Στο Γενικό Νοσοκομείο Κω την κράτησαν μόνο 12 ώρες. Η μεταχείριση που της επιφυλάχτηκε εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας

Μόνο λίγες ώρες αφέθηκε να νοσηλευτεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Κω η τραγική μητέρα του τρίχρονου αγοριού που έχασε τη ζωή του στο χτεσινό ναυάγιο. 

Οι αρχές του νοσοκομείου και το Λιμενικό έκριναν ότι δεν χρειαζόταν ούτε νοσηλεία ούτε να δει ψυχίατρο μια δεκαεννιάχρονη γυναίκα, σχεδόν παιδί κι αυτή, που λίγες ώρες νωρίτερα βυθίστηκε στη θάλασσα μαζί με το παιδί της και άλλους 32 πρόσφυγες, στη συνέχεια άκουσε στο νοσοκομείο την είδηση του θανάτου του παιδιού της και μετά πήγε να αναγνωρίσει το νεκρό. 

Σ’ αυτή την κατάσταση σοκ, βαρύτατου πένθους και εξάντλησης απο την υποθερμία το νοσοκομείο και το Λιμενικό έκριναν ότι δεν χρειάζεται νοσηλεία, αλλά προέχει η επίσημη καταγραφή των στοιχείων της, ώστε να μπορεί να βγει άρον άρον από το νοσοκομείο και να μεταφερθεί σε δομή φιλοξενίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η γυναίκα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο γύρω στη μία το μεσημέρι, με το επιχείρημα ότι δεν εμφάνιζε παθολογικά αίτια, δεν είχε δηλαδή κατάγματα, μώλωπες και χτυπήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στελέχη του Λιμενικού την επισκέφτηκαν γύρω στη μία το μεσημέρι στο νοσοκομείο για να την καταγράψουν, αλλά τη βρήκαν να κοιμάται εξαντλημένη. Είχαν τουλάχιστον την ευαισθησία να μην την ξυπνήσουν. Αργότερα, την οδήγησαν για να καταγραφεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, υποβάλλοντάς τη στην ταλαιπωρία της μετακίνησης και στην εμπειρία μιας ψυχρής γραφειοκρατικής διαδικασίας, πριν κλείσουν 12 ώρες από το ναυάγιο και το θάνατο του παιδιού της. 

Η μεταχείριση που της επιφύλαξαν το νοσοκομείο και το Λιμενικό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας, όπως και για τον λόγο και τον σκοπό αυτής της αντιμετώπισης ενός θύματος ναυαγίου που προκλήθηκε από τον διεμβολισμό μιας βάρκας προσφύγων από σκάφος του Λιμενικού.

Πηγή: Δημήτρης Αγγελίδης – efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το