«Η Βόρεια Εύβοια, εξακολουθεί να ταλαιπωρείται. Μια ήπια βροχή που υπό άλλες συνθήκες θα ερχόταν ως ευλογία τα προηγούμενα χρόνια, προξένησε μεγάλες ζημιές οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ήταν αναμενόμενες, απλά και μόνο επειδή άλλαξε μια πολύ σπουδαία παράμετρος, δηλαδή το δάσος το οποίο χάθηκε και το οποίο μας προστάτευε», δήλωσε ο Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού Ιωάννης Κοντζιάς σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζουν από το καλοκαίρι οι κάτοικοι της Εύβοιας. Μια φωτιά σε άπνοια και μια ποτιστική βροχή επέφεραν βιβλικές καταστροφές στην περιοχή.
Τα εντονότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Αγίας Αννας έως τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, όπου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερα από 200 σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν. Μεγάλες ζημιές υπέστη το ήδη προβληματικό οδικό δίκτυο της περιοχής. Δρόμοι που συνδέουν τα χωριά καταστράφηκαν, γεφύρια υπέστησαν ζημιές, το εσωτερικό οδικό δίκτυο παραλιακών οικισμών διαλύθηκε. Καλλιέργειες και ποιμνιοστάσια πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα έχουν σημειωθεί και στο δίκτυο ύδρευσης, με παραλιακούς οικισμούς να είναι χωρίς πόσιμο νερό. Επίσης, τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί οι παραλίες στην Αγία Αννα, στην Κοτσικιά και το Αχλάδι του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και το Ψαροπούλι Βασιλικών του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού.
Βέβαια η κυβέρνηση σε όλη αυτή την καταστροφή απαντά είτε μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα ότι: «Οι ζημιές είναι χαμηλά προς τη θάλασσα μη συνδέουμε τις ζημιές κοντά στη θάλασσα με τα καμένα», είτε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου, ότι: «Με το Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα»!

Και πιθανά η τελευταία δήλωση να έχει κάποια ψήγματα αλήθειας, ως προς τις ευθύνες του θεού, όμως όχι προς αυτές της κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να προφυλάξει τον κόσμο από τις φυσικές καταστροφές αν έπαιρνε τα μέτρα προστασίας που ήταν υποχρεωμένη να πάρει και δεν πήρε. Μπορούσε να ελέγξει τον αριθμό των πυροσβεστών που ήταν υποχρεωμένη να πάρει για την προστασία της περιοχής. Μπορούσε να ελέγξει και να προβεί άμεσα στα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Έργα για τα οποία ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι μελέτες.

Οι μόνες παρεμβάσεις που είχαν γίνει από την Περιφέρεια και τους δήμους είναι η διάνοιξη και ο καθαρισμός ορισμένων ποταμών και ρεμάτων, που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου.
Τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα, που θα μπορούσαν, σε έναν βαθμό, να βοηθήσουν στη συγκράτηση του εδάφους και να αποτρέψουν τη μεταφορά φερτών υλών, υλοποιούνται μόνο σε τρεις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, εκεί δηλαδή που έχουν οριστεί «ανάδοχοι», δηλαδή ιδιώτες χορηγοί που τους έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση η εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών έργων σε καμένες περιοχές της Εύβοιας. Ορισμένοι από τους οποίους φαίνεται ότι μαζί με τις οικονομικές εισπράξεις από την εκτέλεση του έργου αποβλέπουν και αλλού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ένας από τους αναδόχους είναι εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα.

Αυτό που θα μπορούσε να ελέγξει η κυβέρνηση της ΝΔ και δεν το κάνει είναι τα αντιδιαβρωτικά έργα που υλοποιούνται, όπως κορμοπλέγματα, να γίνονται σε συνδυασμό με τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα όπως έργα ορεινής υδρονομίας, μικρά φράγματα σε ρέματα και χειμάρρους, παρεμβάσεις διοχέτευσης της ροής των υδάτων κ.ά. και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και και όχι να γίνονται αποσπασματικά σαν ασύνδετα «μπαλώματα». Αυτό, ακριβώς, περιέγραψε ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «έχει ολοκληρωθεί περίπου το 10% των αντιδιαβρωτικών έργων, τα οποία εξελίσσονται με καλό ρυθμό, αλλά τα -πιο ουσιώδη για την θωράκιση της περιοχής- αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται στο 0%! Δεν έχουν ξεκινήσει»», αναφερόμενος στα διοικητικά όρια του δήμου του.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη γραπτή απάντηση που έδωσε η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη κρατική υπηρεσία, δεν έχει κατατεθεί σε αυτήν κανένα σχετικό αίτημα, ειδικά αιτιολογημένο, ώστε να χαρακτηριστεί κάποιο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στη Βόρεια Εύβοια έργο Εθνικού επιπέδου και να ενταχθεί στον προγραμματικό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση δεν έχει προγραμματίσει να εκτελέσει ακόμα κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας.
Μόνο από αυτή την απάντηση και χωρίς να λάβει κανείς τίποτε άλλο υπόψη του, προκύπτει ότι η κυβέρνηση, παρά τα αντίθετα λεγόμενά της, συνεχίζει να αφήνει τους πληγέντες στη Βόρεια Εύβοια χωρίς ουσιαστικά και άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης, και το ίδιο κάνει και στις άλλες πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα οι πυρόπληκτοι να γίνονται και πλημμυρόπληκτοι και να μεγαλώνουν οι καταστροφές στο βιος τους και στα νοικοκυριά τους, στις καλλιέργειες και στις παραγωγικές δομές και υποδομές των περιοχών τους.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το