Την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο που διατηρεί στη Θήβα, με την αιτιολογία ότι δεν συμφέρει πλέον η παραγωγή στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η διεύθυνση της πολυεθνικής «PIPELIFE» (παραγωγή πλαστικών σωλήνων), πετώντας στο δρόμο πάνω από 70 εργαζόμενους.

Οπως αναφέρει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος», η διεύθυνση της εταιρείας ανακοίνωσε την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο στις 31/3, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για ποσά αποζημίωσης, καθώς και ότι προτίθεται να τους βοηθήσει να φτιάξουν βιογραφικά για να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

«Ο εμπαιγμός και η πρόκληση προς τους εργαζόμενους ξεπερνούν κάθε όριο», τονίζει το Συνδικάτο, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί συνέχεια των αναδιαρθρώσεων της πολυεθνικής εταιρείας. «Είναι εμφανές ότι ο όμιλος της “PIPELIFE” δεν κλείνει τη μονάδα της Θήβας επειδή έχει πρόβλημα επιβίωσης, καθώς μιλάμε για έναν κολοσσό με παραγωγικές μονάδες σε 27 χώρες και δίκτυο πωλήσεων σε πολλαπλάσιες. H συγκεκριμένη πολυεθνική εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1992 με το σχήμα «Πετζετάκις – PIPELIFE» και στη συνέχεια με το νέο εργοστάσιο που άνοιξε στη Θήβα κατέκτησε μεγάλο ποσοστό πωλήσεων στην ελληνική αγορά και στο εξωτερικό.

«Ολα αυτά τα χρόνια η πολυεθνική άντλησε τεράστια κέρδη από την εργασία του προσωπικού της. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι ένιωσαν στο πετσί τους κάθε αντεργατικό μέτρο (…) Μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες, αλλά και εξαντλητικές υπερωρίες σε περιόδους αύξησης της παραγωγής», τονίζει το κλαδικό Σωματείο.

Και προσθέτει: «Ακούστηκε πολλές φορές το να μην αντιδράσουν οι εργαζόμενοι “για να σώσουν τις δουλειές τους” ή “για το καλό της εταιρείας και όλων”. Κι όμως, αποδείχτηκε ότι οι μειώσεις των μισθών, οι περικοπές των δικαιωμάτων και η “εργασιακή ειρήνη” δεν στάθηκαν αρκετές για να αποκλείσουν την απόφαση του πολυεθνικού ομίλου να μεταφέρει αλλού την παραγωγή. Τα εργοστάσια επομένως δεν τα κλείνουν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, αλλά το ανελέητο κυνήγι του κέρδους από τους βιομήχανους και τις πολυεθνικές».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν μοιρολατρικά την απόφαση της εργοδοσίας να τους πετάξει στο δρόμο, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης. Να υπερασπιστούν με κάθε μέσο το δικαίωμα στη δουλειά και τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους. Δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό τους σε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το