Τρεις εβδομάδες παρέδερνε στη θάλασσα η βάρκα στην οποία επέβαινε η 17χρονη Αΐσα από την Ακτή του Ελεφαντοστού, που νοσηλεύτηκε για δέκα μέρες προκειμένου να αναρρώσει και κατέθεσε την μαρτυρία της στο BBC. 

Στις 26 Απριλίου ελικόπτερο της Ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας εντόπισε τη βάρκα ανατολικά της Δυτικής Σαχάρα αλλά το πλήρωμα διαπίστωσε ότι μόνο τρεις από τους δεκάδες πρόσφυγες ήταν ζωντανοί και ότι βρίσκονταν σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Πενήντα έξι άνθρωποι πέθαναν πάνω στη βάρκα. Πρόκειται για το πιο βαρύ απολογισμό από αντίστοιχο περιστατικό ανοιχτά των Κανάριων Νήσων. «Από τη δεύτερη μέρα δεν είχαμε καθόλου φαγητό, καθόλου νερό από την τέταρτη. Ούτε καύσιμα. Άνδρες ζητούσαν απελπισμένα νερό. Χρησιμοποιήσαμε παπούτσια για να δώσουμε θαλασσινό νερό» αναφέρει η έφηβη.

«Σκεφτόμουν ότι θα πεθάνουμε όλοι» λέει η 17χρονη που είδε τους συνεπιβάτες της να καταλήγουν. «Στην αρχή λέγαμε μια προσευχή, μετά ούτε αυτό. Δεν είχαμε ούτε τη δύναμη να πετάξουμε τη σορό στο νερό» είπε.

Η Αΐσα εγκατέλειψε την πατρίδα της το Νοέμβριο και έφτασε στη Μαυριτανία, από όπου επιβιβάστηκε στη βάρκα. Μόνο η μεγαλύτερη αδερφή της γνώριζε τα σχέδιά της για το επικίνδυνο ταξίδι. Ένας από τους διασώστες την κάλεσε να μείνει για κάποιο χρονικό διάστημα με την οικογένειά του, ώστε να τη βοηθήσει να αρχίσει τη νέα της ζωή. 

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το