Αυστραλοί ακτιβιστές της ειρήνης κατήγγειλαν ότι ο προϋπολογισμός για οκτώ πυρηνικά υποβρύχια θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία 320.000 κατοικιών, 4.500 σχολείων και 270.000 θέσεων εργασίας

Την Τρίτη, μια ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το Δημαρχείο του Σίδνεϊ για να διαδηλώσει ενάντια σε μια πρόσφατα ανακοινωθείσα συμφωνία για τα πυρηνικά υποβρύχια μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών (AUKUS).

“No Nuclear Subs”, “AUKUS Steals From Us” και “Peace for the Pacific”, ήταν μερικά από τα πανό που άνοιξε ο Συνασπισμός Anti-AUKUS για να καταγγείλει ότι ο προϋπολογισμός για οκτώ πυρηνικά υποβρύχια θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν 320.000 σπίτια, 4.500 σχολεία και 270.000 θέσεις εργασίας.

Το πρωί της Τρίτης, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσαν από κοινού την απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων από την Αυστραλία. Η συμφωνία τους θα κοστίσει έως και 245 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα μέσα του 2050.

Οκτώ υποβρύχια κλάσης AUKUS θα κατασκευαστούν στην Αδελαΐδα, με το πρώτο να έχει ολοκληρωθεί έως το 2042. Στο μεταξύ, η Αυστραλία θα αποκτήσει τρία υποβρύχια κατηγορίας Βιρτζίνια κατασκευής ΗΠΑ μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 2030. Τα βρετανικά και τα αμερικανικά υποβρύχια θα ξεκινήσουν τακτικές επισκέψεις στο λιμάνι και μια εκ περιτροπής παρουσία στην Αυστραλία.

Ο Albanese χαρακτήρισε τη συμφωνία «πολύ καλό πράγμα», προσθέτοντας: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία θα είναι πολύ ευπρόσδεκτη στην Αυστραλία». Οι διαδηλωτές στο Σίδνεϊ, ωστόσο, εξέφρασαν διαφωνία για τα λόγια του.

«Δεν το καλωσορίζουμε. Και νομίζω ότι καθώς γνωρίζει ο κόσμος τι σημαίνει, νομίζω ότι θα γίνεται όλο και πιο αντιδημοφιλές», είπε ο Ντένις Ντόχερτι, προσθέτοντας ότι η συμφωνία AUKUS σημαίνει ότι η Αυστραλία θα αντιμετωπίσει τεράστιες δαπάνες για τα επόμενα 40 χρόνια.

«Αντί να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μας και στην περιοχή, θα σπαταληθούν χρήματα σε αυτά τα τρομερά όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτό είναι εντελώς περιττό», τόνισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Πολ Κίτινγκ επίσης επέκρινε το σύμφωνο AUKUS ως «τη χειρότερη διεθνή απόφαση μιας αυστραλιανής Εργατικής κυβέρνησης από τότε που ο πρώην ηγέτης των Εργατικών, Μπίλι Χιουζ, προσπάθησε να εισαγάγει τη στρατολόγηση για να ενισχύσει τις αυστραλιανές δυνάμεις στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η σημερινή κυβέρνηση πέφτει σε ένα μεγάλο λάθος «με ένα αμερικανικό σπαθί να κροταλίζει στη γειτονιά για να αποτυπώσει τη σεβαστή άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών για το αχαλίνωτο πεπρωμένο τους», πρόσθεσε.

Ο Matt Fitzpatrick, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Flinders, υποστήριξε ότι με το AUKUS, η Αυστραλία έχει παντρευτεί μια επικίνδυνη πολιτική των ΗΠΑ για την Κίνα — και κωφεύει στην περιοχή.

«Οδηγεί την Αυστραλία σε μισό αιώνα συσσώρευσης εξοπλισμών και περιορισμένης κυριαρχίας στο πλαίσιο μιας συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με στόχο τον περιορισμό της Κίνας», έγραψε ο Φιτζπάτρικ σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από το The Conversation.

«Η Αυστραλία θα μπορούσε να έχει προσπαθήσει να εργαστεί προς μια περιφερειακή προσέγγιση με άλλες χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού. Αλλά η συμφωνία αυτής της εβδομάδας το καθιστά αυτό εντελώς αδύνατο», σημείωσε ο μελετητής.

Μια έκθεση από την Australian Financial Review σήμανε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τα πυρηνικά απόβλητα υψηλού επιπέδου που θα επιβάρυναν την Αυστραλία στο πλαίσιο της συμφωνίας AUKUS.

Ο αναλυτής του Αυστραλιανού Ιδρύματος Διατήρησης, Ντέιβ Σουίνι, είπε ότι μια χωματερή θα μπορούσε να γίνει δούρειος ίππος για άλλα απόβλητα υψηλής στάθμης, καθώς τα πυρηνικά υποβρύχια τροφοδοτούνται από ουράνιο υψηλής εμπλουτισμού, το οποίο αναπόφευκτα γίνεται ραδιενεργό απόβλητο υψηλού επιπέδου.

«Η AUKUS παρουσιάζει μακράν τη μεγαλύτερη απειλή μέχρι τώρα για το ότι η Αυστραλία θα γίνει χώρος χωματερής για τα χειρότερα πυρηνικά απόβλητα στον κόσμο», προειδοποίησε ο Sweeney.

πηγή: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το