Το κείμενο που ακολουθεί αναφέρεται στην προγραμματισμένη επίσκεψη και ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ στις 9/9. Επί του τυπογραφείου, έγινε γνωστό ότι αυτή αναβλήθηκε και, μάλιστα, δόθηκε εντολή στους υπουργούς και τα στελέχη της κυβέρνησης να μην παραστούν σε εκδηλώσεις της ΔΕΘ μέχρι την Κυριακή, τουλάχιστον…
Είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή συνδέεται και οφείλεται στο φόβο που διακατέχει την κυβέρνηση μπροστά στη διάχυτη λαϊκή οργή λόγω των καταστροφικών συνεπειών των πυρκαγιών, των εξελισσόμενων πλημμυρών και της εγκληματικής κτηνωδίας στον Πειραιά που κάλυψε ο υπουργός του.
Εξάλλου ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα αποδείξει πως μπορεί να κινείται, να βγάζει ομιλίες και να δίνει συνεντεύξεις μόνο σε ελεγχόμενα και προστατευμένα περιβάλλοντα.

Από το βήμα της ΔΕΘ που θα μιλήσει στις 9 του Σεπτέμβρη ο Μητσοτάκης τίποτε δεν έχει να περιμένει ο λαός, που να αλλάξει την εικόνα της δύσκολης κατάστασης της ζωής του.
Το καλάθι της ΔΕΘ -ένας μύθος που συντηρούν η κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης- είναι πιο άδειο από ποτέ! Εξαγγελίες που παίζονται ξανά και ξανά, κούφιες υποσχέσεις ψευτοεπιδόματα και ψευτοαυξήσεις που εξανεμίζονται πριν καν δοθούν. Προσπάθεια επικοινωνιακής αναστήλωσης του επιτελικού κράτους, ψέματα και βροντώδεις δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα, που βρίσκει την κοινωνία σε ακόμη πιο ζοφερή θέση.

Αυτό είναι το υποτιθέμενο καλάθι της ΔΕΘ.
Η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης στον Έβρο και το νέο ρεκόρ των καμένων εκτάσεων σε όλη τη χώρα προκαλούν θλίψη αλλά και αγανάκτηση ενάντια στους κυβερνητικούς θιασώτες της «πράσινης μετάβασης» και της «πράσινης πολιτικής».
Τα κυβερνητικά επιτελεία και τα πιστά φερέφωνα των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης προσπαθούν να κρύψουν πίσω από την κλιματική αλλαγή μια εγκληματική πολιτική. Την πολιτική της διάλυσης των κρατικών δομών για την αντιπυρική προστασία, που εξαντλείται στο 112, χωρίς πρόληψη, χωρίς προσωπικό και μέσα, χωρίς κονδύλια.

Μια εγκληματική πολιτική που αφήνει την χώρα απροστάτευτη, να κατακαίγεται το καλοκαίρι, να βουλιάζει και να πνίγεται με την πρώτη νεροποντή, να εγκλωβίζεται με τα χιόνια. Οι τριτοκοσμικές εικόνες του Βόλου και των θεσσαλικών πόλεων, δεν είναι παρά προάγγελος των συνεπειών που απειλούν την κοινωνία από το καταστροφικό έργο των πυρκαγιών, που στο έλεός τους αφέθηκαν τα δάση από το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης και από την εγκατάλειψη των πόλεων και τα χωριών, χωρίς αντιπλημμυρική προστασία.
Αλλά και οι πρόσφατες εικόνες των ασθενών που ξεψυχούν στις καρότσες λόγω της έλλειψης ασθενοφόρων είναι οι τριτοκοσμικές εικόνες του εγκαταλελειμμένου συστήματος υγείας, που χωρίς μέσα και προσωπικό γιγαντώνει τις ουρές των δημόσιων νοσοκομείων και σπρώχνει τους ασθενείς στην ιδιωτική υγεία.

Την ίδια ώρα το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη -παρά τις προειδοποιήσεις που έλαβε- αφήνει ανενόχλητα τα μπουλούκια των νεοναζί οπαδών Κροατών να δολοφονούν και να τα κάνουν γης μαδιάμ σε συνοικίες της Αθήνας, ενώ από την άλλη εφορμά κάθε τρεις και λίγο στα πανεπιστήμια για να τρομοκρατήσει τη νεολαία, ενισχύοντας συστηματικά το σκηνικό δυσφήμισης των δημόσιων πανεπιστημίων, προωθώντας το στόχο της αναθεώρησης του συντάγματος και του άρθρου 16 και της ενίσχυσης ακόμη περισσότερο των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η αλαζονεία των κυβερνητικών επιτελείων, χάρη στην πρωτοφανή στήριξη των μέσων βρίσκεται σε αλματώδη άνοδο. Πίσω από τους επιστήμονες του εθνικού αστεροσκοπείου που «τόλμησαν» (!) να καταγράψουν τα καταστροφικά δεδομένα των πυρκαγιών, ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών Πέτσας είδε «πολιτικοποίηση» (!). Δεν ανέχονται ούτε τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και θέλουν να επιβάλουν απ’ άκρη σ’ άκρη ένα φιλοκυβερνητικό υμνολόγιο.
Στο βήμα της ΔΕΘ θα πρωτοστατήσουν οι «εθνικοί» στόχοι του Μητσοτάκη για το ταμείο ανάκαμψης και τη νέα επενδυτική βαθμίδα, στόχοι του μεγάλου κεφαλαίου και όχι του λαού. Τα δισ. του ταμείου ανάκαμψης κατευθύνονται και πάλι σε 5-6 μεγάλα μονοπώλια και στο λαό κατευθύνεται ο λογαριασμός για αποπληρωμή.

Το ταμείο ανάκαμψης συνδέεται με το νέο υπερμνημόνιο και με νέα μέτρα πλάι στα προηγούμενα μνημονιακά. Με τις περίφημες μεταρρυθμίσεις, αφαίρεσης και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων, περαιτέρω ξεπουλήματος του πλούτου του δημοσίου, νέων ιδιωτικοποιήσεων σαν κι αυτή των σιδηροδρόμων που οδήγησαν στο τραγικό έγκλημα των Τεμπών. Μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν δώρα, φοροαπαλλαγές, ζεστό χρήμα στο ξένο και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο, παχυλές επιχορηγήσεις στους εμπόρους της ενέργειας, εκτίναξη της κερδοφορίας των τραπεζών, όταν μια άλλη πυρκαγιά -αυτή της ακρίβειας- πυρπολεί το πενιχρό λαϊκό εισόδημα, κατακαίει τους μισθούς πριν φτάσει ο μήνας στα μισά.

Ο λαός μπροστά στον επερχόμενο χειμώνα βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρωτοφανή ακρίβεια που καλπάζει κάτω από τις συνθήκες μιας ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας των μεγάλων επιχειρήσεων και μονοπωλίων.
Μέτρα και μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν ασυδοσία για την εργοδοσία από τη μία και ένα νεκρό εργαζόμενο από εργατικά ατυχήματα κάθε δύο μέρες από την άλλη.
Ασυδοσία στο κυνήγι του κέρδους για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο έπνιξε βάρβαρα, το φτωχό Αντώνη από την Κρήτη.

Το νέο εργασιακό πλαίσιο, μετά το νόμο Χατζηδάκη, που προωθεί ο Γεωργιάδης γυρίζει κυριολεκτικά εκατό χρόνια πίσω το ρολόι της ιστορίας, με την 13ωρη εργασία, με την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας, με το περαιτέρω χτύπημα της απεργίας.
Χιλιάδες σπίτια και μαγαζιά, χιλιάδες ακίνητα, παίρνουν το δρόμο των πλειστηριασμών προς χάρη των ξένων και ντόπιων αρπακτικών εταιρειών, γράφοντας νέες σελίδες καθημερινής απόγνωσης και απελπισίας, ενώ το ράλι της ανόδου των επιτοκίων από τις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις διαμορφώνει προϋποθέσεις μιας νέας γενιάς κόκκινων και μη εξυπηρετούμενων δάνειων για χιλιάδες νέους δανειολήπτες.
Όσο κι αν ωραιοποιεί ο Μητσοτάκης την εικόνα της οικονομίας, η πραγματικότητα είναι άλλη. Ακόμη και το περίφημο τουριστικό θαύμα που πέρσι μονοπωλούσε τα δελτία των ειδήσεων, τώρα χλόμιασε και στον αφρό του μένουν οι ελεεινές συνθήκες του εργασιακού βίου και της ανεξέλεγκτης δράσης του τουριστικού κεφαλαίου, όχι μόνο απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά και απέναντι στο φυσικό πλούτο και στο δημόσιο χώρο.

Παράλληλα και ενώ ο λαός βρίσκεται μπροστά σε συνθήκες μεγαλύτερης φτώχειας, δυσθεώρητα ποσά του κρατικού προϋπολογισμού, βγαλμένα με ιδρώτα, κατευθύνονται στις αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων προς τις βιομηχανίες όλων των ιμπεριαλιστικών χωρών της δύσης, για να ξεσκαρτάρουν τις αποθήκες τους και να σταλούν στη συνέχεια στην Ουκρανία, στις φασιστικές δυνάμεις του νατόδουλου Ζελένσκι.

Η κυβέρνηση, πάνω στην πρόσφατη εκλογική της επιτυχία και με το ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε μεγάλη εσωτερική κρίση -αντίτιμο της δεξιάς πολιτικής του- και με τα περισσότερα κόμματα του κοινοβουλίου, από το ΠΑΣΟΚ και τα ακροδεξιά μορφώματα μέχρι την Πλεύση της Κωνσταντοπούλου να παρέχουν ουσιαστική στήριξη, με έπαρση εφορμά να σαρώσει ό,τι απέμεινε από λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, και να κορυφώσει το αντιλαϊκό της έργο.

Οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος παρά τα αντεργατικά μέτρα που εξήγγειλε ο Γεωργιάδης και παρά την ακρίβεια που κάθε μήνα μειώνει τα εισοδήματα των εργαζομένων, παραμένουν άφαντες και η 100% αντιπολίτευση του ΚΚΕ, με πυξίδα σταθερά προσανατολισμένη στους εκλογικούς αγώνες, υποτάσσει όλη -την όποια- «αγωνιστική» δραστηριότητα στις επιδιώξεις της κάλπης και με το στοιχείο της διάσπασης των αγώνων να αποτελεί πάγια στάση αποδυνάμωσης του μαζικού κινήματος.

Όσο όμως και αν φαντάζει ισχυρή η θέση της κυβέρνησης, η πολιτική της γεννάει ακόμη πιο ισχυρά κοινωνικά αδιέξοδα που πάνω τους θα αναπτυχθούν αναπόφευκτα λαϊκές αντιδράσεις. Καμιά σταθερότητα δεν μπορεί να υπάρξει μπροστά στον επερχόμενο χειμώνα της ακρίβειας, της φτώχειας και της παγωνιάς, των ερειπίων της κρατικής εγκατάλειψης.

Οι μαζικοί απεργιακοί αγώνες ενάντια στην ακρίβεια και για αυξήσεις στους μισθούς, οι αγώνες των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών και των καλλιτεχνών, οι αγώνες των φοιτητών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, οι αγώνες ενάντια στο έγκλημα των Τεμπών και στις ιδιωτικοποιήσεις, οι αγώνες για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ενάντια στο φασισμό που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα θα συνεχιστούν, όπως θα συνεχιστούν αναπόφευκτα μπροστά στις μεγάλες κοινωνικές πιέσεις και οι απεργιακοί αγώνες που ξεδιπλώνονται σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο.

Απέναντι στη φιέστα της κυβέρνησης στη ΔΕΘ το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να κατέβουν μαζικά στη συγκέντρωση των σωματείων στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στις 9 του Σεπτέμβρη.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το