Από το 1990, η Σομαλία αντιμετώπισε περισσότερους από 30 κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων 12 ξηρασιών και 19 πλημμυρών

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν την Κυριακή ότι 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να επηρεαστούν από τις συνθήκες ξηρασίας μέχρι το τέλος του 2021 στη Σομαλία. Περίπου 380.000 από αυτούς αναμένεται να εκτοπιστούν.

Ο Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τη Σομαλία Αδάμ Αμπντελμούλα εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την επιδείνωση των ξηρών συνθηκών σε αυτήν την αφρικανική χώρα, οι οποίες έχουν πλέον κλιμακωθεί σε κατάσταση ξηρασίας.

Η υπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Khadija Diriye δήλωσε ότι η Σομαλία βιώνει ένα κυκλικό μοτίβο ξηρασίας κάθε πέντε έως έξι χρόνια και η έλλειψη βροχοπτώσεων μέχρι στιγμής προκαλεί καταστροφή.

“Σε μια εποχή που οι κοινότητες αγωνίζονται ήδη για να αντιμετωπίσουν την πρόσφατη έλλείψη νερού σε πολλά μέρη της χώρας, τον άνευ προηγουμένου αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 και την ήδη τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα, διακυβεύονται πολλές ζωές”, είπε σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε στο Μογκαντίσου.

Πάνω από το 80 τοις εκατό της χώρας αντιμετωπίζει μέτριες έως σοβαρές συνθήκες ξηρασίας, σημειώνοντας ότι παρόλο που οι βροχοπτώσεις ξεκίνησαν σε ορισμένα μέρη της χώρας, οι προβλέψεις δείχνουν βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου.

Ο Αμπντελμούλα είπε ότι απαιτείται επείγουσα και άμεση συλλογική δράση, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης της ανταπόκρισης και της χρηματοδότησης τώρα, για να μετριαστεί μια καταστροφή πλήρους κλίμακας.

Η Σομαλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής και η συχνότητα των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα αυξάνεται ραγδαία, καθώς ανάμεσα στο 1970 και το 1990 τριπλασιάστηκε ο αριθμός των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα.

Το 2021, είπε ο ΟΗΕ, οι συνθήκες ξηρασίας αναμένεται να αυξήσουν τον εκτοπισμό και να έχουν διαρκή αρνητικό αντίκτυπο στα μέσα διαβίωσης και στα αποτελέσματα της επισιτιστικής ασφάλειας.  

πηγή: telesur

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το