Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση προσπαθούν να αναδείξουν τα υποτιθέμενα ευεργετήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιδιώκουν να την εμφανίσουν ως «Ευρώπη των λαών» και όχι ως εργαλείο καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων.

Ένα από τα βασικά πλήγματα που κατάφερε στους εργαζόμενους της χώρας μας η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα με την επιβολή των μνημονίων, είναι η καταβαράθρωση των μισθών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2023, το μέσο ωρομίσθιο στην Ελλάδα αντιστοιχούσε περίπου στο 50% του μέσου ωριαίου μισθού στην ΕΕ των 27 (μόλις στα 12,6 ευρώ μεικτά).

Την κατάσταση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και ο ΕΦΚΑ. Καταγράφει τον μέσο μεικτό μισθό για το 2023 μειωμένο τουλάχιστον κατά 15% συγκριτικά με 12 χρόνια πριν, το 2011. Ας σημειώσουμε ότι το 2012 και μετά, με εφαρμογή μνημονιακού νόμου, ο κατώτατος μισθός μειώθηκε αυτόματα κατά 22% για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και κατά 32% για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών.

Έτσι τον Ιούνη του 2023 ο μέσος μεικτός μισθός της συνολικής απασχόλησης (πλήρους και μερικής) ήταν 1.045 ευρώ. Ενώ τον Ιούνη του 2011 ο μέσος μισθός της συνολικής απασχόλησης ήταν 1.230 ευρώ. Μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια ο μέσος μισθός της συνολικής απασχόλησης μειώθηκε κατά 15%. Η μείωση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη λόγω του πληθωρισμού, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνη του 2023 είναι αυξημένος κατά 12% συγκριτικά με τον Ιούνη του 2011.

Σύμφωνα με την Eurostat από το 2009 έως το 2023, ο κάθε μισθωτός έχασε 2,7 μισθούς τον χρόνο!
Οι παχιές λοιπόν υποσχέσεις που λέγονταν για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, ότι, δηλαδή, θα οδηγούσε τους Έλληνες εργαζόμενους να πάρουν «υψηλούς ευρωπαϊκούς μισθούς» έχουν πλέον αποδειχθεί μεγάλη απάτη. Αντίθετα είναι πλέον καθαρό πως το ξεζούμισμα των εργαζομένων και το πετσόκομμα των μισθών ώστε να κερδίζουν περισσότερα οι εργοδότες είναι μια από τις πραγματικές «θεμελιακές αξίες» της ΕΕ.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το