Με μια κίνηση ελιγμού η ακροδεξιά κυβέρνηση του Προέδρου Andrzej Duda προσπαθεί να καταστείλει τις πολιτικές ελευθερίες

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Πολωνίας ζήτησαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο (TC) να κηρύξει τις δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος παράνομες επειδή, όπως ισχυρίζονται, υποκινεί την επανάσταση στο πρόγραμμά του.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Zbigniew Ziobro, παρουσίασε ενώπιον του TC μια πρόταση για να κηρύξει τους στόχους και τις δραστηριότητες της πολιτικής οργάνωσης ασυμβίβαστη με τη Magna Carta και να θέσει τέρμα στις δραστηριότητές της.

Σύμφωνα με ένα ανακοινωθέν από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, το Κομμουνιστικό Κόμμα προτείνει στο πρόγραμμα και τις δραστηριότητές του αυτό που ονομάζει «ολοκληρωτικές και κομμουνιστικές μεθόδους».

Το κείμενο εξηγεί ότι τα μέλη της οργάνωσης «ζητούν ανοιχτά μια επανάσταση, εμπνευσμένη από την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία, μετά την οποία οι Μπολσεβίκοι ανέλαβαν την εξουσία» και προσθέτει ότι επιδιώκει επίσης «να πραγματοποιήσει την εθνικοποίηση και την κολεκτιβοποίηση με αναγκαστικό τρόπο».

Το αίτημα για διάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι μια άλλη κίνηση μεταξύ των πολυάριθμων περικοπών στις ελευθερίες που διαπράττονται από την ακροδεξιά κυβέρνηση του Andrzej Duda.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πολωνίας θεωρείται διάδοχος του ιστορικού Κομμουνιστικού Κόμματος που υπήρχε στη χώρα αυτή από το 1918 έως το 1938. | 
Φωτογραφία: Agencja Gazeta

Μεταξύ αυτών, είναι και η κίνηση τον περασμένο Αύγουστο από το TC για να κηρύξει την εθελοντική διακοπή της εγκυμοσύνης παράνομη σε περίπτωση σοβαρών εμβρυϊκών δυσπλασιών.

Αυτή η απόφαση προκάλεσε μαζικές κινητοποιήσεις γυναικών, κατά των οποίων η κυβέρνηση διέταξε τον στρατό να καταστείλει τη διαμαρτυρία. Το ένστολο προσωπικό κτύπησε και ψέκασε με πιπέρι τους διαδηλωτές. 

Τότε, ο υπουργός Εσωτερικών Mariusz Kaminski είχε δηλώσει δημοσίως ότι οι συλληφθέντες ανήκαν σε “οργανωμένες ομάδες εκπαιδευμένες για μάχες στο δρόμο και συνδεόμενες με κακοποιούς”.

Θεωρείται ότι αυτό αποτελεί προηγούμενο για το μέτρο που εφαρμόζεται τώρα κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος της Πολωνίας, το οποίο δημιουργήθηκε το 2002 και είναι ο διάδοχος του ιστορικού Κομμουνιστικού Κόμματος που υπήρχε στη χώρα από το 1918 έως το 1938.

πηγή: teleSUR

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το