«Δεν βιαζόμαστε εδώ, βιάζονται αυτοί», είπε ο İbrahim Kalın, κορυφαίος σύμβουλος του τούρκου Προέδρου

Η Τουρκία είναι απίθανο να ψηφίσει για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τις κρίσιμες εσωτερικές εκλογές που αναμένονται τον Μάιο ή τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο.

«Δεν βιαζόμαστε εδώ, αυτοί βιάζονται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ », είπε στους δημοσιογράφους ο Ιμπραχίμ Καλίν, κορυφαίος σύμβουλος του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεδομένου ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να στείλει αυτό το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο για επικύρωση, οι βουλευτές θα πρέπει να πειστούν. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν θα είμαστε σε θέση να περάσει αυτό ακριβώς από το κοινοβούλιο.

«Δεν έχουμε τους αριθμούς, η αντιπολίτευση θα κάνει κάθε είδους ερωτήσεις και δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε το πολιτικό μας κεφάλαιο καθώς προχωράμε σε εκλογές τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες», είπε.

Πριν από τον Ιούνιο θα γίνουν σημαντικές γενικές εκλογές στην Τουρκία, στις οποίες ο Ερντογάν αναμένεται να αντιμετωπίσει στις κάλπες έναν εξακομματικό συνασπισμό της αντιπολίτευσης, που επιδιώκει να αμφισβητήσει την επέκταση της διοίκησής του για τρίτη δεκαετία.

Μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία, δύο έθνη που διατήρησαν δεσμούς με τη Μόσχα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν καθυστερήσει στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες που απαιτούνται για την έγκριση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αν και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα κινήσει τις διαδικασίες ψηφοφορίας τον Φεβρουάριο. Η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, τον Ιούλιο.

Η Άγκυρα δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από Σουηδούς και Φινλανδούς αξιωματούχους καθώς και από τον αρχηγό του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να εγκρίνει την ένταξη από τότε που οι τρεις χώρες υπέγραψαν τριμερές μνημόνιο κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο. Οι δύο σκανδιναβικές χώρες συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια που εγείρει η Τουρκία, συγκεκριμένα την παρουσία κουρδικών οργανώσεων στη Σουηδία που η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχουν δεσμούς με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία, η ΕΕ και η Ουάσιγκτον έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική ομάδα.

Και οι δύο σκανδιναβικές χώρες αίρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων στην Άγκυρα και η Σουηδία τροποποίησε το σύνταγμά της για να ενισχύσει τους εσωτερικούς αντιτρομοκρατικούς νόμους.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία πίεσε ώστε η Σουηδία να εκδώσει μια λίστα ατόμων που ισχυρίζεται ότι έχουν διασυνδέσεις είτε με το PKK είτε με τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν -τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για τον εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016- συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου του οποίου η έκδοση εμποδίστηκε πρόσφατα από σουηδικό δικαστήριο.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ulf Kristersson, είπε σε μια διάσκεψη για την ασφάλεια νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Στοκχόλμη δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας. «Η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι κάναμε αυτό που είπαμε ότι θα κάνουμε. Λένε όμως και ότι θέλουν πράγματα που δεν μπορούμε και δεν θα τους δώσουμε. Οπότε η απόφαση είναι τώρα στην Τουρκία», είπε.

Ο Καλίν διαφώνησε. «Καταρχήν, φυσικά, θα θέλαμε να τους δούμε στο ΝΑΤΟ υπό τον όρο ότι πληρούν τους όρους που συμφωνήσαμε», είπε.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία τήρησαν τη δέσμευσή τους προς την Τουρκία», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Ήρθε η ώρα να καλωσορίσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία ως πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ».

*Στη φωτογραφία ο Ιμπραχίμ Καλίν, κορυφαίος σύμβουλος του τούρκου Προέδρου

πηγή: theguardian.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το