Συμπληρώθηκαν χθες 25 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο της σπουδαίας σκηνοθέτιδας Φρίντας Λιάππα. Πέθανε το 1994 σε ηλικία 46 ετών.

Είχε προηγηθεί εξοντωτικό κυνηγητό της από τον διορισμένο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σύμβουλο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Απόστολο Δοξιάδη. Το κυνηγητό αυτό, στο οποίο συμμετείχε όλος ο εσμός του νεοσυντηρητισμού, στήθηκε με αφορμή την καταγγελία Δοξιάδη ότι κατά τη διάρκεια της ταινίας της “κακοποιήθηκε” ένα παιδί γιατί ήταν μπροστά στη διάρκεια ερωτικής σκηνής ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της. Η “κακοποίηση” διαψεύστηκε από τη σκηνοθέτιδα, τους συντελεστές της ταινίας, τους γονείς του παιδιού.

Ο Δοξιάδης έστησε την Ιερά Εξέταση, στο όνομα της “προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού”. Λίγους μήνες μετά το κυνηγητό Δοξιάδη, η Λιάππα διαγνώσκεται με κακοήθη όγκο στο κεφάλι. Η Φρίντα Λιάππα δικαιώθηκε ένα χρόνο μετά, χάνει όμως τη μάχη με τη ζωή λίγους μήνες αργότερα.

Λίγα χρόνια μετά, κατά το μεσουράνημα της ελληνικής trash TV, ο Απόστολος Δοξιάδης και η σύζυγός του Βάσια Παναγοπούλου ανταλλάσσουν ανήκουστες κατηγορίες στην τηλεόραση. Μήλον της έριδος εμφανίζεται να είναι η μεγάλη οικογενειακή περιουσία Δοξιάδη. Ο μεν Δοξιάδης καταγγέλλει ότι η πρώην σύζυγός του θέλει να τον δολοφονήσει, η δε Παναγοπούλου ότι ο πρώην σύζυγός της είναι μυθομανής, την παρακολουθεί, τη ζηλεύει, ενώ αφήνει και υπονοούμενα ότι είναι επικίνδυνος για την κόρη τους. Η οποία κόρη δεν εμπίπτει μάλλον στην κατηγορία των παιδιών που έχουν δικαιώματα καθώς παρακολουθεί τους γονείς της να ξεκατινιάζονται στο πανελλήνιο με τρομακτικές αλληλοκατηγορίες.

Η Φρίντα Λιάππα ήταν μέλος των Λαμπράκηδων και αναλαμβάνει αντιχουντική δράση από τις πρώτες μέρες της δικτατορίας. Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται με το πρώτο κλιμάκιο του Ρήγα Φεραίου. Στα τέλη του 80 πουλάει το μοναδικό περιουσιακό της στοιχείο, το σπίτι της, για να ξεχρεώσει μια ταινία της.

Εικοσιπέντε χρόνια μετά, ο Απόστολος Δοξιάδης διορίζεται από την επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη σύμβουλος παρά τω Πρωθυπουργώ για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα χαρακτηριζόμενος από τον πρωθυπουργό “σταθερός υποστηρικτής του Κράτους Δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”. Στέλνει και μια επιστολή στα ΝΕΑ ζητώντας από τον Μαρινάκη την απόλυση Μανιάτη.

Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν δύο Ελλάδες.
Η Φρίντα Λιάππα ανήκει στη μία.

Χρήστος Καψάλης (από το fb)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το