Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΙΒΥΗ

Επίσημο αίτημα στην Τουρκία για στρατιωτική υποστήριξη κατέθεσε η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), σύμφωνα με αξιωματούχο της Τρίπολης, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Κατά την ίδια πηγή, η Τρίπολη ζήτησε βοήθεια από αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Παράλληλα, κατά το δίκτυο Al Arabiya, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης ζήτησε συστήματα αεράμυνας από την Τουρκία.

Μιλώντας στο Sputnik, ο επικεφαλής της ρωσικής ομάδας επαφών για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, Λεβ Ντενκγόφ, επιβεβαίωσε ότι κατατέθηκε επισήμως το αίτημα από την Τρίπολη στην Άγκυρα για στρατιωτική βοήθεια.

«Ναι, είναι αλήθεια. Το γραφείο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης επιβεβαίωσε ότι ζήτησε επίσημα στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία, σε αέρα, θάλασσα και ξηρά», τόνισε ο ίδιος.

Ερντογάν: Στέλνουμε στη βουλή πρόταση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν επανέλαβε την ετοιμότητα της Άγκυρας να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη, εφόσον της ζητηθεί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η τουρκική βουλή θα ψηφίσει για σχετική πρόταση που θα κατατεθεί προσεχώς, κατά την έναρξη και πάλι των εργασιών της βουλής στις 7 Ιανουαρίου. Είναι φανερό ότι η αστική τάξη της Τουρκίας εμφανίζεται αποφασισμένη να διασφαλίσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι το το μνημόνια για τη στρατιωτική συνεργασία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) ετέθη σε ισχύ, καθώς επικυρώθηκε από την Άγκυρα και δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης «Resmi Gazete».

Κρεμλίνο: Αντίθετη η Μόσχα σε οποιαδήποτε παρέμβαση στις υποθέσεις της Λιβύης

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου  στη Ρωσία, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι η παρέμβαση τρίτων χωρών δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

«Όσον αφορά στην κατάσταση στη Λιβύη, προφανώς εγείρονται κοινές ανησυχίες, ακόμη και στη χώρα μας. Έχουμε καταστήσει, επανειλημμένα, τη θέση της Ρωσίας σαφή. Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την ταχύτερη επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη, θέτοντας τέλος στην αιματοχυσία εκεί. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση μιας τρίτης χώρας είναι απίθανο να προωθήσει τη διευθέτηση, αλλά κάθε προσπάθεια τρίτης χώρας να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων και να βοηθήσει τα αντιμαχόμενα μέρη να επιτύχουν λύση είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Η Ρωσική Ομοσπονδία χαιρετίζει τη διεθνή προσπάθεια επίλυσης», είπε ο κ. Πεσκόφ.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΙΒΥΗ

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ

Ο Τούρκος Πρόεδρος υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τον Σάρατζ, επαναλαμβάνοντας ότι «θα εκπληρώσουμε όλα όσα περιέχει η συμφωνία (…) θα ενισχύσουμε και στρατιωτικά τη στήριξή μας στη Λιβύη και θα αξιολογήσουμε όλα τα μέσα που χρειάζεται να παρασχεθούν από γη, αέρα και θάλασσα», αλλά και υπογραμμίζοντας ότι όλος ο σχεδιασμός της Αγκυρας σε Λιβύη, Συρία και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο υποτάσσεται σε μια κοινή στρατηγική «αντιμετώπισης» σχεδιασμών που φαίνεται ότι απειλούν τη θέση της, ή τουλάχιστον ότι δεν διασφαλίζουν τις δικές της προτεραιότητες.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΙΒΥΗ ΡΩΣΙΑ

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο και ενώ εντείνεται το αλισβερίσι της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και τη Μόσχα, ο Ερντογάν επανέφερε προκλητικές αξιώσεις που αμφισβητούν ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι δεν απορρίπτει παζάρια, αρκεί να προκύψουν οφέλη και για τα μονοπώλια που εκπροσωπεί. «Οσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στο Αιγαίο, να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο. Εκείνοι που εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της Τουρκίας με σχέδια που ετοίμασαν οι ίδιοι για τα νησιά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο, για τα οποία δεν έχουν την κυριαρχία τους, πρέπει να ξέρουν ότι ο δρόμος δεν είναι ανοιχτός», είπε και πρόσθεσε: «Ας μην έρθει κανείς με πρόθεση να μας αποκλείσει, να μας παγιδεύσει στα παράλιά μας ή να σφετεριστεί τα οικονομικά μας δικαιώματα. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ξεκινήσουμε μια σύγκρουση με οποιονδήποτε για κανέναν λόγο ή να κλέψουμε από οποιονδήποτε τα δικαιώματά του».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το