Ο Νόμος για την Τροποποίηση της Ιθαγένειας(CAA) και το (NRC) έχουν αυξήσει την ένταση μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων στην Ινδία. Συγκεκριμένα, αυτές οι ρατσιστικές και αντιμεταναστευτικές πολιτικές έχουν πυροδοτήσει την κοινωνική αναταραχή και έχουν επεκτείνει την κρατική αστυνομική τρομοκρατία σε περιθωριοποιημένες ομάδες ανθρώπων.

Ως απάντηση σε αυτές τις τρομοκρατικές ρυθμίσεις, οι μειονοτικές/καταπιεσμένες κοινότητες έχουν οργανώσει καθιστικές διαμαρτυρίες και διαμαρτυρίες σε δύο διακεκριμένα μουσουλμανικά πανεπιστήμια – το Jamia Millia Islamia (JMI) και το Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru (JNU). Η αντίσταση κατά της πολιτικής που οδηγεί σε γενοκτονία δείχνει ότι υπάρχει ένα κίνημα εν εξελίξει. Το κράτος προσπαθεί να καταπνίξει οποιαδήποτε έκφραση δυσαρέσκειας κατά του Νόμου για την Τροποποίηση της Ιθαγένειας και του Εθνικού Μητρώου Πολιτών υποστηρίζοντας την βία κατά των καταπιεσμένων κοινοτήτων της Ινδίας

Στις 11 Δεκεμβρίου, το Κοινοβούλιο της Ινδίας ψήφισε το Νόμο τροποποίησης ιθαγένειας, που παρέχει μια οδό για την υπηκοότητα των μη καταγεγραμμένων θρησκευτικών μειονοτήτων που μετανάστευσαν στην Ινδία από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές ή το Αφγανιστάν, αλλά αποκλείει τους μουσουλμάνους μετανάστες. (CNN, Δεκ. 17). Πριν την εφαρμογή του νόμου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ανέθεσε την πολιτεία Assam να δημοσιεύσει ένα Εθνικό Μητρώου Πολιτών. (Vox, 17 Σεπτεμβρίου 2019)Πέρυσι η ινδική κυβέρνηση, με επικεφαλής το φασιστικό κόμμα Bharatiya Janata Party (BJP), ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει ένα NRC σε κάθε επαρχία προκειμένου να καθορίσει ποιος μπορεί και δεν μπορεί να παραμείνει στην Ινδία. (Vox, 17 Σεπτεμβρίου 2019)

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Amit Shah, “Οι παράνομοι μετανάστες είναι σαν τερμίτες” και δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ινδία. (Live Mint, 11 Απριλίου 2019). Τον Αύγουστο του 2019, η πολιτεία Assam εξέδωσε την τελική του έκθεση του Εθνικού Μητρώου Πολιτών· 2 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε αυτήν την επαρχία αντιμετωπίζουν τώρα την απειλή της απέλασης. (Reuters, Sept. 7, 2019) Τόσο ο Νόμος τροποποίησης ιθαγένειας όσο και το Εθνικό Μητρώο Πολιτών είναι εγγενείς πολιτικές κατά των φτωχών και μεταναστών που στοχεύουν τους μουσουλμάνους, τους Ινδουιστές εργάτες, τα μέλη της φυλετικής κοινότητας και οποιονδήποτε δεν μπορεί να εκπληρώσει τα καπιταλιστικά και απάνθρωπα κριτήρια του Νόμου τροποποίησης ιθαγένειας και του Εθνικού Μητρώο Πολιτών.

Από την εφαρμογή του Νόμου τροποποίησης ιθαγένειαςκαι του Εθνικού Μητρώου Πολιτών, οι μειονοτικές/καταπιεσμένες κοινότητες έχουν δώσει άμεση και μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση: Απορρίπτουν το Νόμο τροποποίησης ιθαγένειας και το Εθνικο Μητρώου Πολιτών. Πράγματι, από τον Δεκέμβριο, οι μουσουλμάνες γυναίκες ηγήθηκαν μιας καθιστικής διαμαρτυρίας στο Shaheen Bagh, μια γειτονιά της εργατικής τάξης στο Δελχί, η οποία διήρκεσε περισσότερο από τρεις μήνες. (Al Jazeera, 24 Μαρτίου)

Το Δεκέμβριο, η αστυνομία του Δελχί άρχισε να επιτίθεται σε φοιτητές του JMI, ρίχνοντας δακρυγόνα στις βιβλιοθήκες, τα τζαμιά και τις αίθουσες διδασκαλίας της πανεπιστημιούπολης. Δεκάδες φοιτητές ξυλοκοπήθηκαν ανελέητα από την αστυνομία, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν (Al Jazeera, Δεκ. 18). Στις 5 Ιανουαρίου, φοιτητές του JNU δέχθηκαν επίθεση από μέλη μιας φοιτητικής ομάδας που συνδέεται στενά με το BJP. Δεξιοί εθνικιστές χτύπησαν την Aishe Ghosh, πρόεδρο της Ένωσης Φοιτητών του JNU, με ένα σιδερένιο γκλοπ και έσπασαν το κεφάλι της. (New York Times, 17 Ιανουαρίου)

Το Φεβρουάριο, η πολιτεία πραγματοποίησε την πιο απελπιστική προσπάθειά της να καταστείλει τις διαμαρτυρίες κατά του Νόμου για την Τροποποίηση της Ιθαγένιας και κατά του Εθνικού Μητρώου Πολιτών διοργανώνοντας τις Ταραχές του Δελχί, γεγονός που στοίχισε τη ζωή σε 53 άτομα και τραυμάτισε 500. Έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας Ινδίας αναφέρει ότι η αστυνομία του Δελχί ήταν “συνεργός και ενεργός συμμετέχων” στις Ταραχές του Δελχί. (Al Jazeera, Αυγ. 28)

Τώρα, αξιωματούχοι της επιβολής του νόμου ενώνουν τις προσπάθειές τους για να καταπιέσουν τις μάζες συλλαμβάνοντας και εγκλωβίζοντας διακεκριμένους οργανωτές φοιτητών. Στις 25 Αυγούστου, ο Sharjeel Imam, υποψήφιος διδακτορικού στην JNU, κατηγορήθηκε στο πλαίσιο του Νόμου Πρόληψης Παράνομων Δραστηριοτήτων(UAPA), αντιτρομοκρατικού νόμου, για τη φερόμενη συμμετοχή του στις Ταραχές του Δελχί. Ωστόσο, ο Imam βρίσκεται υπό αστυνομική κράτηση από τις 28 Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να είχε συμμετάσχει στη βία που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο. Ο Meeran Haider, φοιτητής του JMI, αντιμετωπίζει επίσης εξωφρενικές κατηγορίες στο πλαίσιο του UAPA.

Στη φωτογραφία: Φοιτητές προσπαθούν να παραβιάσουν οδόφραγμα της αστυνομίας στο Νέο Δελχί σε διαμαρτυρία το Δεκέμβριο 2019 ενάντια στο νόμο τροποποίησης της ιθαγένειας

με πληροφορίες από guernica.eu

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το