Η Εκκλησία της Ελλάδος βγάζει «στο σφυρί» έναν από τους τελευταίους πνεύμονες οξυγόνου της πρωτεύουσας, τα ακίνητα-φιλέτο συνολικής έκτασης άνω των 190 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι καθόλου άσχετη με το συνολικό επενδυτικό σχέδιο στο παραλιακό μέτωπο, μιας και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη τα εξής έργα: Κατασκευή ενός επιχειρηματικού χώρου – μεγαθηρίου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, μαρίνα Αλίμου, μαρίνα Βουλιαγμένης, παραχώρηση παραλιών στη Βούλα σε επιχειρηματίες, σχεδιασμοί για τον Υμηττό με αφορμή και το νέο Προεδρικό Διάταγμα, εκτεταμένες αγοραπωλησίες σε όλη τη νοτιοανατολική Αττική κ.λπ.

Αλλά ας δούμε το θέμα αναλυτικά:

Με σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΕΚΥΟ) καλεί επενδυτές να αξιοποιήσουν ή να αγοράσουν τις κατάφυτες εκτάσεις που είναι πολεοδομικά αρρύθμιστες, δηλαδή δεν έχουν καθοριστεί οικοδομικές γραμμές, χρήσεις γης και όροι δόμησης. Πρόκειται για τις τελευταίες ελεύθερες και πράσινες εκτάσεις στην περιοχή Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη.

Πρόκειται για εκτάσεις – «φιλέτα» ακόμα και σε περιοχές που προστατεύονται από το καθεστώς NATURA, στο Λαιμό, την περιοχή του Ορφανοτροφείου, το Οικοδομικό Τετράγωνο δίπλα στη Λίμνη Βουλιαγμένης και αλλού, που και στο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια εκποίησης, χωρίς επιτυχία!

Τα συγκεκριμένα ακίνητα είχαν δεσμευθεί σε προηγούμενες δεκαετίες από τον δήμο. Δεν απαλλοτριώθηκαν όμως λόγω υψηλού κόστους. Οι δεσμεύσεις ανακλήθηκαν το 2004. Στο Κτηματολόγιο οι εκτάσεις είναι καταχωρισμένες στην Εκκλησία. «Δεν πιστεύω ότι ποτέ η Εκκλησία απέκτησε νόμιμα τους τίτλους», λέει ο δήμαρχος Γλυφάδας κάνοντας λόγο για εκτάσεις «φερόμενης ιδιοκτησίας» της Εκκλησίας, η οποία από την πλευρά της έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον του δήμου ζητώντας να δοθούν πολεοδομικοί όροι. Η υπόθεση εκκρεμεί.

«Θέλουν να κάνουν μπίζνες at no cost. Αποστολή της Εκκλησίας όμως δεν είναι οι μπίζνες. Εκτός αν η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει γίνει Βατικανό και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι…». Με αυτό το δηκτικό σχόλιο, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, αναφέρεται στην πρόσφατη κίνηση της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος να βγάλει «στο σφυρί» ακίνητα-φιλέτο έκτασης άνω των 190 στρεμμάτων στην περιοχή της Βουλιαγμένης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η Εκκλησία, αφού απέτυχε ύστερα από προσπάθειες χρόνων να ρυθμίσει τις συγκεκριμένες εκτάσεις πολεοδομικά, προσπαθεί μέσω της προκήρυξης να μεταθέσει τη δύσκολη αυτή διαδικασία ως υποχρέωση στους μελλοντικούς επενδυτές.

Οπως φαίνεται όμως, η κυβέρνηση φρόντισε και με τον τελευταίο νόμο την περασμένη βδομάδα να άρει την όποια προστασία στις εκτάσεις NATURA και ταυτόχρονα να αναστείλει τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε παραλίες, αιγιαλό και λίμνες, με στόχο να ξεκινήσει ένα επιχειρηματικό μπαράζ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το