γράφει η Παναγιώτα Μπίτσικα

Το σχέδιο νόμου-σκούπα του Υπουργείου Εσωτερικών που αναρτήθηκε στο opengov.gr για δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ρυθμίσεις για να γίνουν προσλήψεις/διορισμοί μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, αλλά και τοποθετήσεις προϊσταμένων στα υπουργεία, μετά τη διάλυση της Bουλής για τις εκλογές. Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του documentonews.gr για τροποποίηση του άρθρου 28 του ν.2190/94 , του λεγόμενου νόμου Πεπονή,  αναφορικά με την απαγόρευση υπηρεσιακών μεταβολών στο δημόσιο κατά την χρονική περίοδο μεταξύ της προκήρυξης των εκλογών και του σχηματισμού κυβέρνησης.

Στο πολυνομοσχέδιο Βορίδη που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνεται διάταξη στο άρθρο 21, η οποία αναφέρει ότι από τους περιορισμούς του άρθρου 28 του ν. 2190/1994, περί ρύθμισης προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών κατά τις προεκλογικές περιόδους, εξαιρούνται μεταξύ άλλων:

-Η έκδοση πράξεων που αφορούν διορισμούς ή προσλήψεις μονίμου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού,  εφόσον πριν την ημερομηνία προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών έχουν δημοσιευθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) οι οριστικοί πίνακες διοριστέων/προσληπτέων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

– Η έκδοση πράξεων που αφορούν διορισμούς και προσλήψεις μονίμου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού σε φορείς της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021 σε θέσεις που έχουν εγκριθεί προς κάλυψη σύμφωνα με τις παρ. 7 και 8 του άρθρου 25 του ν. 4765/2021 και έχουν εκδοθεί πριν από την ημερομηνία προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών οι οριστικοί πίνακες διοριστέων/προσληπτέων από το Α.Σ.Ε.Π.

-Οι ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού της προκήρυξης 2Γ/2022 του Α.Σ.Ε.Π. (ΑΣΕΠ 75) σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4765/2021.

– Τοποθετήσεις προϊσταμένων εφόσον μέχρι την προκήρυξη των εκλογών έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της δομημένης συνέντευξης από τα αρμόδια Ειδικά Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων και Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων κατ΄ εφαρμογή των άρθρων 84 έως 86 του Κώδικα Κατάστασης Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α΄26).

Επίσης, μεταξύ άλλων εξαιρούνται η έκδοση πράξεων μετάταξης πρώην δημοτικών αστυνομικών σε δήμους σε θέσεις κλάδου προσωπικού δημοτικής αστυνομίας, με τη διαδικασία της μεταβατικής διάταξης της παρ. 4 του άρθρου 36 του ν. 5003/2022 (Α΄230), καθώς και αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων που έχουν εγκριθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 7 ή τα άρθρα 11 και 11Α του ν. 4440/2016 (Α’ 224) καθώς και την παρ. 2 του άρθρου 34 του ν. 5027/2023 (Α’ 48).

Όλα αυτά  περιλαμβάνονται στο άρθρο  21 (“Εξαιρέσεις από την αναστολή προσλήψεων λόγω εκλογών – Τροποποίηση άρθρου 28 ν. 2190/1994”) του   νομοσχεδίου-σκούπα που έθεσε προς διαβούλευση ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Το νομοσχέδιο -σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών έχει τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Ρυθμίσεις σχετικά με τον ειδικό εκλογικό χώρο για ΑμεΑ και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών».  

Το σχέδιο νόμου εδώ

πηγή: documentonews.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το