Tο Γηροκομείο εδώ και επτάμισι χρόνια λειτουργεί με εθελοντές που περιμένουν τη δημοτική αρχή να το αναλάβει όπως έχει αποφασίσει.

Εδώ και 8 χρόνια οι δημοτικές αρχές «διαβουλεύονται» με τη Μητρόπολη κάνοντας σε όλους γνωστό το μέγεθος της ανευθυνότητας που καταγράφει η στάση και των δύο πλευρών απέναντι στις ανάγκες της τρίτης ηλικίας. Και ενώ Δήμος και Μητρόπολη περιμένουν όπως φαίνεται εναγωνίως να πεθάνουν οι ηλικιωμένοι, με το ίδιο πείσμα αυτοί επιμένουν να ζουν, αποκαλύπτοντας χρόνο με το χρόνο την απίστευτη υποκρισία, σε σχέση με το ενδιαφέρον τους για τα κοινωνικά προβλήματα. Η δημοτική αρχή, εκτός από τις απίστευτες συκοφαντίες που εκστομίζει προς την επιτροπή στήριξης, για πρώτη φορά στο Δ.Σ. (31.8.2018) είπε ο δήμαρχος: «με ποια ιδιότητα είσαστε εσείς στο κτήριο;», δηλαδή οι ηλικιωμένοι και οι εθελοντές που τους φροντίζουν, αφήνοντας να αιωρείται μια απειλή ως προς το τι σκοπεύει μιας και έχει την κυριότητα του κτηρίου. Κατά τ’ άλλα αποδέχεται δωρεά των Ικαριωτών της Αμερικής, (από τα αρμόδια υπουργεία δεν ζητάει τίποτα), για εργασίες στην πτέρυγα που στεγάζονται τώρα οι ηλικιωμένοι ώστε να μπορέσει όπως λέει να βγάλει άδεια. Όμως επί της ουσίας παραμένει άγνωστο το τι σχεδιάζει να κάνει.

Ελεύθερο κάμπινγκ

Ο Δήμος Ικαρίας και φέτος -αρκετά έγκαιρα πρέπει να του αναγνωρίσουμε- δημοσίευσε ότι: «Στην Ικαρία δεν υπάρχει οργανωμένο κάμπινγκ και με βάση το νόμο απαγορεύεται το ελεύθερο κάμπινγκ». Ο Δήμος -να του το αναγνωρίσουμε κι αυτό- λατρεύει τους νόμους, επιλεκτικά βέβαια, και κυρίως με ό,τι έχει να κάνει με φτωχούς και αδυνάτους. Είχαμε λοιπόν ενεργοποίηση των διωκτικών αρχών που πήραν σβάρνα τις παραλίες και έκοβαν πρόστιμα σε σκηνίτες. Ανεξάρτητα αν τους σκηνίτες τους κατάγγειλε ή όχι ο δήμος, η ενθάρρυνση ήταν σαφής. Το πρόστιμο των 300 ευρώ σίγουρα θα διώξει οριστικά τον άνεργο σκηνίτη, τον υποαπασχολούμενο ή αυτόν που επιλέγει απλά να κάνει έτσι διακοπές. Η Ικαρία λοιπόν θα είναι «καθαρή» και «ήσυχη». Τώρα τι να πούμε για την επερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ που διαμαρτύρονται για την ποινικοποίηση του ελεύθερου κάμπινγκ; ότι δεν ξέρει η αριστερά τους τι ποιεί η δεξιά τους; Ή ότι οι πράξεις επιβεβαιώνουν τα λόγια όσο μεγάλα και να είναι. Ο Δήμος βέβαια πάντα στα πλαίσια του νόμου και της τάξης καλούσε επιχειρηματίες να δηλώσουν ενδιαφέρον για αξιοποίηση παραλιών· εξ άλλου οι νόμοι γι’ αυτούς φτιάχνονται, όχι για να σουλατσάρουν οι νέοι μας με μια σκηνή από παραλία σε παραλία.

Δρόμοι

Στην Ικαρία το οδικό δίκτυο είναι σε άθλια κατάσταση: λακκούβες, σύρματα που εξέχουν, βράχια έτοιμα να καταπλακώσουν τους περαστικούς, (εδώ δεν έχει «ανακαλυφθεί» ακόμα το ατσαλόσυρμα), διαβρωμένα σημεία με γκρεμούς να χάσκουν από κάτω, και… αποίμενα κοπάδια κατσικιών που ξαφνικά βρίσκεσαι μπροστά τους. Αν προλάβεις φρενάρεις, αλλιώς «φρενάρεις» στο νοσοκομείο. Οι τοπικές αρχές χρόνια τώρα απαντάνε «αυτό το κομμάτι δεν είναι στη δική μου ευθύνη», γιατί άλλους δρόμους έχει το Επαρχείο και άλλους ο Δήμος, τα αποίμενα ζώα στην ευθύνη του… θεού και της… ψήφου.

Νερά

Τρέχουν άφθονα στη θάλασσα, αναξιοποίητα και άφθονες κοστοβόρες κι επικίνδυνες ποιοτικά οι γεωτρήσεις αλλά… λεφτά υπάρχουν.

Σκουπίδια

Παραμένουν εδώ και χρόνια στην ίδια και χειρότερη κατάσταση, με την ανακύκλωση να καρκινοβατεί, δυο ΧΑΔΑ να μολύνουν τις περιοχές, κατασυκοφάντηση -μέχρι και σήμερα- του αγώνα ενάντια στην καύση στον τρίτο ΧΑΔΑ, ο οποίος αναγκαστικά έκλεισε με εντολή της περιφέρειας παρά την επιμονή της δημοτικής αρχής να μην κλείσει άρα να συνεχίσει να καίει. Αν λειτουργούσε ουσιαστικά η ανακύκλωση, αν όλα όσα μπορεί να δεχτεί το χωράφι ή ο κήπος ή τα ζώα πήγαιναν εκεί, θα έμεναν ελάχιστα με πραγματική δυνατότητα διαχείρισης. Είναι ολοφάνερη η έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, γνώσης για το θέμα, μέσα από μια ουσιαστική δουλειά των τοπικών συμβουλίων και του δήμου. Βέβαια εκλογές έρχονται θ’ ακούσουμε πολλά και πολλά θα δούμε, όπως οι στενές σχέσεις, που ήδη βλέπουμε, στελεχών των ΑΝΕΛ με τη δημοτική αρχή, σε σημείο μάλιστα που να διατίθενται τα δημοτικά ιαματικά λουτρά να τα λειτουργεί στέλεχος των ΑΝΕΛ, χωρίς να έχει καμία εργασιακή σχέση με το Δήμο. Λόγια και έργα.

Κατερίνα Πετράκη, μέλος της Λαϊκής Αντίστασης – Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας (ΛΑ-ΑΑΣ) Ικαρίας

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το