Χρήστος Κάτσικας*

Τα κολέγια δείχνουν το δρόμο με σημαία τους επιχειρηματίες της γνώσης!

Η κόλαση είναι άδεια. Όλοι οι δαίμονες είναι εδώ (Σαίξπηρ)

Επισπεύδεται (την Τρίτη 21 Ιανουαρίου), λόγω των πολιτικών εξελίξεων (εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας), η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΙΘ «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης…», που αρχικά είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Την ίδια μέρα οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (Δ.Ο.Ε.-Ο.Λ.Μ.Ε.-Ο.Ι.Ε.Λ.Ε) καλούν σε συγκέντρωση στα Προπύλαια (12.30 μμ με στάση εργασίας) και πορεία στη Βουλή διαμαρτυρόμενες στην εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με τους τίτλους των κολεγίων και απαιτώντας «να αποσυρθούν τώρα οι ρυθμίσεις που χτυπούν τον πυρήνα της δημόσιας εκπαίδευσης».

 Ως γνωστόν η κυβέρνηση της ΝΔ, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ, προωθεί  τη δυνατότητα χιλιάδων αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων να εισαχθούν άμεσα στην προκήρυξη διορισμού εκπαιδευτικών της γενικής αγωγής.

Με λίγα λόγια, καταργεί από το παράθυρο το άρθρο 16 του Συντάγματος (το οποίο απέτυχε να καταργήσει μέσω της κοινοβουλευτικής οδού) βάζοντας από την πόρτα τα επί πληρωμή πτυχία από κάθε φύσης ιδιωτικά κολέγια. Με βάση το άρθρο 50, ο ΑΣΕΠ θα κάνει δεκτούς τους τίτλους σπουδών της αλλοδαπής (άρα και των ιδιωτικών κολεγίων που λειτουργούν ως παράρτημά τους) για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία, ακόμη και αν οι υποψήφιοι δεν έχουν εξασφαλίσει την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων τους μέσω ΔΟΑΤΑΠ.

Η κυβέρνηση από τη μια δρομολογεί μείωση του αριθμού των εισακτέων και «βάση του 10» για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια, επιβολή Τράπεζας Θεμάτων από την Α΄ Λυκείου και Εθνικού Απολυτηρίου, επικαλούμενη την εξασφάλιση της ποιότητας των πτυχιούχων, στο όνομα μιας κατ’ επίφαση αριστείας και από την άλλη εξισώνει επαγγελματικά δικαιώματα δημόσιων ΑΕΙ και κολλεγίων και δίνει το δικαίωμα στους αποφοίτους των τελευταίων (που θεωρεί “ακατάλληλους” για το δημόσιο πανεπιστήμιο) να διοριστούν ως εκπαιδευτικοί.

Η εξέλιξη αυτή θα εξισώσει de facto τα ιδιωτικά κολέγια με τα δημόσια πανεπιστήμια και παράλληλα θα οδηγήσει στην πλήρη εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας και στην υποβάθμιση των πανεπιστημιακών πτυχίων.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι παράδοξο, πρωτοφανές, όμως γνωρίζουμε ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από τα ταξικά τους συμφέροντα,  την ιδεολογία τους, την πολιτική τους! Αυτή είναι η ταξική τους θέση, να υπηρετούν τα συμφέροντα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», των επιχειρηματιών της γνώσης, αντιμετωπίζοντας τα δημόσια πανεπιστήμια ως μαγαζιά που θα πρέπει να λειτουργούν ακριβώς όπως όλα τα άλλα μαγαζιά: να βγάζουν παραδάκι!

Απαξιώνουν το ίδιο το δημόσιο Πανεπιστήμιο και τους τίτλους του για να πριμοδοτήσουν πελατεία στα ιδιωτικά! Αυτό έκανε το 2013 και ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος (Κυβέρνηση ΝΔ) όταν καταργούσε περιζήτητες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ ενώ την ίδια ώρα, ως σπόνσορας παρίστατο στα εγκαίνια ιδιωτικού ΙΕΚ και επιχειρηματικού ομίλου εκπαίδευσης που πρόσφερε στις νέες εγκαταστάσεις του τις καταργημένες ειδικότητες.

Ναι τα κολέγια δείχνουν το δρόμο! Πολύ σωστά επισημαίνει ο Πανεπιστημιακός Περικλής Παυλίδης ότι η κατάσταση αυτή, σε συνάρτηση με όλες τις αλλαγές που δρομολογούνται στα ΑΕΙ, στρώνει το δρόμο για τη μετεξέλιξή τους σε κολέγια! Γιατί αν μπορεί κανείς με τον «παρά του και την ουρά του» να πάρει τίτλο από ένα Κολέγιο με 3 χρόνια «σπουδών» γιατί να ζοριστεί στο δημόσιο Πανεπιστήμιο και στα 4 χρόνια σπουδών του; Και το αντίθετο: Αν ο τίτλος των ιδιωτικών κολεγίων έχει την ίδια αξία με αυτόν των δημόσιων ΑΕΙ, τότε για ποιο λόγο τα δημόσια ΑΕΙ να μην λειτουργήσουν σαν τα ιδιωτικά κολέγια, με ότι αυτό συνεπάγεται (φθηνές σε ποιότητα σπουδές, αγοραία αντίληψη, δίδακτρα); Έτσι, το ένα γρανάζι «πιάνει» το άλλο!

*Ο Χρήστος Κάτσικας είναι μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου – Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία