Εκπαιδευτική Παρέμβαση Α΄ Συλλόγου Αθηνών Π.Ε.

«Αυτός» είναι ο διαχειριστής σελίδας στο facebook που ανέβασε την παραπάνω φωτογραφία με το σχόλιο «απομεινάρι από πνιγμένο λαθρομεταναστόπουλο». Έ, όχι κι έτσι, θα πεις. Όμως, για σκέψου καλύτερα. Κανένας δεν γεννιέται φασίστας.

Όποιος χαίρεται με τις «επιτυχίες» του στρατού και της αστυνομίας στα σύνορα ενάντια σε γυναικόπαιδα. Όποιος πανηγυρίζει για τις επαναπροωθήσεις του λιμενικού. Όποιος αδιαφορεί για τον πόνο και την τραγωδία των προσφύγων/μεταναστών. Όποιος ψιθυρίζει μέσα του «καλύτερα να πνιγούν παρά να περάσουν». Είναι ήδη ευάλωτος στην ξενοφοβική προπαγάνδα. Όποιος κοιμάται με τα νανουρίσματα των δελτίων ειδήσεων ξυπνάει φασίστας. Ίσως ήδη διαφωνείς. Ίσως αισθάνεσαι ότι όσα διάβασες θίγουν την αξιοπρέπειά σου. Μη σταματήσεις εδώ. Διάβασε αυτή την ανακοίνωση και μετά βγάζεις τα συμπεράσματά σου. Άλλωστε, ούτε κι εμείς έχουμε έτοιμες απαντήσεις. Δεν υπάρχουν εύκολες και έτοιμες λύσεις. Δεν θέλουμε να σου υποδείξουμε πώς να σκεφτείς. Θέλουμε όμως να θέσουμε το κρίσιμο ερώτημα: ποιος φταίει για όλα αυτά;

Αν δεν θέλεις να γίνεις σαν αυτόν:

Σκέψου με τη λογική, μην αφήνεις το φασιστικό εσμό να σε παρασύρει. Μην πιστεύεις τα δελτία ειδήσεων που συστηματικά αποκρύπτουν ειδήσεις, διασπείρουν και αναπαράγουν fake news. Προβάλουν βίντεο του παρελθόντος από γεγονότα σε άλλες χώρες π.χ. από τα σύνορα της Βουλγαρίας το 2015, προκειμένου να «τεκμηριώσουν» δήθεν την «εισβολή επικίνδυνων ξένων» στην Ελλάδα.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση. Δεν επέλεξαν εκείνοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να πνίγονται στο Αιγαίο. Δεν αποτελούν κάποιο μυστηριώδη στρατό που επιτίθεται στην Ελλάδα. Άλλωστε οι πιο πολλοί από αυτούς επιθυμούν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση είναι που αναλαμβάνει να τους κρατήσει φυλακισμένους σε κλειστά κέντρα στα νησιά ώστε να μην πάνε στις χώρες του πλούσιου ευρωπαϊκού βορρά. Οι φυλακισμένοι της Μόριας διαδήλωναν προχθές στη Μυτιλήνη για να φύγουν από το νησί.

Μην θυμώνεις μαζί τους. Κράτα το θυμό σου για τους πραγματικούς υπεύθυνους. Ο κίνδυνος δεν προέρχεται από αυτούς που τους σημαδεύουν τα όπλα. Αλλά από αυτούς που κρατάνε τα όπλα, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή εθνικότητας. Τους νησιώτες στη Λέσβο και στη Χίο δεν τους χτύπησαν οι πρόσφυγες αλλά τα ΜΑΤ.

Ποιοι είναι αυτοί που βομβαρδίζουν χρόνια τώρα ανελέητα τις χώρες των προσφύγων; Ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε αυτές τις επιχειρήσεις; Τι ευθύνες έχει το ελληνικό κράτος  ως μέλος αυτής της συμμαχίας για τους πολέμους και τις καταστροφές ολόκληρων χωρών;

Κι αν το τουρκικό κράτος εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες για να εκβιάσει τους συμμάχους του, ενώ την ίδια στιγμή βομβαρδίζει τους άμαχους στη Συρία προκαλώντας νέα κύματα προσφυγιάς, το ελληνικό κράτος έχει αναλάβει εδώ και χρόνια (με το αζημίωτο) να τους εμποδίζει να προχωρήσουν στις χώρες της Ευρώπης, εφαρμόζοντας τη συνθήκη του Δουβλίνου. Μετατρέποντας σε αποθήκες ψυχών τα νησιά και χτυπώντας ανελέητα όσους νησιώτες τολμούν να διαμαρτύρονται. Αυτή είναι η «δουλειά» που έκαναν στη Χίο και τη Λέσβο τα ΜΑΤ – οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας όπως τους αποκάλεσε ο πρωθυπουργός. Όσο οι πραγματικές αιτίες (δηλαδή ο πόλεμος, οι ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις και η απαγόρευση της Ε.Ε. να ταξιδέψουν οι πρόσφυγες/μετανάστες στις χώρες που επιθυμούν) παραμένουν ανέγγιχτες τόσο το πρόβλημα θα οξύνεται.

Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο, οι φασιστικές ομάδες αλλά και οι ακροδεξιές και εθνικιστικές φωνές εντός και εκτός της Ν.Δ. τρίβουν τα χέρια τους με τις τελευταίες εξελίξεις. Το διπλό πρόσωπο του φασισμού αποκαλύπτεται καθημερινά για όποιον θέλει να το δει. Πέρσι, συνελήφθη γνωστός ακροδεξιός – που κατά τα άλλα πρωτοστατούσε εναντίον των προσφύγων στη Σάμο – διότι διακινούσε (με το αζημίωτο βέβαια) πρόσφυγες/μετανάστες. Την ίδια ακριβώς δουλειά, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και με νόμιμα μέσα, κάνει και ένας ρατσιστής πολιτικός ή δημοσιογράφος.

Μην ξεχνάς. Είσαι δασκάλα. Είσαι δάσκαλος. (με την ευρύτερη έννοια, όλοι οι εκπαιδευτικοί είμαστε δάσκαλοι). Ορκίστηκες να υπηρετείς τα παιδιά, τις ανάγκες τους και τα δικαιώματά τους. Τα παιδιά όλου του κόσμου. Όχι να χαίρεσαι για το χαμό τους. Να τα αγαπάς. Κι όχι γιατί το ορκίστηκες, αλλά γιατί αυτό είναι το σωστό. Σπούδασες την επιστήμη της παιδαγωγικής, δηλαδή την επιστήμη που ασχολείται με τις ανάγκες των παιδιών. Αυτήν υπηρετείς.

Αν λοιπόν δεν θέλεις να γίνεις σαν αυτόν, γύρισε την πλάτη σου στις ρατσιστικές και ξενόφοβες φωνές, κατέβα στις διαδηλώσεις, έκφρασε την αλληλεγγύη σου στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, υπεράσπισε τα δικαιώματά τους, δίδαξε στους μαθητές και τις μαθήτριές σου την αλληλεγγύη, την ειρήνη, τη συμπόνια, την αγάπη, την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια και όχι το μίσος, τον πόλεμο και το ρατσισμό. Κυρίως δίδαξέ τους την κριτική σκέψη, τον τρόπο να σκέφτονται και να αναζητούν τις πραγματικές αιτίες. Για να το πετύχεις όμως αυτό, πρέπει πρώτα να διαφυλάξεις τη δική σου δυνατότητα να σκέφτεσαι και να πράττεις σαν πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος.

Πηγή: e-lesxi.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το