Το Σάββατο 13/11, πραγματοποιήθηκε στην Πυξίδα η εκδήλωση της Πορείας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η εκδήλωση άνοιξε με ένα 20λεπτο σχετικό βίντεο που ετοίμασαν οι σύντροφοι της Πορείας, το οποίο αναφέρθηκε κυρίως στα γεγονότα της εξέγερσης το 1973.

Στη συνέχεια, η συντρόφισσα Ευγενία Καβαλάρη στην τοποθέτηση της αναφέρθηκε στο τότε, στην πολιτική κατάσταση της εποχής, στη Χούντα και στη συνέχεια στην εξέγερση. Ανέλυσε την αντιπαράθεση που υπήρξε τότε στο λαϊκό κίνημα: από τη μια τα αστικά και ρεβιζιονιστικά κόμματα που υποτάχθηκαν στη χουντική νομιμότητα και αρνήθηκαν την κατάληψη και το ξεσηκωμό του Νοέμβρη. Από την άλλη, οι δυνάμεις του Μαρξιστικού Λενινιστικού Κινήματος που έβαλαν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις προβάλλοντας τη γραμμή της αγωνιστικής αναμέτρησης με τη Χούντα και της κατάληψης του Πολυτεχνείου, καθώς και τον πολιτικό προσανατολισμό της προβολής του μεγάλων παλαιικών αιτημάτων για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.

Έκλεισε, κάνοντας αναφορά στα γεγονότα των ημερών της εξέγερσης στο ΑΠΘ. Ο σύντροφος Γιώργος Ράπτης, μέλος της Πορείας, ανέλυσε την τωρινή κατάσταση, εσωτερική και διεθνή, καθώς και την κατάσταση που υπάρχει στο λαϊκό κίνημα. Τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση έχει αρκετά κοινά με το τότε, όπως είναι η αντιπαράθεση ξανά των δύο γραμμών μέσα στο λαϊκό κίνημα: από τη μια της υποταγής στα κυβερνητικά κελεύσματα, στις απαγορεύσεις, οι συμβολικές κινητοποιήσεις αντί για τα δημόσια καλέσματα, το “μετά θα λογαριαστούμε”.

Μια γραμμή που υπηρετούν οι ρεφορμιστικές δυνάμεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25, όπως και εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις που αναφέρονται στην Αριστερά. Από την άλλη, η γραμμή των μαζικών αγώνων, όπως προβάλλει η Πορεία και το Μ-Λ ΚΚΕ.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλούσια,, με τοποθετήσεις που εστίασαν και στο χθες και στο σήμερα.

Το επόμενο ραντεβού είναι στο Πολυτεχνείο ΑΠΘ, στις 17/11, από το πρωί στον εορτασμό και στις 5μμ στην μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το