Ενώ κλιμακώνεται η ρωσική πολεμική επίθεση στην Ουκρανία και είναι ζήτημα χρόνου η ιμπεριαλιστική προσάρτηση των νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας στη Ρωσία -φημολογείται μάλιστα πως η ανακοίνωση της προσάρτησης θα γίνει την 9η Μάη από τον Πούτιν, πλαστογραφώντας και αμαυρώνοντας την ένδοξη επέτειο της αντιφασιστικής νίκης των λαών- ταυτόχρονα τις τελευταίες μέρες έχουμε έκρηξη συναντήσεων -διμερών και πολυμερών-, συνόδων, αποφάσεων, συμφωνιών, δηλώσεων. Μια ανησυχητική κινητικότητα παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι διεργασίες είναι έντονες. Οι εξελίξεις πυκνότατες και εξαιρετικά επικίνδυνες. Με τις ΗΠΑ να πρωταγωνιστούν σε μια τρομακτική επιχείρηση άσκησης πιέσεων και εκβιασμών σε χώρες και λαούς, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύουν μια άθλια, ζοφερή προπαγάνδα απίστευτης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και αχαλίνωτων ψευδολογιών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι στο επίκεντρο.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ευρύτατη σύνοδος των υπουργών Άμυνας και των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων 43 χωρών, εκ των οποίων οι 13 δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική βάση στο Ραμστάιν της Γερμανίας, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Ο στόχος της ολοφάνερος και διακηρυγμένος. Η συγκρότηση ενός ισχυρού πολεμικού μετώπου, στο οποίο ηγείται η αμερικανική υπερδύναμη, αποφασισμένου να «κινήσει γη και ουρανό», κατά την πολεμοχαρή δήλωση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν. Μια επιθετική σύμπραξη που θα συνεδριάζει κάθε μήνα, «μέχρι την τελική νίκη», όπως κραυγάζουν όλα τα γεράκια του πολέμου. Τι εννοούν; Ποια είναι η περίφημη τελική νίκη; Όχι βεβαίως η προστασία και η νίκη του ουκρανικού λαού. Ή η νίκη της δημοκρατίας και του ελεύθερου κόσμου, όπως με απίστευτο θράσος διακηρύσσουν οι κατ’ επανάληψη σφαγείς των λαών και προστάτες αιμοσταγών καθεστώτων.

Η άμεση επιδίωξή τους είναι η αποδυνάμωση, όπως ανοιχτά διατυμπανίζουν, η εξουθένωση της Ρωσίας μέσα από μια παρατεταμένη πολεμική σύγκρουση και κάθε λογής εξοντωτικές οικονομικές κυρώσεις. Εξοπλίζουν, πλέον, όχι με αμυντικά όπλα αλλά με τεράστιες ποσότητες επιθετικών όπλων και βαρέος οπλισμού τη μαριονέτα τους, τον Ζελένσκι, και τη φασιστική κυβέρνησή του. Ετοιμάζονται, μάλιστα, για αποδέσμευση επιπλέον 33 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 20,4 δισ. θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια! Και προετοιμάζουν «μια από τις μεγαλύτερες κοινές αναπτύξεις στρατευμάτων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», το καλοκαίρι, σε νατοϊκή άσκηση, στην ευρωπαϊκή συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να γεμίζουν με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και όπλα πάσης φύσεως και να μετατρέπονται σε πυριτιδαποθήκη. Και τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ετοιμάζονται να μπουν εσπευσμένα στο ΝΑΤΟ.

Αδυσώπητοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσαν το έναυσμα για να αναπτυχθεί στο έπακρο ο αμερικανικός επιθετισμός. Καθώς οι ΗΠΑ διαπιστώνουν ότι το κέντρο βάρους του κόσμου μετατοπίζεται από τη Δύση στην Ανατολή, επιχειρούν ανάσχεση αυτής της δυναμικής μέσα από την επιθετική ανασυγκρότηση του δυτικού μετώπου με όρους περιχαράκωσης και σκληρής αναμέτρησης σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, στρατιωτικό, διπλωματικό, ιδεολογικό, πολιτιστικό, προπαγανδιστικό.

Η διαφύλαξη της αμφισβητούμενης πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ, η διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας και ηγεμονίας της Δύσης, που απειλείται ευθέως, επιβάλλουν την επίδειξη και την επιβολή της ισχύος της υπερδύναμης άμεσα, δραστικά. Η Ρωσία, που επανέκαμψε στην ιμπεριαλιστική αρένα αξιώνοντας ρόλο ισχυρής παγκόσμιας δύναμης, πρέπει να εξουδετερωθεί. Η αλματωδώς αναπτυσσόμενη Κίνα στοχοποιείται, ευθέως, σαν η μεγάλη στρατηγική πρόκληση και απειλή, αναγορεύεται σε κύριο αντίπαλο. Η καθήλωση και εξουδετέρωσή της μπαίνει σε πρώτο πλάνο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το αντιρωσικό μέτωπο χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία όρων και συνθηκών για την υπονόμευση και αποτροπή των κυοφορούμενων μεγάλων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ανατροπών. Για να μη δύσει η Δύση.

Αξιοσημείωτη νέα εξέλιξη, ενδεικτική της παγκόσμιας ρευστότητας και της γεωπολιτικής δυναμικής που αναπτύσσεται στον Ινδο-Ειρηνικό, ο οποίος εξελίσσεται σε κεντρική αρένα του παγκόσμιου ανταγωνισμού τον 21ο αιώνα, είναι η υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της Κίνας και των Νησιών του Σολομώντα, μιας μικρής νησιωτικής χώρας μεγάλης στρατηγικής σημασίας, καθώς βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό, μόλις 2.000 χλμ. βορειοανατολικά της Αυστραλίας. Άμεσες ήταν οι ισχυρές πιέσεις και οι εκβιασμοί που ασκήθηκαν εκ μέρους των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας στην κυβέρνηση των Νησιών του Σολομώντα, που απειλείται ευθέως με ανατροπή. Δεν έχουν περάσει, εξ άλλου, ούτε δύο μήνες από τότε που ο πακιστανός πρωθυπουργός ανατράπηκε επειδή προτίμησε να μη συνταχθεί με τις ΗΠΑ και το δυτικό μέτωπο αλλά με τον αντίπαλο ιμπεριαλιστικό πόλο, τη Ρωσία και την Κίνα.

Ο βάρβαρος κόσμος τους

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδοτεί μια νέα ιστορική φάση και λειτουργεί σαν επιταχυντής των ανακατανομών θέσης και ισχύος. Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ακροβολίζονται σε μια άγρια διαμάχη ενίσχυσης της παγκόσμιας επιρροής και δύναμής τους. Ένας επιθετικός παροξυσμός επικρατεί σε πλανητικό επίπεδο. Η τρομερή κλιμάκωση των εξοπλισμών, οι νέες στρατιωτικές συνεργασίες που συνάπτονται, οι γιγαντιαίες ασκήσεις πολέμου δημιουργούν ένα σκηνικό αδυσώπητων ανταγωνισμών και κάνουν τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν όλο και πιο δυνατά.

Μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς όλου του κόσμου δημιουργείται. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των τελευταίων εξελίξεων είναι ήδη δραματικές για όλη την ανθρωπότητα. Από το 2008, χρονιά έναρξης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης που με διακυμάνσεις συνεχίζεται, η καπιταλιστική εκμετάλλευση έχει εκτιναχθεί. Όλα αυτά τα χρόνια, ο παγκόσμιος καπιταλισμός σαρώνει εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Τα δύο τελευταία, μάλιστα, χρόνια, εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για να παραλύσει τους λαούς και να ρημάξει ό,τι έχει απομείνει. Και τώρα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, περνάει σε νέα επίθεση. Οι λαοί έχουν πληρώσει, πληρώνουν και θα πληρώσουν εξαιρετικά υψηλό τίμημα. Και ο δικός μας λαός.

Δεν καταστρέφονται μόνο οι εμπόλεμες χώρες. Δεν αιματοκυλούνται μόνο οι λαοί τους. Δεν είναι μόνο τα τεράστια κύματα της προσφυγιάς που δεν λένε να κοπάσουν, αλλά αντίθετα δυναμώνουν. Είναι και οι δραματικές συνθήκες φτωχοποίησης και υποσιτισμού που απλώνονται πλέον σε όλο τον πλανήτη, σε όλες τις χώρες, ανεπτυγμένες και μη. Με το μεγαλύτερο κομμάτι της ανθρωπότητας να αντιμετωπίζει το φάσμα της γενικευμένης λιμοκτονίας και των θανατηφόρων ασθενειών και ολόκληρες περιοχές να βυθίζονται στον πόλεμο, το θάνατο και την καταστροφή. Είναι οι κοινωνικές και δημοκρατικές κατακτήσεις και δικαιώματα που καρατομούνται. Είναι ο ακραίος αυταρχισμός και η ανοιχτή αντιλαϊκή βία, η τρομοκρατία, τα στρατοκρατικά καθεστώτα «έκτακτης ανάγκης», οι «πολεμικές οικονομίες» τώρα. Είναι οι καταιγιστικές επιχειρήσεις ιδεολογικής χειραγώγησης και η ανελέητη ιμπεριαλιστική προπαγάνδα που αποκρύπτει, παραπληροφορεί, παραχαράσσει, ψευδολογεί ασύστολα.

Το καπιταλιστικό – ιμπεριαλιστικό σύστημα έχει περάσει ανεπίστρεπτα στην παρακμιακή φάση και δείχνει το εκμεταλλευτικό και πολεμοχαρές του πρόσωπο στην πιο άγρια μορφή, παγκοσμίως. Ο «καπιταλιστικός παράδεισος», που έταξαν στους λαούς μετά την κατάρρευση των ρεβιζιονιστικών καθεστώτων, αποδείχθηκε μια επίγεια κόλαση. Τα αστικά ιδεολογήματα και μυθεύματα για μια αδιατάρακτη καπιταλιστική ανάπτυξη, ευημερία και δημοκρατία διαψεύσθηκαν παταγωδώς. Η καπιταλιστική βαρβαρότητα κυριαρχεί σε πλανητικό επίπεδο.

Και τώρα, δεν μπορεί, έρχεται η ώρα για να εισπράξουν το λογαριασμό. Η πλατιά λαϊκή οργή και διαμαρτυρία δυναμώνουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι εστίες αντίστασης πολλαπλασιάζονται, οι λαοί αφυπνίζονται, χειραφετούνται από τα αστικά ιδεολογήματα, μπαίνουν στο δρόμο του αγώνα. Η τρομοκρατία των κρατούντων και το πυκνό σκοτάδι που επιβάλλουν για όλες τις δραματικές πτυχές της πραγματικότητας δεν μπορούν να ανακόψουν την εκδήλωση της οργής, την αντίσταση, τους αγώνες που ξεσπούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το