Δέκα χρόνια στον καθένα. Οι τέσσερις Αφγανοί που κατηγορήθηκαν για τον εμπρησμό του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια καταδικάστηκαν χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, ούτε αυτό της μετεφηβικής ηλικίας. Είχε προηγηθεί η καταδίκη δύο ανηλίκων τον Μάρτιο.

Η πανδημία βοήθησε στην απόλυτη συσκότιση. Ούτε δημοσιογράφοι ούτε πολίτες ή διεθνείς παρατηρητές παρακολούθησαν όσα έγιναν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χίου λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Η πολιτεία ξεμπέρδεψε με την καταστροφή του μεγαλύτερου κολαστηρίου στον πλανήτη μοιράζοντας ποινές και κλείνοντας άρον-άρον μια συγκλονιστική για τον παγκόσμιο πολιτισμό υπόθεση.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίστηκαν σαν κοινοί εγκληματίες, πολύ χειρότερα από όσους βάζουν φωτιά στο δάσος καίγοντας ξερόχορτα ή για να χτίσουν ή για να φτιάξουν βοσκοτόπια.

Η Δικαιοσύνη εξάντλησε την αυστηρότητά της σε 19χρονους και 17χρονους αιτούντες άσυλο αγνοώντας ότι βρέθηκαν σε συνθήκες απάνθρωπες που προσβάλουν την αξιοπρέπεια κάθε πλάσματος και αποτελούν έκφραση βαρβαρότητας.

Κάπως έτσι ολοκληρώνεται η «λύση του προσφυγικού».

Στο εξής κανείς δεν θα μπορεί να ζητήσει καν άσυλο. Από τη στιγμή που η Τουρκία αναγνωρίστηκε ως ασφαλής χώρα θα πρέπει να ζητήσουν άσυλο εκεί εφόσον η γειτονική χώρα δεχτεί την επιστροφή τους. Μέχρι τότε θα είναι αιχμάλωτοι σε κάποιο ΚΥΤ, ξεχασμένοι και καταφρονεμένοι.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πετύχει να βγάλει το προσφυγικό-μεταναστευτικό από τη δημόσια συζήτηση. Από ξένα ΜΜΕ μαθαίνουμε για push back και παράνομες απωθήσεις στα σύνορα. Ξέρουμε μόνο ότι μειώθηκαν οι ροές χωρίς να είναι ορατός ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνει αυτό. Ξέρουμε επίσης ότι η ΕΕ είναι ευχαριστημένη γιατί η χώρα μας έγινε το “μαντρόσκυλο” (Economist) που τους προστατεύει από τους δυστυχισμένους του κόσμου.

Τώρα πια ξέρουμε και ότι το κεφάλαιο Μόρια κλείνει με τον χειρότερο τρόπο. Χωρίς καμία ανάληψη ευθύνης από τους αρχιτέκτονες και τους εμπνευστές αυτής της δυστοπίας και με καταδίκη των θυμάτων του φρικτού εγκλεισμού.

Με τον εμπρησμό της Μόριας δεν καταστράφηκε μόνο ο καταυλισμός. Καταστράφηκαν και οι τελευταίες αυταπάτες ότι έχουμε κράτος δικαίου για όλους σε μια Ευρώπη ανθρωπισμού.

Αγγελική Σπανού

πηγή: tvxs

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το