Θα δώσει η κυβέρνηση τη ΛΑΡΚΟ 6 εκατομμύρια για να την κλείσει ο νέος ιδιοκτήτης και να εισπράξει πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ από την εκποίηση της περιουσίας της;

Τα Σωματεία Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ απαιτούν από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα απαντήσεις σχετικά με το μέλλον της εταιρείας, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις δείχνουν πως η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ αποκτά χαρακτηριστικά μεγάλου πολιτικού σκανδάλου». 

Παραθέτουμε την ανακοίνωση των σωματείων: 

«Παίρνοντας υπόψη τα όσα μας είπαν τα υπηρεσιακά κλιμάκια των υπουργείων, καλούμε την Κυβέρνηση να απαντήσει στους εξής προβληματισμούς:

  • Εάν γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDING θέλει να κάνει σκραπ την ΛΑΡΚΟ, για την διασφάλιση του δημόσιο συμφέροντος, για την διασφάλιση της προοπτικής ανάπτυξης της βαριάς βιομηχανίας, γιατί δεν ακυρώνει τον διαγωνισμό πριν την μεταβίβαση;
  • Θα δώσει την ΛΑΡΚΟ 6 εκατομμύρια για να την κλείσει ο νέος ιδιοκτήτης και να εισπράξει από την καταστροφή της σε σκραπ και την εκποίηση της περιουσία της πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ και παράλληλα να έχει στο σεντούκι τον ορυκτό πλούτο για να τον αξιοποιήσει όποτε θέλει και με τον τρόπο που θέλει;
  • Σε μια τέτοια σκανδαλώδη – εγκληματική περίπτωση πως διασφαλίζει σταθερή εργασία για όλους, έτσι ώστε να διατηρηθούν “οι ισορροπίες στις τοπικές κοινωνίες” όπου οι εργαζόμενοι έχουν επενδύσει τις ζωές τους σε αυτά τα χωριά;

Η αξία της ΛΑΡΚΟ κατά ελάχιστη εκτίμηση:

1.    Τα μοναδικά μεταλλεύματα νικελίου, κοβαλτίου και το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου στην ΕΕ, όπου η αξία χρήσης του είναι αυτή που μπορεί να παράξει μέσα από την εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων, σιδηρονικέλιο αξίας 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

2.    Stock ανταλλακτικά αξίας 20 εκατομμυρίων.

3.    Δύο οικισμοί 400 διαμερισμάτων αξίας 20 εκατομμυρίων.

4.    Βαρύς κινητός εξοπλισμός αξίας 20 και εκατομμυρίων.

5.    Σιδηροκατασκευές χιλιάδων τόνων συνολικής αξίας 300 εκατομμυρίων.

Τι μας έλεγαν:

Το Φλεβάρη του 2020, το σχέδιο και οι νομοθετικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης για την ΛΑΡΚΟ ήταν “εκκαθάριση εν λειτουργία, διαγωνισμοί και μεταβίβαση σε νέο ιδιοκτήτη που θα ρίξει κεφάλαια για την συνέχιση της λειτουργίας της, τον εκσυγχρονισμό της, την διατήρηση των θέσεων εργασίας”. Μάλιστα, οι βουλευτές και οι υπουργοί του νομού μας για να δικαιολογήσουν την πολιτική της Κυβέρνησης, διαλαλούσαν ότι «η περιοχή θα γίνει μικρό Παρίσι, θα έχουν όλοι δουλειά, αλλά ακόμη και αν δεν απορροφηθούν όλοι, όσοι περισσεύουν θα ενταχθούν σε κοινωνικά προγράμματα που θα εξασφαλίζουν τις ισορροπίες στην τοπική κοινωνία”.

Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα:

  • Πέρασαν 4 χρόνια. Τους τελευταίους 18 μήνες έχει σταματήσει εντελώς η παραγωγή, οι εργαζόμενοι ζητάμε υλοποίηση σχεδίου συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας και μας λένε “δεν υπάρχει, αυτό θα το υλοποιήσει ο νέος ιδιοκτήτης”.
  • Οι εργαζόμενοι έχουμε απολυθεί από τον Αύγουστο του 2022, υπήρξε κλοπή του μόχθου μας, το μόνο εισόδημα που έχουμε σήμερα είναι η κατακρεουργημένη μισθοδοσία από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Διαγωνισμοί έγιναν. Η κυβέρνηση, με το αντίτιμο των 6 εκατομμυρίων ευρώ (6 ευρώ το στρέμμα), έχει κηρύξει προτιμητέο νέο ιδιοκτήτη της ΛΑΡΚΟ την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDING (Δασκαλάκης) και ο ανταγωνιστής ενδιαφερόμενος CMI (Ιρλανδοί) με ασφαλιστικά έχει “παγώσει” την διαδικασία μεταβίβασης.
  • Εκτός άλλης εμπλοκής, η εξέλιξη της μεταβίβασης της ΛΑΡΚΟ σε νέο ιδιοκτήτη θα κριθεί στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία μετά από 2 αναβολές και “με επείγον αίτημα επίσπευση της διαδικασίας” από την κΚυβέρνηση, μεταφέρθηκε για τις 26/3/2024.
  • Τον Δεκέμβριο του 2023, η δέσμευση της Κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους ήταν “Ανανέωση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, μέχρι να βγει η απόφαση του ΣτΕ και να υπάρξει τριμερής διάλογος Κυβέρνησης – νέου ιδιοκτήτη – εργαζομένων. Τον Φεβρουάριο του 2024 θα υπάρξει νέος κύκλος συναντήσεων για να ενημερωθείτε”.

Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων λήγουν στις 31/3/24 και στα πλαίσια της ενημέρωσης για το μέλλον της Επιχείρησης και των εργαζομένων, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί οι εξής συναντήσεις – συζητήσεις:

1.    Την Πέμπτη 8/2/24 συναντηθήκαμε με τον Ειδικό Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι “παρά το γεγονός ότι έχει πράξει τα απαραίτητα, η κυβέρνηση δεν έχει τροποποιήσει τον νόμο έτσι ώστε να μπορεί το επόμενο διάστημα να καλύψει οικονομικά τις ανάγκες δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα δεν έχει λάβει ενημέρωση για την ανανέωση των συμβάσεων”.

2.    Την Δευτέρα 12/2/24 συναντηθήκαμε με τον Γραμματέα του ΥΠ.ΕΝ ο οποίος μας είπε “ο επενδυτής δεν ενδιαφέρεται αυτή την χρονική περίοδο για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, θα την κάνει σκραπ και εάν κάποια στιγμή οι συνθήκες στην αγορά νικελίου γίνουν ευνοϊκές, τότε θα επενδύσει στην παραγωγή με νέες μεθόδους. Με τους αρμόδιους θα πρέπει να συζητήσετε για ένα plan B που να αφορά την επαγγελματική σας αποκατάσταση”.

3.    Την Τρίτη 13/2/24 στο Υπουργείο Εργασίας συναντηθήκαμε με τους “αρμόδιους της επαγγελματικής μας αποκατάστασης” οι οποίοι μας είπαν: “Η διαδικασία μέχρι την μεταβίβαση θα διαρκέσει πάρα πολλούς μήνες ακόμη. Το πιο ευνοϊκό για όλους μας θα ήταν το Υπουργείο Οικονομικών να εγκρίνει μια πολύμηνη παράταση των συμβάσεων έτσι ώστε μετά την εκδίκαση στο ΣτΕ να γίνει ένας κύκλος συναντήσεων με τον επενδύτη, να διαλέξει όσους θέλει μέσα από την ΛΑΡΚΟ και τα προγράμματα να ενεργοποιηθούν με μια ομαλότητα για αυτούς που δεν θα απορροφηθούν. Επειδή όμως δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει το ΥΠ.ΟΙΚ, το Υπουργείο Εργασίας έχει υποχρέωση να δει plan B και plan c, να ετοιμάσει τα προγράμματα έτσι ώστε σε περίπτωση μη ανανέωσης στις 1 Απριλίου να μην βρεθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ταμείο ανεργίας. Φυσικά τα προγράμματα που θα δοθούν δεν μπορούν να έχουν αποδοχές άνω του κατώτατου μισθού. Το plan B είναι για ένα χρόνο όλοι να μεταφερθούν στους δήμους και ο επενδυτής να διαλέξει από εκεί ποιους θέλει. Μετά το πέρας του έτους αυτού, όποιος δεν έχει απορροφηθεί από τον επενδυτή θα ενταχθεί στα προγράμματα που είναι ψηφισμένα για τους 55+ και για τους 55-. Το plan C είναι από τώρα να ξεκινήσουν τα προγράμματα που είναι ψηφισμένα”.

4.    Για το επόμενο διάστημα έχει οριστικοποιηθεί συνάντηση με το ΤΑΙΠΕΔ και αναμένεται προσδιορισμός συνάντησης με το Υπουργείο Οικονομικών.

Η αγωνιστική συσπείρωση και η ενότητα των εργαζομένων θα καθορίσουν τις εξελίξεις:

  • Σε αυτή την βάση τα Σωματεία μας την Τρίτη 20/2/24 θα πραγματοποιήσουν κοινή συνεδρίαση.
  • Την Τετάρτη 21/2/2024 θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις.
  • Έως τότε επιδιώκουμε να έχει οριστεί συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς για να πάρουμε καθαρές απαντήσεις.

Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα τα καταφέρουμε».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το