Η Συρία εξέδωσε το πρώτο της μήνυμα στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προτρέποντας τον νέο ηγέτη των ΗΠΑ να αποσύρει στρατεύματα από το ρημαγμένο από τον πόλεμο έθνος και να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για να εκμεταλλευτεί τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας.

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη Bashar al-Jaafari παρουσίασε τις ενέργειες των ΗΠΑ στη χώρα του κατά τη διάρκεια εικονικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. την Τετάρτη. Καθώς ο Μπάιντεν ορκίστηκε στην Ουάσινγκτον, ο Jaafari ζήτησε άμεση αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον στη Συρία, όπου ένας πολυδιάστατος εμφύλιος πόλεμος με ανάμειξη των ΗΠΑ πλησίασε την 10η επέτειό του.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να λεηλατούν τον πλούτο πετρελαίου, φυσικού αερίου και γεωργικών καλλιεργειών της Συρίας, καίγοντας και καταστρέφοντας ό,τι δεν μπορούν να κλέψουν», δήλωσε ο Jaafari, σύμφωνα με το κρατικό Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κάλεσε για πλήρη αποδέσμευση των ΗΠΑ και απόσυρση των στρατευμάτων.

«Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να σταματήσει τις ενέργειες επιθετικότητας, κατοχής και κλοπής του πλούτου της χώρας μου, αποσύροντας τις δυνάμεις κατοχής από αυτή, και σταματώντας να στηρίζει αυτονομιστικές πολιτοφυλακές, παράνομες οντότητες, και προσπάθειες που απειλούν την κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», δήλωσε ο Jaafari.

Η αναταραχή στη Συρία ξεκίνησε εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων σε ολόκληρο τον Αραβικό Κόσμο που ξέσπασαν πριν από μια δεκαετία, που εξελίχθηκε σε σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ανταρτών. Ο Μπάιντεν, ο οποίος διατελούσε τότε αντιπρόεδρος υπό τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε τα καλέσματα προς τον Σύριο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασάντ να παραιτηθεί εκείνη την περίοδο, καθώς οι ΗΠΑ και περιφερειακοί εταίροι προσέφεραν στήριξη στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας τον Σύριο ηγέτη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η προσοχή αργότερα επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση ομάδων τζιχαντιστών όπως το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), εκστρατεία που ξεκίνησε ο Ομπάμα και κληρονόμησε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα, με τους τρομοκράτες να έχουν ηττηθεί σε μεγάλο βαθμό, οι ΗΠΑ διατηρούν αρκετές εκατοντάδες στρατεύματα, τα οποία συνήθως εκτιμώνται μεταξύ 600 και 900, στη βορειοανατολική Συρία, μια έκταση εδάφους που ελέγχεται από την πολιτοφυλακή των Κουρδικών Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας.

Τα στρατεύματα έχουν αναλάβει τη διατήρηση του ελέγχου στις τοποθεσίες πετρελαίου και αερίου, όπου η κυβέρνηση Τραμπ επεδίωξε να φέρει επιχειρήσεις ενέργειας των ΗΠΑ. Αλλά οι Η.Π.Α. και οι σύμμαχες δυνάμεις της πολιτοφυλακής λειτουργούν χωρίς άδεια από τη συριακή κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν στον συνεχιζόμενο αγώνα τους ενάντια στους τρομοκράτες και τους τζιχαντιστές.

Αξιωματούχοι από τη Δαμασκό, τη Μόσχα και την Τεχεράνη έχουν όλοι προτρέψει την Ουάσινγκτον να τερματίσει τη σύγκρουση. Η ηγεσία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων έχει καλέσει τις ΗΠΑ να διαδραματίσουν διπλωματικό ρόλο, μαζί με τη στρατιωτική παρουσία τους στη Συρία, όπου οι προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ της παραστρατιωτικής ομάδας τους και της κεντρικής κυβέρνησης έχουν επανειλημμένα καταρρεύσει παρά την κοινή επιθυμία τους να τερματίσουν τον πόλεμο και να αντιμετωπίσουν την τουρκική εισβολή με επικεφαλής ντόπιους τρομοκράτες.

Ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμα ορίσει σαφή στρατηγική για τη Συρία, αλλά η εκστρατεία του έχει προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από την προσέγγιση του Τραμπ.

«Η κυβέρνηση του Τραμπ έχει επανειλημμένως αποτύχει στην πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία», αναφέρει η επίσημη δήλωση εξωτερικής πολιτικής του προέδρου. «Ο Μπάιντεν θα δεσμευθεί εκ νέου να σταθεί με την κοινωνία των πολιτών και τους φιλοδημοκρατικούς εταίρους στην περιοχή. Θα διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ ηγούνται του παγκόσμιου συνασπισμού για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος και θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή μας στην περιοχή για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση μιας πολιτικής διευθέτησης για να δώσουν σε περισσότερους Σύριους φωνή».

Αν και ο Μπάιντεν παρέμεινε επικριτικός προς τη συριακή κυβέρνηση, πραγματοποίησε έκκληση σε όλες τις πλευρές της σύγκρουσης και δεσμεύθηκε να ξεκινήσει ξανά τις ανθρωπιστικές προσπάθειες που πάγωσαν υπό τον Τραμπ.

«Ο Μπάιντεν θα πιέσει όλους τους παράγοντες να επιδιώξουν πολιτικές λύσεις, να προστατεύσουν τους ευάλωτους Σύριους, να διευκολύνουν το έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων και να βοηθήσουν τις άλλες χώρες να στηρίξουν την ανοικοδόμηση της Συρίας», ανέφερε η δήλωση. «Θα δεσμεύσει εκ νέου τις Ηνωμένες Πολιτείες να ηγηθούν σε ανθρωπιστικά ζητήματα».

Η επιλογή του Μπάιντεν για υπουργό Εξωτερικών, Antony Blinken, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ομπάμα, αναγνώρισε επίσης πέρυσι ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης Ομπάμα στη Συρία «απέτυχε» καθώς ήταν ανεπιτυχής στην αποτροπή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης εκτός ελέγχου, οδηγώντας σε εκτεταμένη απώλεια ζωών και εκτοπισμό.

Ο Blinken βρέθηκε αντιμέτωπος με αυτά τα σχόλια και παλαιότερες αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική στη Συρία κατά τη διάρκεια της ακρόασης επιβεβαίωσης την Τρίτη.

Αξιωματούχοι της διοίκησης του Τραμπ ξεκίνησαν παρασκηνιακό διάλογο με τη Δαμασκό σχετικά με την τύχη των αγνοουμένων Αμερικανών υπηκόων Όστιν Τίτσε και Μάιντ Καμαλμάζ, όπως ανέφερε το Newsweek τον Οκτώβριο. Σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία επί του θέματος, Σύριοι αξιωματούχοι απαίτησαν την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από μια φρουρά της νοτιοδυτικής ερήμου στην περιοχή Al-Tanf που βρίσκεται στην κατοχή των ανταρτών και την ανακούφιση από τις κυρώσεις.

Η σύγκρουση δεν είναι η μόνη σημαντική ανησυχία της Συρίας. Η χώρα μαστίζεται από την επιδεινούμενη οικονομική κρίση που επιδεινώνεται από τα οικονομικά δεινά στο γειτονικό Λίβανο και την πανδημία του COVID-19 που πλήττει την περιοχή και τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια των σχολίων της Τετάρτης, ο Jaafari επέπληξε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για τη διατήρηση αυστηρών κυρώσεων κατά της Συρίας.

πηγή: guernica.eu

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το