Σίγουρα ο κόσμος θυμάται τον τρόπο με τον οποίο κινητοποιήθηκε το ΚΚΕ στο Σύνταγμα την περσινή Πρωτομαγιά. Ο συγκεκριμένος αριθμός μελών που είχε κληθεί παρατάχθηκε σε αυστηρή διάταξη με αποστάσεις, όπως είχαν ορίσει πριν… οι μεζούρες, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα της κυβέρνησης της Δεξιάς. Ήταν η πιο φανταχτερή για κάποιους, η πιο αστεία στην πραγματικότητα, “συμβολική” κινητοποίηση του ΚΚΕ που είχε πλήρως προσαρμοστεί στις απαγορεύσεις. Οι εικόνες από το Σύνταγμα έκαναν το γύρο του κόσμου και το ΚΚΕ απέσπασε δάφνες υπευθυνότητας από μια μερίδα των ΜΜΕ (υπήρχε και η πιο σκληροπυρηνική μερίδα που το κατηγόρησε πάραυτα).

Φυσικά για δημόσιο κάλεσμα τότε ούτε λόγος, καθώς μια μαζική κινητοποίηση όχι μόνο δε μπορεί να οριοθετηθεί με μεζούρες, αλλά τότε και για πολύ καιρό μετά, το ΚΚΕ κινούνταν στη λογική των συμβολικών κινητοποιήσεων με μυστικά ραντεβού, πάντα με πρόσχημα την πανδημία.

Πέρσι τον Μάιο που συνέβη αυτό, η πανδημία κατέγραφε ασύγκριτα λιγότερα κρούσματα και θύματα από φέτος την ίδια εποχή. Και όμως, το ΚΚΕ φέτος κινητοποιήθηκε με τον παραδοσιακό τρόπο. Τί άλλαξε αλήθεια; Δεν είναι υπεύθυνο πλέον το ΚΚΕ απέναντι στην πραγματικότητα της πανδημίας;

ΚΚΕ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020 – ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Αποδεικνύεται τώρα ότι, η “υπευθυνότητα” του ΚΚΕ ποτέ δεν αφορούσε την πανδημία και το λαό, παρά αφορούσε την κυβέρνηση και το εγχώριο σύστημα γενικότερα, που ήθελε να αντιμετωπίσει φαινόμενο αξιοποιώντας το, επιβάλλοντας τα γνωστά αντιδημοκρατικά μέτρα.

Όμως αρχής γενομένης από την επέτειο του Πολυτεχνείου, η κυβερνητική πολιτική των απαγορεύσεων των συναθροίσεων άρχισε να καταρρέει, η ανάγκη έβγαλε τον κόσμο μαζικά στον δρόμο, ειδικά οι φοιτητικές κινητοποιήσεις κατάφεραν μεγάλο πλήγμα στην πολιτική αυτή. Ένα μεγάλο τμήμα του κόσμου κατάλαβε την κοροϊδία και τις αντιφάσεις της κυβέρνησης, ξεπέρασε την τρομοκρατία και κινητοποιήθηκε για να υπερασπισθεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του.

ΚΚΕ – ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021 – ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Ο κίνδυνος το ΚΚΕ να μείνει, για άλλη μια φορά, πολύ πίσω από τον κινητοποιημένο λαό, είναι που το οδήγησε με την ευκολία που χαρακτηρίζει τον οππορτουνιστή, σε τροποποίηση της μέχρι τότε στάσης του, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί φέτος χωρίς μεζούρες, όπως θα περίμενε κανείς στο βαθμό που η πανδημία είναι σε πολύ χειρότερο σημείο φέτος από πέρσι.

Αυτό όχι μόνο δείχνει την προσαρμοστική στάση του ΚΚΕ απέναντι στις εντολές της κυβέρνησης της Δεξιάς, αλλά φανερώνει και μια λίαν πολιτικάντικη αντίληψη απέναντι στην πανδημία και τα θύματά της από πλευράς του.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το