Πριν λίγες μέρες, κοντά στο Σάλτζμπουργκ της Αυστρίας, διοργανώθηκε εκδήλωση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2024 και στο πλαίσιο της εκστρατείας του κόμματος «Πιστέψτε στην Αυστρία». Εκεί ο ηγέτης του ÖVP, καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, εν μέσω τυριών, κρασιών και μιας ‘καλογυαλισμένης’ ομήγυρης τοπικών παραγόντων, αναφέρεται στη φτώχεια και διαμαρτύρεται για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η παιδική πείνα από τον Τύπο. Λίγο μετά λέει: «Τι σημαίνει λοιπόν ότι ένα παιδί δεν παίρνει ένα ζεστό γεύμα στην Αυστρία; Ξέρετε ποιο είναι το φθηνότερο ζεστό γεύμα στην Αυστρία; Δεν είναι υγιεινό, αλλά είναι φτηνό: ένα χάμπουργκερ στα McDonald’s – 1,40 ευρώ, αν αγοράσω πατάτες μαζί του, 3,50 ευρώ. Στα σοβαρά ισχυρίζεται κάποιος ότι ζούμε σε μια χώρα όπου οι γονείς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αυτό το γεύμα για το παιδί τους;»

Και κάπως έτσι, ο αναπτυγμένος ευρωπαϊκός κόσμος, δίνει τη λύση στο ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα, την πείνα: αρκεί, λοιπόν, κάποιος να καταφύγει στο fast food, δηλαδή στην απόλυτη ανθυγιεινή διατροφική επιλογή, για να μην πεθάνει. Αυτό πρέπει να κάνουν οι φτωχές οικογένειες για τα παιδιά τους, να τα ταΐσουν σκουπίδια – δεν χρειάζεται να τρώνε υγιεινά και πλήρη γεύματα.

Η κυνική δήλωση του καγκελάριου, από τη μια πλευρά, δείχνει τις κτηνώδεις διαθέσεις του πολιτικού συστήματος, αλλά και μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει: υπάρχουν νοικοκυριά που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, υπάρχουν μισθοί που δεν επαρκούν για ένα ικανοποιητικό γεύμα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το 2021 το 17,5% των νοικοκυριών στην Αυστρία ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας και δυσκολεύονταν να αντεπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες στέγης και διατροφής, ενώ το 2022, λόγω των ολοένα αυξανόμενων τιμών τροφίμων, ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης, περίπου 1,3 εκατ. άνθρωποι (κυρίως αλλοδαποί και γυναίκες) κινδύνευαν από τη φτώχεια παρά το γεγονός ότι εργάζονταν. Η ίδια έρευνα του Εργατικού Επιμελητηρίου, η οποία διεξάγεται ανά τρίμηνο, έδειξε ότι το ποσοστό των εργαζομένων των οποίων ο μισθός δεν επαρκεί για να ζήσουν αυξάνεται κάθε τρίμηνο κατά ένα έως δύο τοις εκατό.

Και η λύση είναι το χάμπουργκερ! Κανένας ιθύνων νους δεν μίλησε για περισσότερες δουλειές, καλύτερα αμειβόμενες, πλαφόν στις ανατιμήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης, παροχή θρεπτικών σχολικών γευμάτων για όλους τους μαθητές κτλ. Ο Νεχάμερ, απέναντι στα δημοσιεύματα για την αυξανόμενη φτώχεια στην Αυστρία, είχε να πει τα εξής: «Αν έχω πολύ μικρά εισοδήματα, δουλεύω περισσότερο» και συνέχισε λέγοντας: «Είμαι της άποψης ότι οι επιδόσεις πρέπει να ανταμείβονται και υποστηρίζω ότι οι γονείς έχουν καθήκον να φροντίζουν τα παιδιά τους».

Ηθικό δίδαγμα: δεν φταίει ποτέ ο καπιταλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός για τη φτώχεια των ανθρώπων και την αδυναμία τους να ικανοποιήσουν επαρκώς την πείνα τους, ακόμα και στην προηγμένη και πλούσια Αυστρία. Φταίει η τεμπελιά τους! Και η λύση είναι το χάμπουργκερ!

ΥΓ. Στο ίδιο πνεύμα, να θυμίσουμε εδώ τη σχετική εγχώρια δήλωση, διά στόματος Γιώργου Αυτιά, πριν από λίγους μήνες στην εκπομπή του: «Φιλότιμοι άνθρωποι όσοι δεν τρώνε φαγητό 2 εβδομάδες για να πληρώσουν το ρεύμα»… Η λιμοκτονία επιβραβεύεται ως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να πληρώσει κάποιος τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ στην Ελλάδα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το