Πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα την Πέμπτη 5/3 διαδήλωση συμπαράστασης στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Με σαφώς μεγαλύτερη συμμετοχή από αυτές που διοργανώνει ο χώρος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Το Μ-ΛΚΚΕ συμμετείχε με δικό του αυτόνομο μπλοκ. Κυριάρχησαν τα συνθήματα καταγγελίας της αντιπροσφυγικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής και της αντιιμπεριαλιστικής  αντιπολεμικής αντιρατσιστικής πάλης.

Το Μ-ΛΚΚΕ το προηγούμενο διάστημα αλλά και κατά την διάρκεια της πορείας μοίρασε την παρακάτω προκήρυξη: 

Αποτέλεσμα εικόνας για μ-λκκε γιάννενα

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι αιματηρές πολεμικές επεμβάσεις 

και συγκρούσεις, τα αντιδραστικά καθεστώτα, η πείνα και η απόλυτη φτώχια  γεννούν τα καραβάνια των προσφύγων και μεταναστών

Μέσα σε ένα κλίμα καταστολής, εντεινόμενης αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας στο εσωτερικό, η κυβέρνηση προσφεύγει στη στρατοκρατική θωράκιση του Έβρου, μετατρέποντας τη χώρα σε σιδερόφρακτο, αντιπροσφυγικό φρούριο.

Μετά τα πλωτά φράγματα και τις επιτάξεις εκτάσεων σε Χίο και Μυτιλήνη για τη δημιουργία κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες, η κυβέρνηση δείχνει ακόμα μια φορά το ακροδεξιό, αντιπροσφυγικό μένος της αυτή τη φορά στον Έβρο. Στα σύνορα έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες πρόσφυγες, ύστερα από την κίνηση  Ερντογάν να ανοίξει την στρόφιγγα των προσφυγικών ροών, έπειτα και από τις τελευταίες πολεμικές εξελίξεις – αδιέξοδά του στη Συρία.

Απέναντι στην κίνηση της Τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει το προσφυγικό σε μοχλό πίεσης στην ΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ προσφεύγει στη στρατοκρατική θωράκιση στις «πύλες εισόδου», με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και να γίνονται τα θύματα μιας απάνθρωπης πολιτικής.

Την πολιτική της καταστολής, εκτός από τους πρόσφυγες, δοκίμασαν και οι νησιώτες σε Χίο κα Μυτιλήνη. ΜΑΤ και αστυνομική βία επεφύλαξε η κυβέρνηση σε όσους τόλμησαν να αντισταθούν στις επιτάξεις εκτάσεων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων – φυλακών για τους πρόσφυγες. 

 Η κυβέρνηση επιχειρεί να παγιώσει και να μετατρέψει σε καθεστώς την καταστολή και την αστυνομοκρατία, με στόχο να δημιουργήσει συνθήκες «σιγής νεκροταφείου» στην κοινωνία, ώστε να επιβάλει την πολιτική της πιο σκληρής καταπίεσης, της σύνθλιψης των όποιων κατακτήσεων άφησε όρθια η μνημονιακή θύελλα της τελευταίας δεκαετίας, της ασύδοτης κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, της εξάρτησης και της υποτέλειας από τα δεσμά των ξένων αφεντικών. 

O ξεριζωμός εκατομμυρίων ανθρώπων από τις χώρες τους είναι το αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. O εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων στη χώρα μας είναι το αποτέλεσμα όλων των αντιπροσφυγικών συνθηκών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, την οποία δουλικά υπηρετεί και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η συμφωνία αυτή εγκαινίασε ένα νέο καθεστώς βαρβαρότητας σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, σηματοδότησε ακόμα μεγαλύτερη σκλήρυνση της αντιπροσφυγικής πολιτικής, ενταφίασε τα δικαιώματά τους, πολλαπλασίασε την καταστολή και νομιμοποίησε τον μαζικό και αναγκαστικό τους εγκλωβισμό σε μια χώρα όπου δεν θέλουν να παραμείνουν.

Γι’ αυτό αποτελεί μέλημα κύριας σημασίας για το λαϊκό κίνημα η αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και μετανάστες, η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Απάντηση στην κατάσταση αυτή μπορεί να δώσουν μόνο οι λαϊκοί αγώνες: 

  • Οι αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό.
  • Οι αγώνες προσφύγων και Ελλήνων εργαζομένων για να μην κατασκευαστεί καμιά νέα δομή, να κλείσουν οι υπάρχουσες, να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες, να μην μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές ψυχών. 
  • Για να έχουν οι πρόσφυγες ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. 
  • Για να καταργηθούν οι κατάπτυστες Συμφωνίες «Δουβλίνου» και ΕΕ  Τουρκίας 

ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 5/3 ΩΡΑ 6.30ΜΜ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το