Η Μητροπολιτική Αστυνομία, η περιφερειακή αστυνομική δύναμη, υπεύθυνη για την επιβολή του νόμου στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε πραγματικό χρόνο (LFR).

Οι αρχές έχουν τοποθετήσει κάμερες (η παρουσία τους συνοδεύεται από ειδική σήμανση) σε στοχευμένες περιοχές του Λονδίνου, οι οποίες σαρώνουν τα πρόσωπα των περαστικών ειδοποιώντας τους αστυνομικούς για καταζητούμενους εγκληματίες. Σύμφωνα με την διοίκηση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, η χρήση της τεχνολογίας «θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση σοβαρών μορφών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της εγκληματικής βίας, των εγκλημάτων όπου χρησιμοποιούνται μαχαίρια ή όπλα, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων και θα βοηθήσει στην προστασία του ευάλωτου πληθυσμού».

Χρησιμοποιώντας τον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, η Μητροπολιτική Αστυνομία (γνωστή και ως MPS ή ανεπίσημα ως «the Met») προσπαθεί να καθησυχάσει το κοινό λέγοντας ότι όλες οι φωτογραφίες που λαμβάνει και οι οποίες δεν ενεργοποιούν κάποιο πιθανό συναγερμό διαγράφονται άμεσα. Επίσης έκανε γνωστό πως στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί κάποιος συναγερμός, εναπόκειται στην κρίση των αξιωματικών αν θα προχωρήσουν σε επέμβαση ή όχι. H τεχνολογία επίσης λειτουργεί μέσω ενός ανεξάρτητου και αυτόνομου συστήματος και δεν συνδέεται με άλλες πλατφόρμες λήψης εικόνας, όπως συστήματα CCTV ή «bodycams».

Αν και η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου υποστηρίζει ότι η τεχνολογία Live Facial Recognition μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό, δεν είναι λίγοι εντούτοις οι επικριτές της τεχνολογίας, που την έχουν χαρακτηρίσει αναποτελεσματική και σε ορισμένες περιπτώσεις παράνομη. Τον Απρίλιο του 2019, τα ευρήματα μίας έρευνας του Πανεπιστημίου του Essex υπέδειξαν ότι το ποσοστό ανακρίβειας της τεχνολογίας LFR της Μητροπολιτικής Αστυνομίας έφτανε το… 81%. Το προηγούμενο έτος, η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία στη Νότια Ουαλία και το αποτέλεσμα ήταν να αναγνωριστούν λανθασμένα ως πιθανοί εγκληματίες σχεδόν 2300 αθώοι άνθρωποι.   

Η τεχνολογία LFR ξεκίνησε να χρησιμοποιείται από την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου σε μία μάλλον ταραχώδη περίοδο για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την χρήση της τεχνολογίας LFR σε δημόσιους χώρους για ένα χρονικό διάστημα έως και πέντε ετών, σε μία προσπάθεια να προστατευτούν τα δικαιώματα των πολιτών και παράλληλα να αποτραπεί η κατάχρηση της τεχνολογίας. Παράλληλα, η οργάνωση για την προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων Big Brother Watch -που υποστηρίζεται από περισσότερους από 18 Βρετανούς πολιτικούς και άλλες 25 οργανώσεις- κάλεσε τις αρχές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη τεχνολογία που ξεκίνησε να εφαρμόζεται χωρίς κατάλληλη αξιολόγηση.

πηγή: insomnia  

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το