Απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ την Τρίτη, 19 Οκτώβρη

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση η ΝΔ ολοκληρώνει το έργο της ιδιωτικοποίησης της μεγαλύτερης και πιο κρίσιμης βιομηχανίας της χώρας. Αμέσως μετά την πα­ράδοση του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) ανακοινώθηκε το χάρισμα της ΔΕΗ στους ιδιώτες μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Και από 51% που είχε το Δημόσιο εξασφαλίζοντας τον έλεγχο της ΔΕΗ τώρα θα πέσει στο 33 – 34%.

Ακόμη και ο τρόπος που επιλέχθηκε για την παράδοση της γιγαντιαίας και στρατηγικού χαρακτήρα ΔΕΗ στα λαμόγια της ενέργειας συνιστά ένα ακόμη τεραστίων διαστάσεων σκάν­δαλο. Αφενός γιατί το τίμημα (μόλις 750εκ) για το 17% της ΔΕΗ είναι εξωφρενικά χαμηλό. Για την ακρίβεια, καμία άλλη κυβέρνηση από όλες τις προηγούμενες -που από τη δεκαετία του ’90 και μετά επιχειρούν την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας- δεν τόλμησε να «αποτιμήσει» τη ΔΕΗ τόσο εξευτελιστικά χαμηλά.

Αφετέρου, γιατί οι υπόγειες και -προφανώς αδιαφανείς- διεργασίες του επιτελικού κράτους οδήγησαν σε ακαριαία πτώση των μετοχών, σε μια περίοδο που αναμένονταν η αύξησή τους. Και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ίδια στιγμή που οι μικροί αγόραζαν μετοχές, οι μεγάλοι -επειδή ακριβώς γνώριζαν- να πουλάνε.

Όμως τα οικονομικά σκάνδαλα που στήνονται σε βάρος του λαού σε κάθε μεγάλο φαγοπότι για να χαρίζουν στους «επενδυτές» τα ασημικά της χώρας, χωρίς σε καμία περίπτωση να υποτιμάται η σημασία τους, είναι γνωστά και δεδομένα. Αυτό που πραγματικά αποτελεί τραγική εξέλιξη για το λαό και τον τόπο, είναι η -για πρώτη φορά από την ίδρυσή της- απώλεια κάθε ελέγχου και λόγου του δημοσίου για την στρατηγικής σημασίας ΔΕΗ. Και αυτό, όπως ήδη μαρτυρούν οι εξελίξεις, μόνο νέα δεινά μπορεί να φέρει στο μέλλον.

Από τη μικρή ΔΕΗ -το ξεπούλημα της οποίας δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ο Σαμαράς και τα επεισόδια ιδιωτικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ- φτάσαμε στο χάρισμα ολόκληρης της ΔΕΗ από την ΝΔ του Μητσοτάκη. Εργοστάσια, ακίνητα, δίκτυα, κοιτάσματα, φράγματα, υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ, όλα με μια κίνηση παραχωρούνται στους κατ’ ευφημισμόν «επενδυτές». Ένας αμύθητος πλούτος, που φτιάχτηκε με τον ιδρώτα πολλών γενεών του ελληνικού λαού, χαρίζεται από τους άριστους εν μια νυκτί. Χωρίς καν να μπουν στο κόπο να ανακοινώσουν το παραμικρό για την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας της χώρας. Οι σύγχρονοι γκεμπελίσκοι συμπεριφέρονται σαν να ήταν προίκα του παππού τους η δημόσια περιουσία της χώρας.

Δεν υπάρχει καμία λογική -πολιτική, οικονομική ή άλλη- που να δικαιολογεί αυτό τα ξεπούλημα. Γι’ αυτό, προσπαθώντας να αποφύγει κάθε δημόσια συζήτηση, η κυβέρνηση σαν κανονικός κλέφτης ανακοίνωσε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, σαν να μην τρέχει τίποτα. Όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα διανομής. Γιατί είναι μια τεράστια εγκατάσταση που ποτέ δεν θα αναλάμβανε κανένας ιδιώτης. Μόνο αφού έγινε με δημόσιο χρήμα, απαιτούν τα κοράκια της ενέργειας να κάνουν τη ΔΕΔΔΗΕ δική τους, για να μετατρέψουν τον πλούτο ενός λαού σε εργαλείο κερδοφορίας. Το ίδιο με τα φράγματα και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, που για την κατασκευή τους απαιτήθηκαν τεράστια κεφάλαια, αλλά τώρα απλά παράγουν ενέργεια με το βρόχινο νερό. Γι’ αυτό και τα ντόπια και διεθνή «επενδυτικά» λαμόγια θέλουν να τα κάνουν δικά τους. Και αυτά και τους λιγνιτικούς σταθμούς και τα πάντα, κατά παράβαση κάθε οικονομικής λογικής, χαρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την πίσω πόρτα στους ιδιώτες.

Η τελευταία πράξη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ γίνεται σε μια περίοδο που το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα αυτών των επιχειρήσεων. Η προωθούμενη απολιγνιτοποίηση και η εξάρτηση της παραγωγής από το εισαγόμενο φυσικό αέριο αποδεικνύεται ήδη μια ολέθρια εξέλιξη για το λαό, που θα κληθεί να πληρώσει υπέρογκα τιμολόγια για το ρεύμα. Οι μύθοι για την «απελευθέρωση της ενέργειας», τα ΝΟΜΕ με τα οποία και ο ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε πλούτο στους «επενδυτές», ο «υγιής ανταγωνισμός» και τα παραμύθια για την «αυτορρύθμιση της αγοράς», όχι απλά δεν οδήγησαν σε πτώση των τιμών αλλά προδικάζουν ένα νέο τεράστιο χαράτσι. Οι αντιδράσεις και η οργή που ήδη προκαλεί στον κόσμο αυτή η εξέλιξη και η προσπάθεια του Μητσοτάκη να αποφύγει κάθε δημόσια συζήτηση για ιδιωτικοποίηση, η οποία ειδικά σήμερα δεν θα είχε καμία τύχη, υποχρέωσαν τους άριστους της ΝΔ να λειτουργήσουν σαν κοινοί κλέφτες.

Το ζήτημα της ενέργειας και της ενεργειακής αυτάρκειας μιας χώρας είναι κρίσιμο. Η απεμπόληση του ελέγχου της ενέργειας από το κράτος, ακόμη και από ένα κράτος υποτελές σαν την Ελλάδα, σηματοδοτεί νέες αρνητικές εξελίξεις σε εθνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Τα χαράτσια που θα έρθουν με τα τιμολόγια της ΔΕΗ στο λαό, για να πλουτίσουν κι άλλο τα λαμόγια της ενέργειας, είναι η πρώτη απτή απόδειξη.

Είναι ανάγκη και χρέος ο λαός να κάνει τα πάντα για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Στις 19 Οκτωβρίου η ΓΣ της ΔΕΗ αναμένεται να σφραγίσει την κυβερνητική απόφαση παράδοσης της ΔΕΗ στους ιδιώτες. Η 24ωρη απεργία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ενάντια στο ξεπούλημα της ενέργειας, πρέπει να πλαισιωθεί από όλο το συνδικαλιστικό κίνημα και το λαό.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το