Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών κινδυνεύουν να υποστούν έντονο υποσιτισμό, αναφέρει ο ΟΗΕ

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Μαδαγασκάρη βρίσκεται στα πρόθυρα της εμπειρίας του πρώτου «λιμού για την κλιματική αλλαγή», σύμφωνα με την οποία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν ήδη από «καταστροφικά» επίπεδα πείνας και επισιτιστικής ανασφάλειας μετά από τέσσερα χρόνια χωρίς βροχή.

Η ξηρασία -η χειρότερη σε τέσσερις δεκαετίες- έχει καταστρέψει τις απομονωμένες αγροτικές κοινότητες στο νότο της χώρας, αφήνοντας τις οικογένειες να σκουπίσουν για να επιβιώσουν τα έντομα.

“Αυτές είναι συνθήκες που μοιάζουν με λιμό και οδηγούνται από το κλίμα και όχι από τις συγκρούσεις”, δήλωσε η Shelley Thakral του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 30.000 άνθρωποι βιώνουν αυτήν τη στιγμή το υψηλότερο διεθνώς αναγνωρισμένο επίπεδο επισιτιστικής ανασφάλειας – επίπεδο πέντε – και υπάρχουν ανησυχίες ότι ο αριθμός των πληγέντων θα μπορούσε να αυξηθεί κατακόρυφα καθώς η Μαδαγασκάρη εισέρχεται στην παραδοσιακή «άπαχη εποχή» πριν από τη συγκομιδή.

“Αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κάνει τίποτα για να συμβάλουν στην κλιματική αλλαγή. Δεν καίνε ορυκτά καύσιμα … και όμως φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της κλιματικής αλλαγής”, δήλωσε η κ. Thakral.

Ελλείψει τροφής, οι άνθρωποι τρώνε ακρίδες για να επιβιώσουν.
Οι καλλιέργειες έχουν αποτύχει και τώρα οι άνθρωποι βασίζονται σε έντομα και φύλλα κάκτου για τροφή

«Καθαρίζω τα έντομα όσο καλύτερα μπορώ, αλλά δεν υπάρχει σχεδόν νερό», είπε η Ταμαριά, μητέρα τεσσάρων παιδιών.

“Τα παιδιά μου και εγώ τρώμε αυτό κάθε μέρα τώρα εδώ και οκτώ μήνες επειδή δεν έχουμε τίποτα άλλο να φάμε και καμία βροχή που θα μας επιτρέψει να θερίσουμε αυτό που έχουμε σπείρει”, πρόσθεσε.

“Σήμερα δεν έχουμε τίποτα να φάμε εκτός από φύλλα κάκτου”, είπε η Μπολέ, μητέρα τριών παιδιών, καθισμένη στην ξερή γη.

Είπε ότι ο σύζυγός της πέθανε πρόσφατα από την πείνα, όπως και ένας γείτονάς της, αφήνοντάς της να ταΐσει ακόμη δύο παιδιά.

“Τι να πω; Η ζωή μας είναι να ψάχνουμε φύλλα κάκτου, ξανά και ξανά, για να επιβιώσουμε”.

Βελτιώστε τη διαχείριση του νερού

Αν και η Μαδαγασκάρη βιώνει συχνές ξηρασίες και συχνά επηρεάζεται από την αλλαγή των καιρικών συνθηκών που προκαλείται από το Ελ Νίνιο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να συνδεθεί άμεσα με την τρέχουσα κρίση.

“Με την τελευταία έκθεση IPCC είδαμε ότι στη Μαδαγασκάρη έχει αυξηθεί η ξηρότητα. Και αυτό αναμένεται να ενταθεί εάν συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή.

“Από πολλές πλευρές αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα για τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν”, δήλωσε ο Δρ Rondro Barimalala, ένας Μαδαγασκάνος επιστήμονας που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική.

Βλέποντας τα ίδια ατμοσφαιρικά δεδομένα στο Πανεπιστήμιο Santa Barbara στην Καλιφόρνια, ο διευθυντής του Κέντρου Κινδύνων για το Κλίμα, Chris Funk, επιβεβαίωσε τη σχέση με τη “θέρμανση στην ατμόσφαιρα” και είπε ότι οι αρχές της Μαδαγασκάρης πρέπει να εργαστούν για τη βελτίωση της διαχείρισης του νερού.

“Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν βραχυπρόθεσμα. Μπορούμε συχνά να προβλέψουμε πότε θα είναι πάνω από τις κανονικές βροχές και οι αγρότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να αυξήσουν την καλλιέργειά τους. Δεν είμαστε ανίσχυροι μπροστά στην κλιματική αλλαγή ,” αυτός πρόσθεσε.

Τα παιδιά προσπαθούν να οργώσουν μια φυτεία χρησιμοποιώντας βοοειδή στο Grand Sud of Betsimeda, Maroalomainty commune, Ambovombe District, Μαδαγασκάρη 2 Μαΐου 2021
Οι διαδοχικές ξηρασίες στέγνωσαν το έδαφος στο νότο της χώρας

Ο αντίκτυπος της τρέχουσας ξηρασίας γίνεται πλέον αισθητός και σε μεγαλύτερες πόλεις στη νότια Μαδαγασκάρη, με πολλά παιδιά να αναγκάζονται να ζητιανεύουν στους δρόμους για φαγητό.

“Οι τιμές στην αγορά ανεβαίνουν τρεις ή τέσσερις φορές. Οι άνθρωποι πουλάνε τη γη τους για να πάρουν κάποια χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα”, πρόσθεσε η Τσίνα Εντόρ, η οποία εργάζεται για μια φιλανθρωπική οργάνωση, Seed, στο Tolanaro.

Ο συνάδελφός της, Λόμπα Χασοαβάνα, είπε ότι αυτός και πολλοί άλλοι κοιμήθηκαν στα χωράφια τους που καλλιεργούν μανιόκα* για να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους από ανθρώπους που ήταν απελπισμένοι για φαγητό, αλλά αυτό είχε γίνει πολύ επικίνδυνο.

“Θα μπορούσατε να διακινδυνεύσετε τη ζωή σας. Το βρίσκω πραγματικά πολύ δύσκολο γιατί κάθε μέρα πρέπει να σκέφτομαι να ταΐσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου”, είπε, προσθέτοντας: “Όλα είναι τόσο απρόβλεπτα για τον καιρό τώρα. Είναι ένα τεράστιο ερώτημα τι θα γίνει αύριο; “

*μανιόκα: ξυλώδης θάμνος, η τρίτη μεγαλύτερη πηγή τροφίμων υδατανθράκων στις τροπικές περιοχές, μετά το ρύζι και τον αραβόσιτο.

πηγή: BBC

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το