτήρες ρουκετών περιδιαβαίνουν στους δρόμους.

Εξάλλου η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας, που τέθηκε σε ισχύ χθες Δευτέρα το βράδυ σε όλη τη χώρα, εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Σχολεία, υπηρεσίες και καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν χθες Δευτέρα λίγες ώρες αφού ο πανίσχυρος σιίτης ιερωμένος Μοκτάντα αλ Σαντρ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική. Οι υποστηρικτές του, που εδώ και εβδομάδες έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο κοινοβούλιο, στην Πράσινη Ζώνη, αποφάσισαν να διαδηλώσουν και εκατοντάδες από αυτούς εισέβαλαν στο Μέγαρο της Δημοκρατίας, όπου έχει την έδρα του το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των Σαντριστών και των υποστηρικτών του Πλαισίου Συνεργασίας, μιας αντίπαλης, φιλοϊρανικής, σιιτικής οργάνωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το