Σε συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το υπουργείο Υγείας προχώρησαν το πρωί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στο πλαίσιο πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης.

Οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται την συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και τις τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ ζητώντας χρηματοδότηση, μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, εκδίωξη των εργολάβων και άρση των αναστολών. 

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η ΕΡΓ.Α.Σ με δικό της πανό.

Η Ανακοίνωση της ΕΡΓ.Α.Σ που μοιράστηκε στη συγκέντρωση

Στηρίζουμε την απεργία (20/10) των υγειονομικών ομοσπονδιών.

Όλοι στην συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 10:30 π.μ.

Εδώ και τρία χρόνια και εν μέσω πανδημίας  η κυβέρνηση της ΝΔ πίσω από την πολιτική του τρόμου, του κοινωνικού αυτοματισμού, της καταστολής και του διχασμού, κατάφερε να επιβάλει και να εντείνει ακόμα περισσότερο την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του ΕΣΥ. Σε αυτό το διάστημα η πολιτική της διάλυσης των δημόσιων δομών υγείας επιταχύνθηκε, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την πρόσβαση σε αυτές. Τροφοδοτώντας, γιγαντώνοντας και μπουκώνοντας με εκατοντάδες εκατομμύρια τα κοράκια του ιδιωτικού τομέα.

Από το 2019, δηλαδή από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα το μόνιμο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος υγείας μειώθηκε κατά 10.000! Χιλιάδες κενά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, τραγικές ελλείψεις σε ΜΕΘ εξοπλισμό και αναλώσιμα, άθλιες συνθήκες στα ΤΕΠ, χιλιάδες επικουρικοί γιατροί και συμβασιούχοι σε καθεστώς ομηρίας με παρατάσεις συμβάσεων, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν σε αναστολή χιλιάδες εργαζόμενοι-υγειονομικοί του ΕΣΥ. Μέσα στην ίδια περίοδο η χρηματοδότηση του ΕΣΥ μειώθηκε κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!

Στο ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ έχουν προστεθεί απο το Σεπτέμβρη του 2021 και οι χιλιάδες αναστολές εργασίας που επιβλήθηκαν με το μέτρο της υποχρεωτικότητας, καταδικάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους του ΕΣΥ στην ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση. Η υποχρεωτικότητα και οι αναστολές, χωρίς να έχουν κανένα υγειονομικό όφελος αξιοποιήθηκαν για την καλλιέργεια του κοινωνικού αυτοματισμού και του διχασμού, για την μετάθεση των εγκληματικών κυβερνητικών ευθυνών και την εμπέδωση του αυταρχισμού.

Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ, φέρνει νέες αντιδραστικές τομές, με τους ασθενείς να καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και τους υγειονομικούς να οδηγούνται σε ακόμα πιο εντατικοποιημένες και κακοπληρωμένες εργασιακές σχέσεις. Αυτά έρχονται, μάλιστα, τη στιγμή που ήδη παρατηρείται το φαινόμενο παραιτήσεων γιατρών του ΕΣΥ κάτω από την πίεση των εξοντωτικών συνθηκών εργασίας, με ιδιαίτερα χαμηλές αμοιβές και υπερεφημέρευση, η αμοιβή της οποίας καταβάλλεται με τεράστιες καθυστερήσεις

Τα ολέθρια αποτελέσματα από την πολιτική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνση είναι ορατά σε όλους. Παρά τα ακραία σε μέτρα και διάρκεια lock down, παρά την επιβολή φασιστικού τύπου μέτρων, οι χιλιάδες νεκροί και η συνεχής αύξηση της θνητότητας αποδεικνύουν το πραγματικό περιεχόμενο και τους στόχους μιας εγκληματικής πολιτικής.  

Η απεργία και οι αγώνες των υγειονομικών πρέπει να έχουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, για δημόσια δωρεάν περίθαλψη για όλους, για δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες, χωρίς αναμονές για χειρουργεία, θεραπείες και εξετάσεις, χωρίς να στοιβάζεται ο κόσμος στα ΤΕΠ και να πεθαίνει, έξω από τις ΜΕΘ

ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ-ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

ΑΡΣΗ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ                                                                                                                  

                     ΕΡΓ.Α.Σ  (19/102022)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το