Η Ταϊβάν, το εμπόριο, η Ουκρανία και η κλιματική κρίση μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την πρώτη συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας, στη σύνοδο των G20 στο Μπαλί

Σύμφωνα με τον Guardian, παρά τα χαμόγελα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε διάφορα επίμαχα ζητήματα κατά τη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Λευκού Οίκου.

Το πιο ακανθώδες θέμα που έθεσε ήταν οι αντιρρήσεις των ΗΠΑ για αυτό που ο Μπάιντεν αποκάλεσε ως «καταναγκαστικές και ολοένα πιο επιθετικές ενέργειες» της Κίνας προς την Ταϊβάν, οι οποίες, όπως είπε, υπονόμευσαν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και έθεταν σε κίνδυνο την παγκόσμια ευημερία.

Ο Κινέζος πρόεδρος απάντησε στον Μπάιντεν ότι το ζήτημα της Ταϊβάν βρίσκεται στον «πυρήνα των βασικών συμφερόντων της Κίνας» και στην «πρώτη κόκκινη γραμμή» στις διμερείς σχέσεις. Όποιος επιδιώκει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα θα παραβιάζει τα θεμελιώδη συμφέροντα του κινεζικού έθνους, είπε ο Σι, σύμφωνα με τους Global Times, προσθέτοντας ότι ο κινεζικός λαός δεν θα το αφήσει να συμβεί.

Η Κίνα έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ για την έναρξη της διχόνοιας. Ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: «Η βασική αιτία των εντάσεων στα στενά της Ταϊβάν είναι ότι οι αρχές της Ταϊβάν ζητούν την υποστήριξη των ΗΠΑ για να επιδιώξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε την Κίνα ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στην πολιτική της «Μίας Κίνας» δεν άλλαξε, αφού το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα είπε στις ΗΠΑ «να σταματήσουν να παραποιούν, να διαστρεβλώνουν και να καταστρατηγούν την αρχή της ‘Μίας Κίνας’» και υπαινίχθηκε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν την Κίνα χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το ζήτημα της Ταϊβάν.

Οι ηγέτες δήλωσαν ότι θα εξουσιοδοτήσουν ανώτερους αξιωματούχους σε τομείς πιθανής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της διατήρησης της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας, της υγείας και της διατροφικής σταθερότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΗΠΑ, οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει να γίνει ποτέ» και δεν μπορεί να κερδηθεί, «και υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στη χρήση ή την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία».

πηγή: thepressproject.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το