Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για περαιτέρω χρήση από τους Αμερικανούς αεροπορικών και ναυτικών βάσεων. Η Σούδα αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο όριο δυναμικότητάς της, όπως είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, κάτι που προκαλεί την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.

Ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε συνομιλίες ώστε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης περισσότερων αεροπορικών και ναυτικών βάσεων, κάτι που δείχνει μια δυνητική κίνηση προς την ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης, σύμφωνα με όσα είπαν αξιωματούχοι.

Τονίζεται ότι γεωγραφικά η Ελλάδα έχει τον ιδανικό καιρό για ασκήσεις της αεροπορίας όλο τον χρόνο και διαθέτει τόσο Ελληνικές όσο και ΝΑΤΟϊκές βάσεις, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους και προσθέτει:

“Ίσως το σημαντικότερο για τις ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι τόσο η παρούσα κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι δεκτικές (Σ.Σ.: στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέκτασης των ΗΠΑ), τόνισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα”.

“Η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι εξαιρετικά αξιοσημείωτες”, δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν (στο πρόσφατο ταξίδι του) στην Αθήνα ο στρατηγός, Τζον Ντάνφορντ, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην εγγύτητα της Ελλάδας ως προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Συρία και τη βόρεια Αφρική. “Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να επεκτείνουν τη χρήση των Ελληνικών βάσεων. Την άνοιξη, μη επανδρωμένα MQ-9 Reaper drones ξεκίνησαν να επιχειρούν από τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα”.

Στο ρεπορτάζ της Nancy Α. Youssef, δημοσιογράφου της αμερικανικής εφημερίδας, επισημαίνεται πως “οι συνομιλίες, υπό τον στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι, ανώτατο διοικητή της συμμαχικής δύναμης στην Ευρώπη, είναι σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν περιλαμβάνουν προτάσεις για μόνιμη στάθμευση στρατευμάτων ή εξοπλισμού”.

Προς το παρόν πάντως οι Αμερικανοί αποφεύγουν να μιλήσουν ανοιχτά για εγκατάλειψη της βάσης του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

“Από το 2015, οι Τούρκοι προσέθεσαν περιορισμούς στο είδος των επιχειρήσεων που οι ΗΠΑ μπορούν να πραγματοποιήσουν από το Ιντσιρλίκ. Ως αντίδραση οι ΗΠΑ βελτίωσαν τις υποδομές τους σε περιοχές όπως το Κατάρ για να πραγματοποιούν από εκεί τις επιχειρήσεις τους”, τονίζει η WSJ και συνεχίζει:

“Για χρόνια, ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιούσε τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, που αποτελεί το μοναδικό λιμάνι στο οποίο μπορεί να ελλιμενιστεί αεροπλανοφόρο. Τον Μάιο το USS Harry S. Truman πραγματοποίησε ελλιμενισμό για τέσσερις ημέρες εκεί. Τον επόμενο μήνα το αεροσκάφος του Προέδρου Τραμπ στάθμευσε εκεί για ανεφοδιασμό καθ’ οδόν προς τη Σιγκαπούρη για τις συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ούν.

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το