Πρόκληση που κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Απότομη κλιμάκωση της έντασης και αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, πυροδοτεί η τουρκική ανακοίνωση περί “συμφωνίας με τη Λιβύη” για τα θαλάσσια σύνορα, καθώς και για ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας που οι λεπτομέρειές τους δεν έχουν γίνει γνωστές.
Την υπογραφή “μνημονίου συνεννόησης με την Τουρκία”, χωρίς να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις, επιβεβαίωσε η κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον Φαγέζ αλ Σάρατζ. Αν και η κυβέρνηση Φάρατζ είναι “διεθνώς” αναγνωρισμένη, στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο τμήμα της κατεστραμμένης και διαιρεμένης χώρας βρίσκεται υπό την εξουσία των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ που έχουν την έδρα τους στην ανατολική Λιβύη. Ο Χάφταρ κατάγγειλε την υποτιθέμενη συμφωνία, ενώ ήδη από το περασμένο καλοκαίρι είχε καταδικάσει τις τούρκικες επεμβάσεις στα εσωτερικά της Λιβύης και είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει όλες τις σχέσεις με την Τουρκία την οποία στο εξής θα αντιμετώπιζε ως εχθρική δύναμη!
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κάνοντας λόγο για δύο παράνομα “μνημόνια κατανόησης” μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ανακοίνωσε πως “οι δυο συμφωνίες δεν μπορούν να έχουν κανένα αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου”.
Ενώ ο τούρκικος τύπος πρόβαλε με θριαμβολογίες τη “συμφωνία με τη Λιβύη”, σαν συμφωνία που χαλάει τα ελληνικά σχέδια και κατατροπώνει την ελληνική διπλωματία, ο υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Δένδιας, έσπευσε να καταγγείλει κάθε απόπειρα τουρκικής παρέμβασης στον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων νότια της Κρήτης, χαρακτήρισε τις τουρκικές ανακοινώσεις “φαιδρότητα”, ενώ έκανε διάβημα και ζήτησε από τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα εξηγήσεις.
Βέβαιο είναι ότι η νέα τουρκική πρόκληση απειλεί να ανάψει φωτιές στην περιοχή. Αν και η καταπάτηση της θαλάσσιας κυριαρχίας της Κύπρου αποδοκιμάστηκε από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στην τωρινή περίπτωση επικρατεί προς το παρόν αφωνία, ενώ πρέπει να θυμίσουμε ότι πριν μερικούς μήνες, το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων νότια της Κρήτης, είχε χαρακτηριστεί από τους Αμερικάνους “νομικό” θέμα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το