Ολοκληρώθηκε χθες (13/02) στις Βρυξέλλες, η νέα διήμερη Σύνοδος υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ενόψει και της επικείμενης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου για τη Λιβύη. Στις αποφάσεις που πήραν εστιάζεται και η ανάληψη της ευθύνης για «εκπαιδευτικά προγράμματα κατά της τρομοκρατίας» σε χώρες της περιοχής. Σημειώνουμε, πως η «τρομοκρατία» αφορά οποιαδήποτε άτομα ή ενέργεια που στρέφεται κατά των αμερικανικών (και ΝΑΤΟϊκών) συμφερόντων και πως οι στρατιωτικές αποστολές βαφτίζονται «εκπαιδευτικές».

Ο ιμπεριαλισμός είναι ιδιαίτερα ευρηματικός. Ταυτόχρονα, οι ΝΑΤΟϊκοί, ανέλαβαν δέσμευση να εξετάσουν το ζήτημα της «ετοιμότητας και της ταχύτητας μετακίνησης και υποστήριξης των ΝΑΤΟΪκών στρατευμάτων» αλλά και της «συνέχισης επένδυσης στην Άμυνα».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ.Στόλτενμπεργκ, ζήτησε (από τους Ευρωπαίους), ακόμα μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες, αναγνωρίζοντας ότι «…έχουμε δει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των αμυντικών δαπανών σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Με επιπλέον 400 δισεκατομμύρια δολάρια που θα έχουν επενδυθεί μέχρι τα τέλη του 2024, θα κάνουμε το ΝΑΤΟ ισχυρότερο απέναντι στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των ρωσικών πυραύλων, τόσο συμβατικών όσο και πυρηνικών (…) με τη μεγαλύτερη ετοιμότητα των δυνάμεών μας, με ετοιμοπόλεμα στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, με αυξημένες αμυντικές δαπάνες».

Μετά την αστραπιαία προσάρτηση της Κριμαίας από τους Ρώσους, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παρέχει ισχυρή πολιτική και πρακτική υποστήριξη στην Ουκρανία κατηγορώντας τη Μόσχα για «συνεχείς παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός» στην Ανατολική Ουκρανία.

Αλλά και στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, μετά τις προσπάθειες του γ.γ. του ΟΗΕ να βρει «ειρηνική λύση», το ΝΑΤΟ θα είναι έτοιμο «να βοηθήσει τη Λιβύη στην ανάπτυξη ικανοτήτων», αν οι Λίβυοι μας το ζητήσουν (sic). Σε ό,τι αφορά στη Συρία, εστίασε στην κατάσταση στο Ιντλίμπ, όπου καλεί «το συριακό καθεστώς, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, να σταματήσει όλες τις επιθέσεις και να συμμετάσχει σε συνομιλίες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης». Ενός ΟΗΕ που άγεται και φέρεται από τις ΗΠΑ.

Για το Αφγανιστάν, αποφάνθηκε πως «το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την επίτευξη ειρήνης στο Αφγανιστάν»!

Στη Σύνοδο συμμετείχε και ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος που υπερθεμάτισε των αποφάσεων χαρακτηρίζοντας «…σημαντική την πρόοδο που σημειώνεται στη θεσμική και επιχειρησιακή προσαρμογή των δομών άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ». Παράλληλα, εκθείασε την προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα, γιγαντιαία ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Defender 2020», αλλά και τις υπόλοιπες έξι ετήσιες ασκήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη.

Τέλος εκθείασε την πολυήμερη τακτική άσκηση στρατευμάτων «Χρυσόμαλλο δέρας-20», που έληξε σήμερα (14/02) στο πεδίο ασκήσεων Ασκού-Προφήτη στην επαρχία Λαγκαδά, με συμμετοχή στρατιωτικών τμημάτων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία.

                                                     ***

Το ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε ορμητήριο, αν όχι σε προτεκτοράτο των αμερικανοΝΑΤΟϊκών συμφερόντων, αρκούν οι δηλώσεις του φέρελπι Αμερικανού πρεσβευτή Τζ. Πάιατ, για το πολλά υποσχόμενο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που: «…αποτελεί στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο για την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλκανική…». Η σημασία του λιμανιού μεγεθύνεται και από την επικείμενη αποβίβαση ολόκληρης αμερικανικής μεραρχίας και πολεμικού υλικού, που θα συμμετάσχει στην τεραστίων διαστάσεων ΝΑΤΟϊκή άσκηση-πολεμική προετοιμασία, «Defender 2020», η οποία ανακοινώθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο (3-4/12/19) στην οποία θα συμμετέχουν συνολικά 37.000 στρατιώτες από 18 κράτη-μέλη του εγκληματικού Οργανισμού. Η άσκηση αποτελεί σαφή πίεση Τραμπ για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρώπης κάτω από τη σημαία του ΝΑΤΟ και όχι κάτω από τη σημαία του «ευρωστρατού» της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας (ΚΕΠΠΑ) που επεξεργάζεται ήδη η Ε.Ε. με την παρότρυνση της Γαλλίας.

Τα επείγοντα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής (Ιράν, Ιράκ, Συρία, Λίβανος, Υεμένη) και της Βόρειας Αφρικής (Λιβύη), επιταχύνουν τις εξελίξεις και τη ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή, με μία ατελείωτη σειρά Συνόδων, συσκέψεων, συναντήσεων, Διασκέψεων, κλπ., «…προκειμένου το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει την κατάσταση ασφάλειας, με βασικό ρόλο στη καταπολέμηση της τρομοκρατίας με την αποστολή εκπαιδευτών στο Ιράκ, ως μέλος του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του ISIS…». Με άλλοθι λοιπόν το δόγμα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και των χωρών-παρίες (Βόρεια Κορέα, Κούβα, Ιράν, Λιβύη, Σουδάν, Συρία), που επέβαλλε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, ο αντιδραστικός αυτός οργανισμός, μπορεί να δρα απ’ άκρη σ’ άκρη της Μεσογείου με μοναδικό στόχο την διαμέσου της πυροδότησης εθνικιστικών, θρησκευτικών, φυλετικών, κινημάτων, αναδιανομή των σφαιρών επιρροής και των πηγών πρώτων υλών. Κι όλα αυτά για τη διασφάλιση των «ζωτικών συμφερόντων» των αμερικάνικων κλπ. μονοπωλίων.

Στις σημερινές συνθήκες, ζούμε τις βαριές συνέπειες της αμερικανοκί-νητης ΝΑΤΟϊκή επέμβασης κατά των λαών και τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων (ΗΠΑ-Ρωσία- Κίνα-ΕΕ) για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των σφαιρών επιρροής. Το μεγαλύτερο φορτίο του ανταγωνισμού τους έχει μεταφερθεί και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, εκθέτοντας και υποβάλλοντας τους λαούς σε αμέτρητες δολοφονίες, ανείπωτες καταστροφές, πρωτοφανή κύματα προσφυγιάς.

Ιωσήφ Σταυρίδης , μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το