Με την ανακοίνωση της ανάθεσης εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, ξεκίνησε ο νέος γύρος φανερών και υπόγειων διεργασιών με επίδικο τον σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου στον απόηχο των επεισοδιακών εκλογών στις 11/9, που ανέδειξαν στη δεύτερη θέση τους “ήπιους” νεοναζί των Σουηδών Δημοκρατών (SD), με επικεφαλής τον Τ. Άκεσον. Η συμμετοχή του SD στο νέο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται να συγκεντρώνει προς το παρόν μειωμένες πιθανότητες, ενώ στο προσκήνιο ήρθε άμεσα η δοκιμασμένη σε πολλές χώρες της “προηγμένης” Δύσης συνταγή του “μεγάλου συνασπισμού”, που αποτελεί σε κάθε περίπτωση εκ των βασικών εναλλακτικών για τα κυρίαρχα οικονομικοπολιτικά κέντρα και στη Σουηδία.

Στα πλαίσια αυτά η τέως πρωθυπουργός Μ. Άντερσεν,αρχηγός του κόμματος των σοσιαλδημοκρατών και επικεφαλής του συνασπισμού της κεντροαριστεράς, που συγκέντρωσε 174 έδρες έναντι 175 της κεντροδεξιάς, λειτούργησε για άλλη μια φορά ως χρυσή εφεδρεία που “ξελασπώνει” το πολιτικό σύστημα.

Μπροστά στο ενδεχόμενο “ακυβερνησίας” και παράτασης της πολιτικής ρευστότητας και αβεβαιότητας, η Μ. Άντερσεν έσπευσε να προσφέρει χείρα βοηθείας και “δημοκρατική διέξοδο”, τονίζοντας με νόημα “αν τυχόν οι μετριοπαθείς έχουν άλλες ιδέες και θέλουν να συνεργαστούν μαζί μου αντί με το SD ,τότε η πόρτα μου είναι ανοιχτή”.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το