Χιλιάδες διαδηλωτές στους  δρόμους πόλεων της χώρας το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν κατά της νομοθεσίας που απαγορεύει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις αμβλώσεις, ενώ η οργή ξεχειλίζει, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι οι απαγορεύσεις προκάλεσαν τον θάνατο μιας εγκύου.

Κινητοποιήσεις μεγάλες έγιναν στη Βαρσοβία, αλλά και σε μικρότερες πόλεις, όπως την Πσίζνα, εκεί όπου ζούσε η 30χρονη που έχασε τη ζωή της. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειάς της, ο θάνατος της άτυχης γυναίκας προήλθε αφότου οι γιατροί καθυστέρησαν την άμβλωση που θα μπορούσε να την είχε σώσει.

Τον Οκτώβριο του 2020 το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι οι αμβλώσεις που πραγματοποιούνται επειδή το έμβρυο αντιμετωπίζει προβλήματα είναι αντισυνταγματικές, κάτι που σημαίνει ότι αυτές θα επιτρέπονται στη χώρα μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας ή εάν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Τον Ιανουάριο ξέσπασαν οι πρώτες δυναμικές διαμαρτυρίες όταν η κυβέρνηση της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση του δικαστηρίου.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δηλώνει ότι ο θάνατος της 30χρονης οφείλεται σε ιατρικό λάθος. Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο της χώρας πρόσφατα υιοθέτησε νομική πρωτοβουλία ενός πολίτη ώστε να προβλέπονται μακρές ποινές φυλάκισης σε περιπτώσεις αμβλώσεων, που μπορούν να φτάνουν έως και τα 25 χρόνια. 

Η περαιτέρω αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις θα επιφέρει νέο πλήγμα στις σχέσεις της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες, καθώς οι δύο πλευρές παραμένουν στα χαρακώματα σχετικά με τις αποφάσεις της Πολωνίας για τον χώρο της Δικαιοσύνης. 

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το