Μέσα σε ένα τρικυμισμένο Ωκεανό βολοδέρνει σαν καρυδότσουφλο η «ελεγχόμενα χρεοκοπημένη» και πάντως διάτρητη ελληνική οικονομία με το εξ ίσου χρεοκοπημένο και συνεχώς αναστημένο με τα χρήματα του λαού, τραπεζικό σύστημα. Παρά τις συνεχείς ενέσεις κεφαλαιοποίησης οι τραπεζικές μετοχές των τεσσάρων τραπεζών (Εθνικής, Πειραιώς, Alpha, Eurobank), μέσα στα τρία τελευταία χρόνια, καταγράφουν πτώση του 67% του κεφαλαίου τους. Η δανειοδότηση της βιομηχανίας, του εμπορίου, των καταναλωτών, κλπ., έχει ουσιαστικά σταματήσει, ενώ οι λαϊκές καταθέσεις έχουν πέσει στο κατακόρυφο.

Η «μεταμνημονιακή εποχή», της «ανέφελης και δίκαιης ανάπτυξης», έχει τελειώσει πριν καν αρχίσει, παραχωρώντας τη θέση της στην αβεβαιότητα μπροστά στον κίνδυνο μίας νέας καταβύθισης. Προς το παρόν καμία «έξοδος στις αγορές» δεν διαφαίνεται στο βάθος του τούνελ. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γ.Δραγασάκης, ανακοίνωσε το μεγαλόπνοο σχέδιο «Ολιστικής Αναπτυξιακής Πολιτικής», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να «ρίξει» στην αγορά μέσω των τραπεζών περίπου 10 δις € για την «ανάπτυξη» της βιομηχανίας και του εμπορίου. Μέσα από τα 35 ειδικά προγράμματα περιλαμβάνεται και αυτό της «ανακούφισης» των τραπεζών από το βραχνά των «κόκκινων» δανείων, μέσω της «αναβαλλόμενης φορολογίας των τραπεζών»! Πρόκειται προφανώς για ενέργειες και χρήματα που θα πληρώσουν διαμέσου της φοροληστείας τα εργατολαϊκά νοικοκυριά.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, του οποίου ο δείκτης έχει κατρακυλήσει στα χαμηλότερα της τελευταίας τεσσαρακονταετίας, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες εβδομάδες ένα πρωτοφανές ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών, δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες στα κυβερνητικά επιτελεία. Οι διάφορες ερμηνείες περί μετάδοσης της ιταλικής κρίσης, περί μη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, περί αδυναμίας της κυβέρνησης να βγει στις «αγορές», περί ανεπάρκειας κεφαλαίων, κλπ., κλπ., δεν είναι καθόλου πειστικές. Κι αυτό γιατί ένα μεγάλο (ίσως το μεγαλύτερο) μέρος του μετοχικού κεφαλαίου των «ελληνικών» τραπεζών κατέχουν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι προβλέποντας τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις, «ξεφορτώθηκαν» ένα σημαντικό μέρος των μετοχών τους.

Εκείνο ωστόσο που είναι το προφανές είναι το ότι η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών έγινε μία ημέρα μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού 2019, όπου διαφαίνονται ισχυρές αναταράξεις, όταν οι δανειστές αμφισβητήσουν τα «υπερπλεονάσματα» της κυβέρνησης Τσίπρα και ο Προϋπολογισμός βρεθεί κυριολεκτικά στον αέρα. Πέραν αυτού μία σοβαρότατη χρόνια βόμβα στα θεμέλια των ουσιαστικά χρεοκοπημένων «ελληνικών» τραπεζών αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια ύψους 88,6 δις €, για τα οποία οι δανειστές απαιτούν το άμεσο ξεκαθάρισμα των τραπεζικών Ισολογισμών κατά 27% ως το τέλος του 2018 και κατά 60% ως το τέλος του 2021, είτε εκπλειστηριάζοντας είτε ξεπουλώντας τα όσο-όσο στα ξένα αρπαχτικά (funds) που κερδοσκοπούν από την καταστροφή των εργατολαϊκών στρωμάτων.

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις οι ταξικές αντιθέσεις οξύνονται κατακόρυφα, με αποτέλεσμα τα καταπιεζόμενα εργατολαϊκά στρώματα και η φτωχομεσαία αγροτιά να διακατέχονται από οργή και αγανάκτηση απέναντι στους εργοδότες και το κράτος. Σ’ αυτή την πραγματικά ιστορική συγκυρία, καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία μετατροπής της αγανάκτησης και οργής σε συνείδηση κατά του ταξικού τους εχθρού, έρχεται να παίξει ένα πραγματικά επαναστατικό κομμουνιστικό κόμμα. Αυτό, θα μπορέσει να εμφυσήσει την επαναστατική αποφασιστικότητα και παράλληλα θα καθοδηγήσει νικηφόρα την ταξική πάλη μέχρι τη νίκη. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι προφανές ότι οι κεφαλαιοκράτες θα επωφεληθούν και πάλι από την ανεργία και τον συνεχώς αυξανόμενο εφεδρικό στρατό ανέργων, για να μειώσουν τα μεροκάματα και τους μισθούς, να περιορίσουν τα εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες, να κατεβάσουν τις εργασιακές σχέσεις στα κατώτατα όρια για τον κόσμο της εργασίας, να δημιουργήσουν νέους δυσμενέστερους όρους εργασίας.

Πηγή: Εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το