Στις 31 Μαΐου του 1921 έγινε στην Τούλσα της Οκλαχόμα, μία από τις χειρότερες σφαγές Αφροαμερικανών από λευκούς, οργανωμένους κυρίως στην Κου Κλουξ Κλαν. Το γεγονός έμεινε στην ιστορία ως η Σφαγή της Τούλσα, αφήνοντας πίσω ισοπεδωμένες γειτονιές, εκατοντάδες νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Όλα στηρίχτηκαν σε ένα ψέμα. Στην ψευδή κατηγορία(ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά είναι) εναντίον Αφροαμερικανού. Το συμβάν «θάφτηκε» ειδησεογραφικά και καταγράφηκε στα βιβλία ιστορίας της Αμερικής μόλις το 1997, όταν συγκροτήθηκε μια κρατική επιτροπή για να το διερευνήσει.

Η Τούλσα ήταν μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαια και γι’ αυτό κατοικούνταν από  μια μεγάλη και αυτοοργανωμένη κοινότητα Αφροαμερικανών στην περιοχή Γκρίνγουντ. Εκεί είχαν ανοίξει καταστήματα, δύο κινηματογράφους, πολλά κέντρα ψυχαγωγίας, εκδίδονταν δύο εφημερίδες, είχαν συσταθεί πολλές εκκλησίες, και Αφροαμερικανοί γιατροί και δικηγόροι παρείχαν τις υπηρεσίες στην υπόλοιπη κοινότητα. Η ευημερία αυτή των Αφροαμερικανών ενοχλούσε τους λευκούς. Βρισκόμαστε στην δεκαετία του 1920, είναι η εποχή του «Υπέροχου Γκάτσμπι» του Φιντζέραλντ, του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού, αλλά και της ποτοαπαγόρευσης με την ενίσχυση της μαφίας, καθώς και τις μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις εξαμερικανισμού αλλά και την μεγάλη ενδυνάμωση της Κου Κλουξ Κλαν. Στην Τούλσα είχε 3.200 μέλη!

Στις 30 Μαΐου ο Αφροαμερικανός έφηβος στιλβωτής Ντικ Ρόουλαντ κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε στην δεκαεφτάχρονη λευκή χειρίστρια ανελκυστήρα Σάρα Πέιτζ. Η εφημερίδα «Τούλσα Τριμπιούν» δημοσιεύει ρεπορτάζ που υποστηρίζει ότι ο Ρόουλαντ προσπάθησε να βιάσει την Πέιτζ και μάλιστα καλούσε σε συγκέντρωση εναντίον του. Η αστυνομία συλλαμβάνει τον Ρόουλαντ και το βράδυ συγκεντρώνεται έξω από το γραφείο του σερίφη ένα πλήθος λευκών που ζητούσε να τους παραδώσει το νεαρό Αφροαμερικανό. Ο σερίφης αρνήθηκε και έβαλε τους άντρες του να τον προστατέψουν.

Γύρω στις 9 μ.μ., μια ομάδα περίπου 25  μαύρων ανδρών -συμπεριλαμβανομένων πολλών βετεράνων του Α `Παγκοσμίου Πολέμου – πήγε να προσφέρει βοήθεια για την προστασία του εφήβου. Αφού ο σερίφης τους απομάκρυνε, κάποιοι από τον λευκό όχλο προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εισέλθουν στο οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς. Περίπου 1500 λευκοί, πολλοί από αυτούς οπλισμένοι στράφηκαν εναντίον 75 οπλισμένων Αφροαμερικανών. Οι Αφροαμερικανοί υποχώρησαν στον Γκρινγουντ. Οι λευκοί- με την υποστήριξη αξιωματούχων της πόλης που τους έδωσαν οπλισμό- εφόρμησαν στη συνοικία καίγοντας κτήρια, λεηλατώντας σπίτια και μαγαζιά, και ασκώντας βία στον μαύρο πληθυσμό.

 Επίσημος απολογισμός, 36 νεκροί. Μία έρευνα όμως του 2001 αποκάλυψε ότι οι νεκροί κυμαίνονταν ανάμεσα στους 150 με 300, πυρπολήθηκαν 1256 σπίτια, 215 λεηλατήθηκαν, 10.000 Αφροαμερικανοί έμειναν άστεγοι. Μετά τέλος των ταραχών, οι κατηγορίες εναντίον του Ρόουλαντ κατέπεσαν. Ο έφηβος δεν είχε καμία σχέση με το έγκλημα που του αποδόθηκε. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι Αφροαμερικανοί της Τούλσα εργάστηκαν για να ανοικοδομήσουν τη συνοικία τους, οι διακρίσεις εντάθηκαν, το παρακλάδι της  Κου Κλουξ Κλαν στην Τούλσα ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο.

Αυτή η μαύρη σελίδα στην ιστορία της Αμερικής αποκρύφτηκε για δεκαετίες μέχρι το 1997 που δημιουργήθηκε από την πολιτεία της Οκλαχόμα μια επιτροπή για να ερευνήσει και να τεκμηριώσει το γεγονός. Οι ερευνητές εντόπισαν έναν μαζικό τάφο λίγο έξω από Νεκροταφείο της Τούλσα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο  αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από ό, τι τα πρωτότυπα αρχεία δείχνουν.

πηγή: artinews

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το