Οι περισσότεροι από τους νεκρούς στις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Περού προέρχονταν από ομάδες ιθαγενών, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία

Για «φυλετική προκατάληψη» από την αστυνομία και το στρατό κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία, η οποία δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς στις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Περού προέρχονταν από ομάδες ιθαγενών.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να απεικονίσει τα θύματα «ως τρομοκράτες ή εγκληματίες». Όμως, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Άγκνες Καλαμάρ δήλωσε ότι η πλειονότητα των νεκρών ήταν διαδηλωτές και περαστικοί.

«Σχεδόν όλοι προέρχονταν από φτωχά, αυτόχθονα και αγροτικά υπόβαθρα, υποδηλώνοντας μια φυλετική και κοινωνικοοικονομική μεροληψία στη χρήση θανατηφόρου βίας», είπε ο Κάλαμαρ σε συνέντευξη Τύπου στη Λίμα μετά τη δημοσίευση έκθεσης της Αμνηστίας για τη χρήση βίας από το προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Η Ντίνα Μπολουάρτε έχει αρνηθεί ότι γίνεται κατάχρηση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας. Διενεργείται έρευνα από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για «γενοκτονία, ανθρωποκτονία και σοβαρούς τραυματισμούς» και έχει προγραμματιστεί να καταθέσει στην προανάκριση του γενικού εισαγγελέα στις 31 Μαΐου.

Το γραφείο Τύπου της προέδρου αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση της Αμνηστίας.

Η Αμνηστία σημείωσε ότι στο Αγιακούκο, όπου το 82% είναι αυτόχθονες, σκοτώθηκαν 10 άτομα. Στη Λίμα, όπου πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις και το 20% είναι αυτόχθονες υπήρξε ένας θάνατος.

«Δεν είδαμε την ίδια ανάπτυξη θανατηφόρου δύναμης στη Λίμα που είδαμε σε άλλες περιοχές», δήλωσε στους δημοσιογράφους η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερική Έρικα Γκεβάρα.

Η Αμνηστία ανέφερε ότι οι έρευνες από τις αρχές ήταν ανεπαρκείς παρά τις «σοβαρές» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτησε από την Μπολουάρτε να σταματήσει τη χρήση θανατηφόρου βίας.

Το Περού αντιμετώπισε κύματα διαμαρτυριών μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου μετά την απομάκρυνση από το αξίωμα και τη σύλληψη του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο. Περίπου 49 πολίτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία και τον στρατό, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου του Διαμεσολαβητή.

Οι διαδηλωτές έχουν ζητήσει να παραιτηθεί η διάδοχος του Καστίγιο, Ντίνα Μπολουάρτε, καθώς και να κλείσει το Κογκρέσο, να γίνουν πρόωρες εκλογές και νέο σύνταγμα. Οι ηγέτες των διαδηλώσεων έχουν ανακοινώσει σχέδια για επανέναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Ιούνιο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το