Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ΤΟΥ Μ-Λ ΚΚΕ

Από τα δημοσιευμένα μέχρι τώρα αποτελέσματα φαίνεται ότι ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Βολιβίας με το “Κίνημα προς το Σοσιαλισμό” (MAS) Λουίς Άρτσε, υπερψηφίζεται με ποσοστό 52,4%. Αυτό σημαίνει ότι ο Άρτσε εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, καθώς το ποσοστό που πήρε είναι πάνω από πενήντα τοις εκατό, αλλά και η διαφορά από τον δεύτερο, Κάρλος Μέσα, είναι πάνω από δέκα μονάδες -για την ακρίβεια περίπου είκοσι. Ο Λουίς Άρτσε ήταν προσωπική επιλογή του Έβο Μοράλες μετά την εξορία του και την απαγόρευση της συμμετοχής του στις εκλογές και είχε διατελέσει υπουργός οικονομικών στην κυβέρνησή του.

Η εκλογική αυτή νίκη συνιστά μια ηχηρή απάντηση του βολιβιανού λαού απέναντι στο πραξικόπημα του περασμένου Οκτωβρίου, που οργάνωσε η αμερικανόδουλη ρατσιστική και φονταμενταλιστική ακροδεξιά της Βολιβίας και υποστηρίχθηκε και από διάφορες δήθεν δημοκρατικές δυνάμεις. Είναι σαφώς και μια απάντηση στα ιμπεριαλιστικά κέντρα που στήριξαν -αν όχι οργάνωσαν- το πραξικόπημα. Είναι απάντηση και σε κάποιες αφελείς και ηττοπαθείς φωνές αριστερής προέλευσης εντός και εκτός Βολιβίας, που βιάστηκαν να υιοθετήσουν τους ισχυρισμούς της αντίδρασης περί νοθείας στις προηγούμενες εκλογές και κατόπιν να αρχίσουν τις ντούρες “αριστερές” περισπούδαστες αναλύσεις και κριτικές, τη στιγμή που ο λαός της Βολιβίας δεχόταν την επίθεση.

Όπως έχουμε γράψει στο Λαϊκό Δρόμο, δε θεωρούμε ότι δυνάμεις σαν το MAS του Έβο Μοράλες μπορούν να δώσουν οριστική λύση στα προβλήματα του λαού της Βολιβίας και γενικότερα των λαών της περιοχής. Αποτελούν όμως σίγουρα ασύγκριτα καλύτερη εκδοχή από την φασίζουσα αμερικανόδουλη ακροδεξιά και αυτό φαίνεται να το έχει αφομοιώσει ο λαός εκεί.

Αν σκεφτεί κανείς την τρομοκρατία, τις απαγορεύσεις και τα εγκλήματα των πραξικοπηματιών επί έναν χρόνο, καθώς και το γεγονός ότι είχαν τον κρατικό μηχανισμό των εκλογών στα χέρια τους, τις δύο αναβολές, γίνεται αντιληπτό το εύρος της εκλογικής αυτής νίκης. Ακόμη και την προηγούμενη νύχτα των εκλογών, οι πραξικοπηματίες κινητοποίησαν στρατό και δυνάμεις ασφαλείας, ειδικά στις περιοχές που υπερισχύει παραδοσιακά το MAS, σε μια κακοστημένη παράσταση, προκειμένου να κάνουν επίδειξη ισχύος και να τρομοκρατήσουν το λαό.

Από ’κει και πέρα, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Καθόλου δεδομένο δεν πρέπει να θεωρείται ότι οι δυνάμεις πίσω από το πραξικόπημα θα αποχωρήσουν ειρηνικά από την εξουσία αποδεχόμενες την ήττα τους. Ακόμη όμως και αν καταφέρει ο Άρτσε να δημιουργήσει ομαλά την κυβέρνηση που θέλει, μένει να δούμε αν θα ακολουθήσει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του Μοράλες ή αν θα υποχωρήσει προς τα δεξιότερα, κάτω από το φόβο ενός νέου πραξικοπήματος. Σημαντικά θέματα επίσης είναι η επιστροφή του Έβο Μοράλες στη Βολιβία, καθώς και η εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από εγκάθετα στοιχεία του πραξικοπήματος.

Γραφείο Τύπου ΤΟΥ Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το