Μαζικές γενικές συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 7/03 στις περισσότερες σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μπροστά στην απεργία της 8ης Μάρτη. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά στο ΠΤΔΕ δεν υπήρχε απαρτία και αναγκαστικά προχωρήσαμε σε διοικητικό συμβούλιο στο οποίο και θα αποτυπώνονταν τα αιτήματα της συζήτησης που θα γινόταν – εφόσον δε συμπληρώναμε την απαραίτητη απαρτία. Πλησιάζοντας προς το τέλος της διαδικασίας, λοιπόν, και έχοντας ακούσει -τόσο από την ΠΚΣ, όσο και από την ΣΣΠ και τις Αγωνιστικές Κινήσεις- μερικές εκατοντάδες φορές περί ΕΝΟΤΗΤΑΣ και ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ, στη Γενική Συνέλευση κατατέθηκαν 3 πολιτικά πλαίσια που κατέληγαν στη συμμέτοχη στη σημερινή απεργία! Απέναντι στη διασπαστική αυτή λογική, η Φοιτητική Πορεία κατέθεσε πρόταση ενότητας και συσπείρωσης γύρω από τα κοινά αγωνιστικά αιτήματα: για συμμετοχή στο πανεργατικό συλλαλητήριο και εκ νέου γενική συνέλευση.

Σε αυτό το κάλεσμα, οι υπόλοιπες δυνάμεις απάντησαν με κατηγορίες για «αποπροσανατολισμό» και «απολιτίκ προτάσεις», για αγεφύρωτες πολιτικές διαφωνίες -μάλλον τόσο μεγάλες που καταφεύγουν σε μικροπολιτικές λογικές- και στο τέλος τα ίδια ξανά για ενωτικούς αγώνες υπό την αιγίδα των «ενωτικών» πλαισίων τους.

Οι εκπρόσωποι όλων των δυνάμεων με γηπεδικούς όρους προσπάθησαν να απαγορεύσουν σε μέλος της Φοιτητικής Πορείας να απαντήσει στις κατηγορίες περί «αποπροσανατολιστικής» και «απολιτίκ» πρότασης ενότητας στο αίτημα και ενώ οι ίδιοι είχαν μιλήσει δύο και τρεις φορές ο καθένας.

Να εξηγήσουμε και να θυμίσουμε- σε όσους κάνουν πως δε θυμούνται- ότι ποτέ κανένας αγώνας δεν έγινε στη βάση κανενός πλαισίου. Όπως ξεκινήσαμε να αναφέρουμε και στη συζήτηση- πριν μας διακόψουν με χουλιγκανίστικες φωνές- κανένας αγώνας ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ δεν έγινε στη βάση κάποιου «πλαισίου». Ποια «πλαίσια» ψηφίζουν οι αγρότες στα μπλόκα; Ποιο ήταν το «πλαίσιο» του αγώνα της E-Food ή της Cosco ; Ή μήπως τα αιτήματα ενάντια στις απολύσεις και για συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν «πολιτικοποίησαν» αρκετά τους εργαζόμενους; Τώρα που οι εργάτες στη «Μαλαματίνα» αγωνίζονται για να ανακληθούν οι απολύσεις και για να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κάνουν «απολίτικο» και «συντεχνιακό» αγώνα αφού δεν έχουν τα «αγωνιστικά πλαίσια» της ΠΚΣ ή άλλων δυνάμεων; Φυσικά, ο ευρύτερος πολιτικός προσανατολισμός των αγώνων είναι που θα κρίνει την τελική τους έκβαση, αλλά όρος και προϋπόθεση για τη διεξαγωγή οποιουδήποτε αγώνα είναι η συσπείρωση των μέγιστων δυνατών δυνάμεων γύρω από συγκεκριμένους στόχους πάλης.

Μετά από όλα αυτά, η ΠΚΣ αυτοδιορίστηκε ως η δύναμη που θα αναλάβει να αποτυπώσει στο πλαίσιό της (!) τον παλμό της συζήτησης. Πέραν του γεγονότος ότι μόλις 5 λεπτά νωρίτερα είχε γίνει η συζήτηση περί ενότητας, η ΠΚΣ τελικά εξυπηρέτησε τελικά -πάλι- τα μικροκομματικά της συμφέροντα για να καπελώσει τον σύλλογο. Μάλλον οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ ήταν σε άλλη αίθουσα όταν οι φοιτητές συζητούσαν για εκ νέου γενική συνέλευση ή επέλεξαν να μην ακούσουν ό,τι δεν τους συμφέρει, μετατρέποντας άλλη μια διαδικασία σε «ντουφεκιά στον αέρα».

Ως Φοιτητική Πορεία κρίνουμε ότι πρέπει άμεσα οι αγωνιστικές διαθέσεις και η δυναμική που έχει διαμορφωθεί στη σχολή μας να βρουν την έκφρασή τους στο πεδίο των μαζικών συλλογικών μας διαδικασιών. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουμε από την πλευρά μας πως απέναντι στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί τα πάντα και κοστίζει ανθρώπινες ζωές χρειάζεται η πιο πλατιά ενότητα, η μέγιστη δυνατή συσπείρωση πάνω στα άμεσα αιτήματά μας. Μακριά από λογικές «πεφωτισμένων πρωτοποριών», φαντεζί και εντυπωσιοθηρικών ενεργειών, μακριά από διασπαστικές πολιτικές.

8/03/2023

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το