Οι επενδυτές αναμένουν από τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα παγκόσμια επιτόκια νομισματικής πολιτικής σε σχεδόν 4% έως το 2023 – μια αύξηση άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον μέσο όρο τους για το 2021, σύμφωνα με μελέτη. «Αν αυτό συνοδευόταν από πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδυνόταν στο 0,5% το 2023 – μια συρρίκνωση 0,4% σε όρους κατά κεφαλήν που θα πληρούσε τον τεχνικό ορισμό της παγκόσμιας ύφεσης», σημειώνει η μελέτη.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν ταυτόχρονα τα επιτόκια ως απάντηση στον πληθωρισμό, ο κόσμος μπορεί να κινείται προς μια παγκόσμια ύφεση το 2023, προειδοποίησε την Πέμπτη η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τα επιτόκια φέτος με έναν βαθμό συγχρονισμού που δεν έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες πέντε δεκαετίες – μια τάση που είναι πιθανό να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, σύμφωνα με νέα μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ωστόσο, η μελέτη σημείωσε ότι η τρέχουσα αναμενόμενη τροχιά των αυξήσεων των επιτοκίων και άλλων ενεργειών πολιτικής μπορεί να μην επαρκούν για να επαναφέρουν τον παγκόσμιο πληθωρισμό σε επίπεδα πριν από την πανδημία.

Οι επενδυτές αναμένουν από τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα παγκόσμια επιτόκια νομισματικής πολιτικής σε σχεδόν 4% έως το 2023 – μια αύξηση άνω των 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον μέσο όρο τους για το 2021, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Αν αυτό συνοδευόταν από πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) θα επιβραδυνόταν στο 0,5% το 2023 – μια συρρίκνωση 0,4% σε όρους κατά κεφαλήν που θα ανταποκρινόταν στον τεχνικό ορισμό μιας παγκόσμιας ύφεσης», σημειώνεται στη μελέτη.

Ο Ayhan Kose, αναπληρωτής αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ισότιμη ανάπτυξη, τα οικονομικά και τους θεσμούς, σημείωσε ότι επειδή οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι ιδιαίτερα σύγχρονες μεταξύ των χωρών, θα μπορούσαν να «αμοιβαία επιδεινωθούν» στη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών και στην επιτάχυνση της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες πρέπει να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν τις πιθανές επιδράσεις από την παγκόσμια σύγχρονη αυστηροποίηση των πολιτικών», δήλωσε ο Kose.

Μια σειρά από χρηματοπιστωτικές κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες που θα τους προκαλούσαν μόνιμο κακό, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η βαθιά μου ανησυχία είναι ότι αυτές οι τάσεις θα επιμείνουν, με μακροχρόνιες συνέπειες που είναι καταστροφικές για τους ανθρώπους στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.

πληροφορίες: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το