Είναι γνωστά τα προβλήματα της αγροτιάς, που την οδηγούν στην απόγνωση. Ακρίβεια, υψηλές τιμές καυσίμων και ενέργειας, υψηλότατες τιμές αγροτικών εφοδίων, εξευτελιστικές τιμές που οδηγούν τη σοδειά χιλιάδων μικρών και φτωχών αγροτών στα γεράκια και τις ακρίδες της αγροτικής βιομηχανίας κοψοχρονιά. Συμπληρωματικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αλλεπάλληλες καταστροφές απλήρωτες ή μισο-πληρωμένες από τον, κατ’ όνομα, ΕΛΓΑ, που με βάση το θεσπισμένο νομικό πλαίσιο αποζημιώνει- όταν επιτέλους αποζημιώνει- όχι στο 100% της ζημιάς αλλά στο 30%-40%, δίνοντας ψίχουλα ελεημοσύνης.

Απέναντι σε αυτήν την σκληρή αντιαγροτική πολιτική που καταστρέφει ζωές οι φτωχοί αγρότες συμπαρατάχθηκαν το προηγούμενο διάστημα με τα εργατολαϊκά στρώματα απαιτώντας άμεσες λύσεις, αναδεικνύοντας τη χρόνια καταστροφική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Οι ζημιές του περασμένου χρόνου μεγάλες, με την παραγωγή σε αρκετές περιπτώσεις να χάνεται σε κάποιες καλλιέργειες έως και 80% ή και να μην υπάρχει, την αναμονή για τα ψίχουλα των αποζημιώσεων να κρατά καιρό, την τιμή ρεύματος και καυσίμων να υψώνονται στα ουράνια. Με την αρχή του έτους και μπρος σε αυτήν την κατάσταση πραγματοποιήθηκε πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, όπου για άλλη μια φορά τέθηκαν τα οξυμένα αγροτικά προβλήματα και ανακοινώθηκε προγραμματισμός κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα. Διαβάζουμε στον τοπικό τύπο στην περιοχή της Ημαθίας πως ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» προγραμματίζει συσκέψεις σε χωριά της περιοχής και έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες χωριών για τις 22 Γενάρη. Διαβάζουμε επίσης πως ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας προχωρά σε γενική συνέλευση των αγροτών στην περιοχή.

Ζητούμενο σήμερα αποτελεί η αγωνιστική απάντηση εκ μέρους της πλατιάς μάζας των φτωχών αγροτών, η συσπείρωση και οργάνωσή τους, το σπάσιμο της περιόδου αδράνειας και αναμονής του αγροτικού κινήματος. Ζητούμενο αποτελεί το χτύπημα της αγροτοκτόνας πολιτικής της ΝΔ και των άλλων κυβερνήσεων, το χτύπημα της πολιτικής ξεκληρίσματος των μικρών και φτωχών αγροτών, που πατά στο γράμμα των επιθυμιών και επιδιώξεων ΕΕ και ΚΑΠ. Ζητούμενο όμως προς κατάκτηση για τη φτωχή αγροτιά αποτελεί η συνειδητοποίηση του ρόλου των γνωστών αγροτοπατέρων συνδικαλιστών που επιλέγουν «όχθη» και προτιμούν να συναντιούνται με υπουργούς και βουλευτάδες εν μέσω κινητοποιήσεων ή σε καιρούς νηνεμίας. Να συνειδητοποιήσουν τον ρόλο των αγροτοσυνδικαλιστών που κηρύσσουν αποχώρηση απ’ τους αγώνες, γαλάζιους ή κόκκινους. Ζητούμενο είναι να συνειδητοποιήσουν ποιοι άλλοι εκτός από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τραβούν με μαεστρία το χαλί κάτω από τα πόδια τους και τις ζωές τους.

Μπροστά στην προεκλογική περίοδο πολλά θα ειπωθούν, πολλές υποσχέσεις θα ξαναδοθούν, πολλοί θα ντυθούν προβιές, ενώ στ’ αλήθεια είναι λύκοι. Δείτε για παράδειγμα τι έγινε με το θέμα αποζημιώσεων για μήλο και ροδάκινο των αγροτών στην ευρύτερη περιοχή Ημαθίας και Πέλλας. «Εκπρόσωποι» των αγροτών μαζί με δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες αλλά και βουλευτές της ΝΔ πραγματοποίησαν επίσκεψη στον Υπουργό, θυμίζοντας το τραγούδι… «μπήκε ο βουλευτής στο χωριό»!
Η φτωχή αγροτιά έχει μονάχα έναν δρόμο∙ του ανειρήνευτου, μαζικού αγώνα ενάντια σε όσους την ξεκληρίζουν, τη χτυπούν, την εξαφανίζουν αλλά και σε όσους υπονομεύουν τη ζωή και τους πόθους της, παριστάνοντας τον φίλο.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το