Εβδομάδα 100 ωρών εργασίας «απολαμβάνουν» οι νέοι αναλυτές του κολοσσού τής Wall Street ● «Υπήρξε κάποια στιγμή που δεν έτρωγα, δεν έκανα μπάνιο, δεν έκανα τίποτα άλλο από το να δουλεύω» εξομολογείται ένα από τα εκκολαπτόμενα golden boys.

Κάποτε ρώτησαν τον Δαλάι Λάμα: «Τι σας προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη στον κόσμο;» Κι αυτός απάντησε: «Ο άνθρωπος. Θυσιάζει την υγεία του προκειμένου να βγάλει λεφτά και μετά θυσιάζει τα λεφτά του για να ανακτήσει την υγεία του. Και είναι τόσο ανήσυχος για το μέλλον του που δεν μπορεί να απολαύσει το παρόν. Και το αποτέλεσμα είναι να μη ζει ούτε στο παρόν ούτε στο μέλλον. Και ζει σαν να μην πρόκειται να πεθάνει ποτέ. Και πεθαίνει χωρίς να έχει ζήσει ποτέ πραγματικά».

Για κανέναν εργαζόμενο αυτού του πλανήτη δεν θα ταίριαζαν πιο πολύ αυτά τα σοφά λόγια παρά για τα εκκολαπτόμενα… golden boys της Wall Street. Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύει έρευνα που κυκλοφορεί από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στα μέσα μαζικής δικτύωσης για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των νεοπροσλαμβανόμενων αναλυτών της Goldman Sachs.

Οι «πρωτοετείς» αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα μίλησαν για 100 ώρες εργασίας την εβδομάδα που καθιστούν τον ύπνο πολυτέλεια, για κατάχρηση εξουσίας από τους προϊσταμένους τους, εξαφάνιση της κοινωνικής τους ζωής, ραγδαία επιδείνωση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις τους, από τις αρχές του έτους έχουν υποχρεωθεί να εργάζονται κατά μέσο όρο 98 ώρες την εβδομάδα. Αποτέλεσμα είναι να μην κάνουν τίποτα άλλο στη ζωή τους. Ακόμη και ο ύπνος έχει μειωθεί σε μόνο 5 ώρες το εικοσιτετράωρο. «Υπήρξε κάποια στιγμή που δεν έτρωγα, δεν έκανα μπάνιο, δεν έκανα τίποτα άλλο από το να δουλεύω από το πρωί έως και αρκετά μετά τα μεσάνυχτα».

Οι επιπτώσεις είναι άμεσες τόσο στις σχέσεις τους με την οικογένεια και τους φίλους τους όσο και στους ίδιους.

Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 οι αναλυτές βαθμολόγησαν την ψυχική τους υγεία στο 2,8 και τη φυσική τους κατάσταση στο 2,1. To 77% δήλωσε ότι νιώθει σαν «θύμα εργασιακής κακοποίησης», ενώ το 75% ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να καταφύγει σε ψυχολόγο προκειμένου να αντιμετωπίσει το άγχος που του προκαλεί η εργασία.

Η Goldman Sachs αμείβει τους νέους αναλυτές της κατά μέσο όρο με 123.500 δολάρια ετησίως, στα οποία περιλαμβάνονται μισθοί και μπόνους.

Τους ξεζουμίζουν

Το δέλεαρ είναι μεγάλο για έναν «πιτσιρικά» απόφοιτο οικονομικού Πανεπιστημίου, που φιλοδοξεί να πιάσει την καλή κάνοντας καριέρα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τις επενδύσεις. Τη φιλοδοξία αυτή εκμεταλλεύονται οι ελίτ τής Wall Street προκειμένου να τους ξεζουμίσουν όσο το δυνατόν πιο πολύ.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα ομολογούν εν μέρει ότι τα λεφτά που παίρνουν δεν αξίζουν γι’ αυτά που τραβούν. Σε κλίμακα 1-10 βαθμολογούν τις πιθανότητες να παραμείνουν στην Goldman μετά από 6 μήνες μόλις με 3,5.

Από την άλλη πλευρά οι προτάσεις που καταθέτουν προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση που βιώνουν, δείχνουν βαθιά αλλοτρίωση καθώς παραπέμπουν σε θέσεις αφεντικών παρά εργαζόμενων.

Σαν να μην έχουν ακούσει ποτέ στη ζωή τους για το 35ωρο, οι «μικροί» αναλυτές της Goldman θεωρούν σωστό να δουλεύουν πάνω από 11 ώρες την ημέρα σε εργάσιμη εβδομάδα 7 ημερών! Πάνω σε αυτές τις ψευδαισθήσεις σωστού και λάθους βασίζεται η διαδικασία μετασχηματισμού τους σε αδίστακτα golden boys και η διαιώνιση της κουλτούρας του χρυσοθήρα που διέπει τη Wall Street.

Πηγή: Μπάμπης Μιχάλης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το