Ανταπόκριση

Τα 50χρονα της εξέγερσης τιμήθηκαν όπως έπρεπε! Πολλές χιλιάδες λαού και νεολαίας βγήκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης! Στις διαδηλώσεις κυριάρχησαν τα αντιαμερικανικά συνθήματα, τα αντιπολεμικά, τα συνθήματα αλληλεγγύης στον αδούλωτο Παλαιστινιακό λαό. Δόθηκε μια ξεκάθαρη απάντηση ότι “Το Πολυτεχνείο ζει”, ζει στους αγώνες του σήμερα. 

Φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις οργάνωσαν και στη Θεσσαλονίκη διάφορες εκδηλώσεις στο χώρο του Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, ενώ τραπεζάκια είχαν στηθεί κατά τον τριήμερο εορτασμό. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Παρασκευή 17/11. Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε στην κορύφωση των εκδηλώσεων, την Παρασκευή, με τραπεζάκια στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου υπήρχαν τα υλικά του Κόμματος και της Πορείας, καθώς και βιβλία των “Μορφωτικών Εκδόσεων”. Παράλληλα, υπήρχαν και υλικά από το ιστορικό αρχείο του Κόμματος: ανακοινώσεις και ντοκουμέντα της ΟΜΛΕ (Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας) και του ΑΜΕΕ (Αγωνιστικό Μέτωπο Ελλήνων Εξωτερικού) από την περίοδο της Χούντας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις τον τόνο έδωσαν αγωνιστές από την Παλαιστίνη, οι οποίοι χρωμάτισαν το χώρο με το τραπεζάκι τους και τις παλαιστινιακές σημαίες!

Το απόγευμα ακολούθησαν οι διαδηλώσεις.

Παρά το γεγονός ότι με ευθύνη των δυνάμεων του ΚΚΕ γίνονται, και εδώ, δύο διαδηλώσεις, αφού το ΚΚΕ φεύγει πρώτο νωρίτερα, οι δύο διαδηλώσεις χαρακτηρίστηκαν από πολύ μεγάλη μαζικότητα. Όταν οι δυνάμεις του ΚΚΕ γέμιζαν την οδό Τσιμισκή, η κεφαλή της δεύτερης διαδήλωσης, των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ετοιμαζόταν να στρίψει στην Εθνικής Αμύνης, ενώ τα τελευταία της μπλοκ, μόλις τότε ξεκινούσαν από το Πολυτεχνείο! Πραγματικά χιλιάδες χιλιάδων λαού! 

Φάνηκε ξεκάθαρα η οργή του λαού μας απέναντι στην γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, καθώς και απέναντι στην απαράδεκτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία στηρίζει τους φονιάδες σιωνιστές. Εκατοντάδες ή και παραπάνω οι παλαιστινιακές σημαίες που κυμάτιζαν!  Αντίστοιχα, εκφράστηκε και η οργή απέναντι στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ο οποίος έστησε τη Χούντα στη χώρα μας, κυριαρχεί εδώ μέχρι σήμερα και εξοπλίζει τους δολοφόνους σιωνιστές. Ο παλμός της διαδήλωσης ήταν πρωτοφανής!

Το Μ-Λ ΚΚΕ πήρε μέρος με δικό του πανό και μπλοκ στη μεγάλη διαδήλωση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με το πανό του να αναγράφει: “ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ”. Οι σύντροφοι και οι φίλοι με παλμό και οργή φώναζαν τα αντιαμερικάνικα συνθήματα και ιδιαίτερα τα συνθήματα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, όταν φωνάζονταν από κοινού με τα υπόλοιπα μπλοκ, δονούσαν την ατμόσφαιρα.

Δεν έλειψε, βεβαίως, η κρατική καταστολή. Οι δυνάμεις της αστυνομίας ήταν προκλητικά παρούσες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης, με διμοιρίες να πορεύονται δίπλα της. Στο τέλος μάλιστα, είχαν στήσει φραγμό στο Συντριβάνι, ώστε να μην μπορέσουν οι διαδηλωτές να επιστρέψουν στο Πολυτεχνείο. Εκμεταλλευόμενες και την τυχοδιωκτική δράση του α/α χώρου, έριξαν βόμβες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, όταν ήδη πολλά μπλοκ αποχωρούσαν.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το