Με προίκα το κακόφημο πολυνομοσχέδιο που “δίνει καθαρό μήνυμα” στο ξένο και ντόπιο μονοπωλιακό κεφάλαιο και αποτελεί εγγύηση για την αχαλίνωτη κερδοσκοπική ασυδοσία του, ο Κ. Μητσοτάκης παρευρέθηκε ως επικεφαλής ελληνικής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στη διεθνή έκθεση Expo 2019 στη Σαγκάη, με στόχο την προσέλκυση κινέζικων επενδύσεων.

Αν και η επίσκεψή του αυτή επισκιάστηκε από την ταυτόχρονη παρουσία του Μακρόν και τα παζάρια που καθόριζε η γαλλοκινεζική ατζέντα, τα αστικά ΜΜΕ φρόντισαν να καλλιεργήσουν υψηλές προσδοκίες, εστιάζοντας στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της COSCO και στον “κοινό στόχο να μετατραπεί ο Πειραιάς στο κορυφαίο λιμάνι της Ευρώπης”.

Στην πραγματικότητα, ο Μητσοτάκης με την κουστωδία του προετοίμασε το έδαφος για το επίσημο ταξίδι του Kινέζου προέδρου στη χώρα μας μια εβδομάδα αργότερα, που σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα σηματοδότησε την “εμβάθυνση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα”.

Καθ’ υπαγόρευση των προτεραιοτήτων του κινέζικου οικονομικού γίγαντα υπογράφηκαν 16 συμφωνίες- μνημόνια, μεταξύ άλλων για το εμπόριο, τον τουρισμό, την ενέργεια, την υψηλή τεχνολογία, το χρηματοπιστωτικό τομέα, με κερασάκι στην τούρτα τις “νέες επενδύσεις της COSCO”.

Ο Σι Τζιπίνγκ έκανε λόγο για “εμβάθυνση της πολιτικής εμπιστοσύνης με την πρωτοβουλία «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος», αλλά κυρίως με το πρότζεκτ στον Πειραιά”.

Είναι φανερό πως η ραγδαία ανερχόμενη (και δεύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως) Κίνα, ασκώντας ιμπεριαλιστική πολιτική, επιχειρεί με όχημα τις πρωτοβουλίες «Μια Ζώνη Ένας Δρόμος» και “17+1” ( που αφορούν την Ελλάδα και τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης), να χρησιμοποιήσει την περιοχή των Βαλκανίων ως ορμητήριο των πανίσχυρων μονοπωλίων της προς τη Δύση.

Στα πλαίσια αυτά, με φόντο τον ασίγαστο εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει ο Τραμπ προς το Πεκίνο, ο Σι Τζιπίνγκ ποντάρει στις αντιθέσεις ΗΠΑ – ΕΕ, που παροξύνονται από τις επιλογές του πλανητάρχη, επιδιώκοντας την ταχύτερη αποδυνάμωση της αμερικανικής υπερδύναμης.

Ως εκ τούτου, ο Κινέζος πρόεδρος λογοκοπεί “υπέρ ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ικανού να διαδραματίσει τον ιστορικό του ρόλο”.

Και οι ντόπιοι υποτελείς, που καθιστούν τη χώρα διαχρονικά έρμαιο στις ορέξεις των ισχυρών, αναπαράγουν μονότονα το αφήγημα της εθελοδουλείας πως “η Ελλάδα γίνεται πύλη του εμπορικού και επενδυτικού διαδρόμου από και προς την Ευρώπη” (Μητσοτάκης).

Κατά τα άλλα, πέρα από τις φανφάρες για “ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και αποφασιστικότητα για το μέλλον” του Έλληνα πρωθυπουργού και το αντίστοιχο κάλεσμα του Κινέζου προέδρου “να αδράξουμε τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε μπροστά θαρραλέα”, Παυλόπουλος και Μητσοτάκης ανακάλυψαν πως ο κινέζικος λαός υπό την καθοδήγηση των αστοποιημένων ρεβιζιονιστών ηγετών του ΚΚ Κίνας με επικεφαλής το Σι Τζιπίνγκ “οδηγείται στην ταχύτατη άνοδο του βιοτικού επιπέδου του”, εξωραΐζοντας απροκάλυπτα τις συνθήκες καπιταλιστικού κάτεργου που έχουν επιβληθεί στη χώρα εδώ και τέσσερις περίπου δεκαετίες.

Η ελληνική πλευρά που κομπορρημονεί για τους ντόπιους πλοιοκτήτες, που “τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ναυπηγήσει πάνω από 1000 πλοία σε κινέζικα ναυπηγεία”, αλλά και για την πολυπόθητη εξαγωγή του… κρόκου Κοζάνης, στα πλαίσια πάντα του “αμοιβαίου οφέλους”, απέσπασε εκλιπαρώντας την τελευταία στιγμή μια δήλωση “στήριξης” από τον … λάτρη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού Σι Τζιπίνγκ υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα…

Τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο της Κίνας έσπευσε να υποβάλει και ο Τσίπρας από τη θέση του επικεφαλής της “εθνικά υπεύθυνης” αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως με την επίσκεψή του σε Πεκίνο και Σαγκάη το καλοκαίρι του 2016 “ανοίξαμε ένα νέο δεκαετή κύκλο ευρύτερης συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς…καταφέραμε σε δύσκολες στιγμές να οικοδομήσουμε μια στρατηγική συνεργασία, η οποία έχει συνέχεια”.
Με τη σειρά του ο Σι Τζιπίνγκ απέδωσε τα εύσημα “στον παλιό φίλο” της Κίνας Τσίπρα για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών επί πρωθυπουργίας του.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το