Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αναβλήθηκε. Οι καταρρακτώδεις βροχές που βύθισαν στη λάσπη ολόκληρες περιοχές της χώρας, οι πρωτοφανείς βιβλικές καταστροφές και οι πλημμύρες, ανάδειξαν για άλλη μία φορά την παντελή ανυπαρξία οποιουδήποτε αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, και έφεραν ανατροπές στον πανηγυριώτικο χαρακτήρα της επίσκεψης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και τις εξαγγελίες μιας σειράς «μεταρρυθμίσεων σε ευρύ φάσμα» (ενίσχυση των ευάλωτων, δημοσιονομική σύνεση και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής), που προετοίμαζαν τα κυβερνητικά επιτελεία.

Έτσι, υιοθετείται ο «σεμνός και ταπεινός» χαρακτήρας της επίσκεψης στις πληττόμενες περιοχές μαζί με μία σειρά περιορισμένων εξαγγελιών και δεσμεύσεων, που σκοπό έχουν να κρατήσουν το λαό μακριά από κάθε απαίτηση. Με την προγραμματισμένη επίσκεψή του στον Έβρο και τη Θεσσαλία, θα διακηρύξει την πρόθεσή του να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα του ελληνικού κράτους και να διορθώσει τις παθογένειες ετών. Τη μόνιμη επωδό της κλιματικής αλλαγής θα επικαλεσθεί για μία ακόμα φορά, για τις καταιγίδες και τις καταστροφές χιλιάδων νοικοκυριών και το διαβόητο «112» που «έσωσε ζωές». Εξάλλου, θα επικαλεσθεί και το πασίγνωστο «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» (Λουκιανός «Νεκρικοί Διάλογοι», όπου ο κυνικός φιλόσοφος Μένιππος αναφέρεται ως ο μόνος που διέσχισε ποτέ τον Αχέροντα χωρίς να πληρώσει τον οβολό στο Χάρο), και το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, (το οποίο το αναθεωρήθηκε προς το χειρότερο τον περασμένο Απρίλη από την ΕΕ), που δεν αφήνει δημοσιονομικά περιθώρια στα κράτη-μέλη, ούτε καν για το πλήθος των παντοειδών κυβερνητικών επιδομάτων, για τα οποία θα υπάρξουν οπωσδήποτε σοβαρές περικοπές. Έτσι, αποφεύγοντας να παρουσιάσει άμεσα μέτρα, θα κάνει λόγο για «καλάθι μεταρρυθμίσεων» και την πρόθεσή του να συγκρουσθεί με τα κακώς κείμενα του ελληνικού κράτους, προκειμένου να δώσει έμφαση στις πολύχρονες παθογένειες και στη διαβόητη «επανεκκίνηση» του κράτους.

Αμετανόητος ψεύτης, όπως πάντα, θα κάνει λόγο για «λαϊκό μέρισμα» που θα προέλθει τάχα από τον παραγόμενο πλούτο, με την αναμενόμενη και πολυδιαφημισμένη «επενδυτική βαθμίδα». Με την «επενδυτική βαθμίδα» ο Μητσοτάκης, τα ξένα κέντρα και η ντόπια ολιγαρχία φιλοτεχνούν ένα νέο El Dorado πάνω στα ερείπια των εργασιακών σχέσεων που σώριασαν τα τρία διαδοχικά Μνημόνια με αποτέλεσμα την εξαθλίωση του λαού και πάνω απ’ όλα την αποψίλωση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και του εδάφους. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και χωρίς κανέναν πλέον περιορισμό, η οποιαδήποτε «επένδυση» αποτελεί ένα κερδοφόρο περίπατο για την ντόπια και ξένη ολιγαρχία, ενώ παράλληλα η σύναψη δανείων μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελεί ένα κερδοσκοπικό παιγνίδι. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με τις γνωστές επιδερμικές κριτικές, σωπαίνουν. Με λίγα λόγια, οι πολιτικοί εκφραστές της αστικής τάξης, είναι έτοιμοι να ξαναστρώσουν το χαλί, για να πατήσουν τα ντόπια και ξένα μονοπώλια που θα συνεχίσουν να ρημάζουν τον τόπο και το λαό μας, με σαφώς ευνοϊκότερους όρους. Καθώς το «επιτελικό κράτος» της Δεξιάς αφανίζεται μέσα στα αποκαΐδια των πυρκαγιών και στα λασπόνερα των πλημμυρών, η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα νέο φαγοπότι για τα ξένα μονοπωλιακά συγκροτήματα που, σφιχταγκαλιασμένα με τη μεγαλοαστική τάξη και τους πολιτικούς της υπηρέτες, ετοιμάζονται να ξεκοκαλίσουν τα χρήματα του «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», του ΕΣΠΑ, των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των αγροτικών επιδοτήσεων, φορτώνοντας στο λαό ένα δημόσιο χρέος που σήμερα (ΟΔΔΗΧ 30.06.2023) αγγίζει τα 404,7 δισ. € και το οποίο δεν ξεπληρώνεται ούτε σε είκοσι γενιές!

Η αύξηση του πλούτου κατά την κυβέρνηση θα προέλθει από τις επερχόμενες «επενδύσεις», ιδίως στους κλάδους του τουρισμού (airbnb, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επισιτισμού κλπ), της πράσινης ανάπτυξης (ΑΠΕ, εξηλεκτρισμός αυτοκινήτων κ.ά.) και της ψηφιακής τεχνολογίας (ψηφιοποίηση της κρατικής διοίκησης κ.ά.). Σε όλους αυτούς τους κλάδους οι τράπεζες θα έχουν τη μερίδα του λέοντος, ενώ παράλληλα θα χορηγούν δάνεια προς τους επιχειρηματικούς κολοσσούς προκειμένου να καλύψουν το 50% των δανείων και των επιδοτήσεων του «Ταμείου».

Ο Μητσοτάκης κομπάζει για την πετυχημένη προηγούμενη τετραετία του και καλεί το λαό να στηρίξει τη νέα εποχή τής «επαναλειτουργίας του κράτους» με την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, τις αυξήσεις μισθών (που ήδη δόθηκαν) και τη σύνθλιψη του μισθού εργασίας, το ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων, την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με αποτέλεσμα την εξαθλίωση του λαού.

Απέναντι σ’ όλους αυτούς τους βαθιά λαθεμένους προσανατολισμούς, τις αόριστες υποσχέσεις και τις αυταπάτες που εγκλωβίζουν τη λαϊκή πάλη σε ανώδυνα κανάλια για το σύστημα και αναπαράγουν την κρίση και τα αδιέξοδα δεκαετιών μέσα στο αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα, μπορούν και πρέπει οι δυνάμεις της πραγματικής Aριστεράς, όσο μικρές κι αν είναι, να αντιπαραθέσουν τη δική τους ανεξάρτητη πολιτική δράση, να προβάλουν και να παλέψουν από κοινού το δικό τους, ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό για τους βασικούς στόχους του λαϊκού, αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, σε μια προσπάθεια ευρύτερης πολιτικής συσπείρωσης και συνεργασίας, που μπορεί να ανοίξει μια ελπιδοφόρα προοπτική και να εκφράσει τις βαθύτερες ανάγκες και προσδοκίες χιλιάδων αγωνιστών, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον αγώνα του λαού μας, για την πορεία του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος.

Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το