Γιώργος X. Παπασωτηρίου

Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι διαπίστωσε για το χρονικό διάστημα 2020-2021 η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). 

Η αύξηση των δεικτών φτώχειας και ανισότητας είναι… συγκυριακή και οφείλεται στη «δομή της ελληνικής οικονομίας», ισχυρίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κι όμως η αύξηση των ανισοτήτων δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε τοπική, συμβαίνει σε όλο τον «ελεύθερο κόσμο» του καπιταλισμού:. «…στην Αμερική σήμερα, αν μπορείτε να το πιστέψετε, έχουμε μεγαλύτερες ανισότητες εισοδήματος και πλούτου από ό,τι είχαμε σε οποιοδήποτε σημείο της ιστορίας αυτής της χώρας…», διαπιστώνει στο τουίτερ ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς.

Η πετρελαϊκή εταιρεία Shell ανέφερε, σήμερα, κέρδη ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διπλασιάζοντας τα κέρδη σε ένα μόνο χρόνο λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας. (Αν δεν υπήρχε ο Πούτιν θα έπρεπε να τον εφεύρουν!)

Είναι ο καπιταλισμός, λοιπόν, που δημιουργεί και αυξάνει συνεχώς της ανισότητες. Δεν είναι ούτε η συγκυρία ούτε οι τοπικές ιδιαιτερότητες. Αυτά είναι ψεύδη του ακραία νεοφιλελεύθερου Κυρ. Μητσοτάκη που έλεγε ότι “Η ανισότητα είναι στη φύση του ανθρώπου, ενώ η ισότητα είναι ενάντια στη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα”(ομιλία στην 82η ΔΕΘ). Κι αυτό όταν ακόμη και ο Άνταμ Σμιθ, ο θεωρητικός της ελεύθερης αγοράς, σημείωνε πως η “άνιση δύναμη” δεν είναι θέμα της “φύσης”: «οι πλούσιοι επιτυγχάνουν καλύτερα όχι γιατί έχουν, γενικώς, περισσότερο ταλέντο από τους άλλους, αλλά γιατί είχαν την τύχη να δεχθούν μία καλύτερη εκπαίδευση και επειδή ο τρόπος της ζωής τους τούς επέτρεπε να έχουν ελεύθερο χρόνο και τη δυνατότητα να καλλιεργηθούν»!

Οι πλούσιοι μπορούν και πηγαίνουν στο Χάρβαρντ και στο Γέιλ, ακόμα κι αν είναι οι κουμπούρες του σχολείου. Ύστερα, μάλιστα, γίνονται και πρωθυπουργοί! Ενώ οι άλλοι, οι φτωχοί, υποχρεώνονται να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.

Δεν είναι θέμα, λοιπόν, της ανθρώπινης φύσης, αλλά των κοινωνικών αδικιών και των ανισοτήτων, που επιβάλλει το οικονομικό σύστημα που λέγεται καπιταλισμός.

Ας σταματήσουν επιτέλους τα ψέματα. Κι εμείς να τους πιστεύουμε…

πηγή: artinews.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία